Jak se starat o džíny, aby nevybledly a neztratily svůj tvar?

Shutterstock
|
12. 02. 2023
|
Dobře padnoucí džíny by měly být nepostradatelnou součástí každého šatníku. Jak o ně ale pečovat, aby nám sloužily pokud možno co nejdéle?

Per je správně a ne moc často

Džíny vydrží mnohem víc než běžné kalhoty. Není je proto potřeba prát tak často jako ostatní druhy oblečení. Stačí, když je vypereš jednou za 14 dní. Častější praní jim dává pořádně zabrat a džíny rychleji ztratí tvar a barvu. Prát je můžeš nejen v pračce, ale taky ručně.

Aviváži se ale při praní vyhni. Zatímco u jiných kousků oblečení můžeš jejich změkčení uvítat, v případě džínoviny si dej pozor. Vlákna za pomoci aviváže povolují, a denim se tak snadno vytáhne, takže džíny brzy ztratí svůj tvar.

Před praním je obrať naruby a per při nižších teplotách (ideálně ve studené vodě). Džíny nech volně proschnout na čerstvém vzduchu nebo doma na sušáku. Rozhodně si nepomáhej sušičkou, která je sice skvělým pomocníkem, džínům ale nesvědčí.

Na žehličku zapomeň

Džíny nejsou manšestráky ani společenské kalhoty, u kterých bys musela nažehlovat precizní puky. Se žehličkou v ruce se jim proto vyhni obloukem.

Sušení, stejně jako vysoké teploty při žehlení, totiž džínům nedělají ani trochu dobře. Navíc žehlit džíny je docela zbytečné. Ve výsledku totiž nepoznáš, že se jich žehlička vůbec dotkla.

shutterstock_721361305.jpg

Péče o džíny je složitější, ale vyplatí se.
Shutterstock
Džíny nesmí v žádném šatníku chybět. Není ale potřeba je kupovat několikrát do roka!

Žádná ramínka

Džíny do skříně nikdy nedávej mokré nebo vlhké. Nejenže by mohly ve skříni zatuchnout, ale taky tímhle zbytečným nešvarem podporuješ to, že dřív nebo později ztratí svůj tvar. Nikdy je taky nedávej na ramínko. Jednoduše je slož a přidej k ostatním kalhotám.

Úspěch začíná správným výběrem

Abys nemusela kupovat džíny dvakrát do roka, zaměř se při výběru na materiál, ze kterého jsou vyrobené. Ideální je vybírat modely s malým podílem spandexu nebo elastanu. I po delším sezení se jim totiž vrátí původní tvar.

Už při nákupu taky můžeš snadno zjistit, jak rychle se po vytažení smrští. Stačí, když kalhoty oblékneš a na minutu se posadíš na zem. Když pak vstaneš, okamžitě uvidíš, zda kalhoty u kolen povolily, nebo se snadno vrátily do původního stavu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články