Proč používat olivový olej? Snížíš riziko mrtvice i obezity

Bigstockphoto
|
28. 04. 2022
|
Olivový olej je známý už po tisíciletí. Navíc se věří, že jeho pravidelnou konzumací si zajistíš dlouhý a zdravý život. Opravdu funguje? Prozradíme!

Kvalitní olej je záležitostí rychlého lisování

Olivový olej se získává z oliv lisováním. Samotné sklízení je záležitostí dlouhé palice, kterou se tluče do jednotlivých větví olivovníků. Po sklizni se olivy rozemelou a putují do lisů, kde tohle tekuté zlato vzniká.

Kvalitní olivový olej by měl být vylisován nejpozději do čtyř dnů od sklizně (čím dřív, tím líp). To proto, aby došlo k zachování všech vitamínů a dalších pro tělo důležitých látek.

Existuje mnoho druhů olivových olejů. Nejznámějším typem je ale nepochybně takzvaný panenský olivový olej, který v době sklizně nesmí být česán. Jednotlivé olivy musí samy spadnout do připravené plachty nebo sítě, odkud se pak ručně vybírají a putují do lisu, kde se lisují za studena a při maximální teplotě do 50 °C.

Olivový olej a jeho benefity

Olivový olej má mnoho výhod, a to nejen těch zdravotních. Zajímavostí oliváče je nepochybně to, že omezuje chuť k jídlu. Díky tomu, že budeš do svého jídla přidávat olivový olej, se nemusíš obávat „přežírání“. Ve finále budeš mít tendenci jíst méně. Samozřejmě i tady platí zlaté pořekadlo – všeho s mírou. I olivový olej totiž obsahuje kalorie a tuky, byť ty zdravé a tělu prospěšné.

Dalším zajímavým benefitem je i to, že pravidelná konzumace extra panenského oleje snižuje riziko mrtvice a hladinu „špatného“ cholesterolu, který může vést až ke vzniku trombózy, v krajním případě i k mozkové příhodě. Pokud do připravovaných pokrmů přidáš pár kapek olivového oleje, pomůžeš svému tělu s trávením a minimalizuješ nepříjemné stavy způsobené pálením žáhy.

Extra panenský olivový olej taky podporuje tvorbu buněčných membrán a mozkové tkáně. Lidé konzumující více mononenasycených tuků, které oliváč prokazatelně obsahuje, se mohou těšit na zlepšení kognitivních funkcí. Pokud zapomínáš, naordinuj si pravidelnou porci olivového oleje a pozoruj zlepšení. Olivový olej se v této souvislosti doporučuje i lidem, kteří jsou ohroženi Alzheimerovou chorobou nebo demencí.

A protože tenhle olej obsahuje taky vysoký obsah polyfenolů a vitamínu E, přispívá k prevenci poškození způsobených volnými radikály v tělních tkáních, které jsou zodpovědné za stárnutí. Pravidelné vnitřní i vnější užívání olivového oleje tak může ovlivnit kvalitu i vzhled vlasů a pokožky. Olej ve finále hydratuje, vyživuje a zároveň dokáže zbavit pokožku i vlasy nečistot.

bigstock-olive-oil-over-wood-spoon-27495941.jpg

Olivový olej si pořizuj panenský nebo extra panenský.
Bigstockphoto
Olivový olej můžeš použít ke konzumaci, ale třeba i k výživě pokožky. Jednoduše ho aplikuj třeba na suché ruce.

Vybíráme kvalitní olivový olej

Taky jsi zmatená, když přijdeš do obchodu a vidíš před sebou spoustu druhů olivových olejů, které se liší nejen obalem, ale zejména kvalitou a cenou? Máme pro tebe pár tipů, jak kvalitní oliváč vybrat.

V základu je potřeba rozlišit tři druhy olivových olejů. Prvním je takzvaný panenský olivový olej, který se, jak už víme, lisuje za studena. Tento olej se dál dělí na extra panenský olej (extra virgin) a panenský (virgin).

Extra panenský olej je vhodný do studené kuchyně. Má nejvýraznější chuť, mnoho antioxidantů a je také nejkvalitnější. Panenský olej je pak méně kvalitní a jeho hlavní rozdíl tkví v aciditě (kyselosti).

Dalším druhem olivového oleje je olej rafinovaný. Ten se hodí zejména pro teplou kuchyni. Kvůli rafinaci totiž ztratí většinu své olivové chuti a vůně. Rafinovaný olej je lisován ve vysokých teplotách a při velkém tlaku, přičemž bývá následně ještě chemicky upravován.

Posledním druhem olivových olejů jsou směsi, které vznikají buď smícháním rafinovaného oleje spolu s panenským, nebo se vyrábí z olivových pokrutin. Pokud hledáš opravdu kvalitní olej, poslední zmíněné kategorii se raději vyhni. Lákat tě k její koupi sice bude nízká cena, její chuť, vůně a další benefity už ale tak příjemné nebudou.

A jak v obchodě kvalitní oliváč vybrat? Drž se následujícího „desatera“:

  1. Čti etikety a nenech se zmást označením „extra panenský olivový olej“.
  2. Prohlédni si láhev – v ideálním případě by měla být skleněná a hlavně tmavá.
  3. I tady obecně platí, že cena je úměrná kvalitě.
  4. Neznámý původ oliv je většinou označený jako „směs olivových olejů pocházejících z EU“.
  5. Nejlepší olivový olej se vyrábí z oliv sklizených v říjnu.
  6. Přečti si, jestli je vybraný olivový olej filtrovaný.
  7. Zaměř se na kyselost oleje. Ta by měla být maximálně 0,2%.
  8. Čím více polyfenolů, tím je olej zdravější.
  9. Zjisti, odkud pochází olivy, ze kterých byl daný olej vyrobený.
  10. Pamatuj, že opravdu kvalitní olej nekoupíš pod 150 korun/0,5 litru.

Máš ráda olivový olej, nebo jsi mu ještě nepřišla na chuť? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články