Nordická dieta pomůže s hubnutím, ale hlavně se zdravím

Shutterstock
|
19. 03. 2024
|
Nordická nebo taky severská dieta je v poslední době čím dál tím vyhledávanější. V čem spočívá a s čím je třeba počítat, když se do ní pustíš?

Astronomické jaro klepe na dveře a právě s tímhle datem se do hubnutí často pouští i ti, kteří s ním nezačali hned v lednu (nebo s ním třeba už zase neskončili). Pokud chceš mít v létě figuru jako lusk, ale nechceš si tělo huntovat nevhodnou a nezdravou dietou (jako je třeba monodieta nebo rýžová dieta), je na čase se do toho dát.

Hitem posledních let je sice ketodieta, ta ale rozhodně nemusí vyhovovat všem a zatím se pořád tak nějak tápe, jaký vliv má na zdraví obecně (i když lékaři ve Státech ji doporučují jako prevenci u pacientů s náběhem na diabetes 2. typu).

A hitem posledních měsíců je nordická dieta. Co obnáší, co během ní jíst a na co nezapomínat?

Severská dieta: v hlavní roli nezpracované potraviny

Severská dieta u nás zatím není moc rozšířená, tak pěkně popořádku. Jídelníček, respektive seznam doporučených potravin převezmeš od Skandinávců. Už to ti možná napoví, že pokud nemáš ráda ryby, nejspíš tady moc nepochodíš a budeš si muset vybrat jiný způsob stravování.

Tahle dieta staví na konzumaci čerstvých potravin a vynechání těch zpracovaných – to je jednoznačně dobře (i když jednou za čas nikoho nějaká ta klobáska nebo cukrovinka samozřejmě nezabije). A taky se hodí omezit hovězí a vepřové maso.

Důraz se pak klade na konzumaci tučnějších ryb (losos, sleď, makrela), mořských plodů, kořenové zeleniny (to jsou třeba brambory, ředkvičky, řepa a mrkev), oříšků a semínek, bobulí (jahody, borůvky, maliny, brusinky, hroznové víno, acai berry nebo goji), luštěnin, mléčných výrobky s nízkým obsahem tuku (skyr nebo řecký jogurt s 0 % tuku) a celozrnných potravin (celozrnné pečivo, ovesné vločky).

shutterstock_2422216463.jpg

Skyr je islandský poklad, určitě ho do jídelníčku zařaď!
Shutterstock
Skyr s ovocem a ovesnými vločkami tě zasytí a dodá ti potřebnou energii. Hlavně ráno!

Podstatný je i příjem fermentovaných potravin, které báječně prospějí zdraví a kondici tvých střev. Tenhle druh potravin je totiž bohatý na probiotika, takže zajišťuje nejen bezproblémové trávení, ale i spolehlivější imunitní systém. Kromě skyru se jedná o kefír (natural, ne s příchutí, tam už je zase cukru víc, než bys možná hádala), tempeh, kombuchu, kimchi, miso nebo staré dobré kysané zelí.  

Olej se tu pak upřednostňuje řepkový, na rozdíl od středomořské diety, které se ta nordická podobá. Středomořská dieta zase vsází spíš na „oliváč“. Řepkový olej sice nenabízí tolik antioxidantů, ale zase má vyšší bod zakouření, což znamená, že se (ve srovnání s olivovým olejem) jen tak snadno nepřepálí.

Naopak tahle dieta velí vyhnout se zpracovaným potravinám (cukrovinky, slané snacky, předpřipravená jídla) a masným produktům (slanina, klobásy, párky, salámy).

Jestli chceš hubnout, chtělo by to i v tomhle případě trochu toho pohybu. Ani tady nemusí chybět inspirace Seveřany. Bezva je bruslení (inline bruslení), běh na lyžích, nordic walking nebo lezení po skalách. Ale klidně můžeš začít obyčejnými pravidelnými procházkami 3–4x týdně na hodinku. I to udělá své.

Výhody a nevýhody severské diety

Jako snad všechno na světě, i nordická dieta má svá pro i proti. Díky Světové zdravotnické organizaci víme, že tahle strava má pozitivní vliv na tělo hlavně tak, že snižuje riziko rozjezdu rakoviny, kardiovaskulárních chorob a diabetu 2. typu.

Skvělé je to, že když se budeš soustředit na konzumaci doporučených potravin, ušetříš trošku té naší krásné planety (rostlinná strava), dostaneš do sebe dostatek vlákniny (ta zasytí a podpoří správnou činnost trávicí soustavy) a můžeš i zhubnout.

Má to své ale – roli tu samozřejmě (jako vždycky) hraje kalorický deficit. Zastánci severské diety tvrdí, že nemusíš počítat přijaté kalorie, opak je ale pravdou, zvlášť pokud se nedokážeš stravovat intuitivně a tak nějak máš pořád hlad a přidávala by sis (nebo tě trápí emoční přejídání).

Kdykoli chceš zhubnout, musíš udržet nižší příjem energie, než je její výdej. A věř, že jakmile do stravy zařadíš ořechy, semínka a tučné ryby, kalorie začnou naskakovat. Není to špatně, jen je důležité to hlídat.

A zápory? Podstatnou část diety by měly tvořit ryby a mořské plody. Pokud jim neholduješ, možná tě nordická dieta přestane „bavit“ už za pár dní.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • health.clevelandclinic.org/nordic-diet
  • webmd.com/diet/ss/slideshow-nordic-diet
  • eatingwell.com/article/290939/what-is-the-nordic-diet-and-is-it-healthy/
Související články