Pozdrav z dob hlubokého socíku: Vlašský salát podle ČSN z roku 1976

Shutterstock
|
11. 05. 2023
|
Dávno pryč jsou doby, kdy složení salátů nebo uzenin upravovala přísná norma. Přesto ale občas nostalgicky zavzpomínáme na poctivé retro pochoutky.

Vzpomeneš si ještě, jak chutnal poctivý vlašský salát, jehož přesné složení upravovala norma z roku 1976? Tahle pochoutka nemohla chybět v žádném pořádném mléčném baru!

Ve vysoké vrstvě ji nandávali na chlebíčky, a pokud jsi zrovna neměla čas stát s jedním z nich u malého plastového pultíku, mohla sis nechat naložit vlašák s sebou a doma ho zpucovat pěkně bez příkras a s křupavým rohlíkem.

Pokud se ti po přečtení výše uvedených řádků začaly sbíhat sliny, máme pro tebe dobrou zprávu! Objevily jsme původní recept ČSN pro studenou kuchyni z roku 1976, podle kterého si můžeš tuhle dobrotu znovu připravit!

Do původního vlašáku patřili sledi i jablka

Zajímavostí je, že vlašský salát se až do roku 1948 připravoval se sledi, jejichž výraznou chuť mírnila nakyslá jablka. Po zmíněném roce začal vlašský salát s pozměněnou recepturou vyrábět národní podnik Pramen. Sledě a jablka tehdy nahradily brambory a salám a salát se stal prakticky přes noc svačinovým hitem!

Dneska už pravděpodobně na salát podle původní receptury nenarazíš. Výrobci, kteří „vlašák“ prodávají, do něj často přidávají místo kvalitního salámu z masa salám výrobní, kyselé okurky nahrazuje levnější cuketa a majonézu řada z nich nastavuje vodou a škrobem. Pokud si chceš na poctivém vlašáku pochutnat, nezbyde ti nic jiného, než si ho připravit doma.

Co potřebuješ: 500 g salátových brambor uvařených ve slupce (varný typ A), 240 g šunkového salámu nebo junioru, 100 g kyselých okurek, 60 g vařené mrkve, 40 g vařeného celeru a 20 g sterilovaného hrášku; na zálivku pak ještě 200 g majonézy, 20 g plnotučné hořčice, 15 g octa, 10 g soli, 10 g cukru, 5 g worcesterové omáčky a 0,5 g čerstvě mletého pepře

Jak si retro vlašský salát připravit?

Nejdřív si uvař brambory a zeleninu a nech všechno důkladně vychladnout. Společně s mrkví a celerem nakrájej brambory na kostičky. Salám překroj na tenké nudličky, okurky nastrouhej na hrubém struhadle, případně je taky nožem nakrájej na malé kostičky.

Všechny ingredience nasypej do menší mísy a na závěr k nim přidej sterilovaný a okapaný hrášek. Vedle si připrav zálivku smícháním majonézy, hořčice, worcesteru, octa, cukru, pepře, kterou trochu osol podle chuti. Zálivku zamíchej do salátu. Hotový vlašák můžeš dochutit octem, solí nebo cukrem. V ledničce ho nech odpočinout do druhého dne.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články