Proč tě sýrová pomazánka oslní?
Sýrová pomazánka naprosto bez diskuze patří k tomu nejvděčnějšímu, co si můžeš doma připravit (podobně jako třeba tvarohová pomazánka). Hotová je raz dva, zasytí, chutná celé rodině (pokud nepřidáš něco, co některý ze strávníků nesnáší) a hodí se k čerstvému pečivu i ke krekrům.
Pomazánky má většina z nás ráda hlavně proto, že jejich příprava elegantně zapadne do hektických dnů i víkendového lenošení, dají se nachystat dopředu a parádu udělají v běžných situacích i na oslavách a jiných sešlostech.
Když jsou navíc sýrové, úspěch je prakticky zaručen. Vždyť sýr je jednou z nejoblíbenějších potravin na světě. Podle výživových studií přispívá sýr díky obsahu vápníku ke zdraví kostí. Kromě něj bývá v sýrech taky zinek, vitamín A, vitamín K a vitamín D.
Obsažené bílkoviny zase krásně sytí. Jen je potřeba dávat si pozor na množství, a to zvlášť u sýrů s vyšším obsahem tuku.
Sýrová pomazánka: recept na 5 dobrot, které fakt oceníš
Teď už se ale pojďme podívat na slíbené recepty. A že je z čeho vybírat!
- Zeleninová sýrová pomazánka
- Pomazánka z ricotty a brynzy
- Pomazánka z nivy
- Hermelínová pomazánka
- Sýrová pomazánka s česnekem
Zeleninová sýrová pomazánka
Co potřebuješ: 200 g pomazánkového másla, 150 g čerstvého sýra,120 g eidamu, nastrouhanou mrkev, hrstku petrželky, nadrobno nakrájenou papriku, sůl, pepř a trochu citronové šťávy
Jak na to?
- Smíchej tvaroh se strouhaným sýrem, připravíš tak krémový základ.
- Pak přidej mrkev, pórek a papriku. Všechno pořádně promíchej.
- Dochuť směs solí a pepřem. Nic víc není potřeba.
- Můžeš zkusit přidat i pár kapek citrónové šťávy, ale není to nutné.
- Pomazánku nech chvíli odležet v lednici, ať se chutě propojí.
shutterstock_2549875287.jpg

Pomazánka z ricotty a brynzy
Co potřebuješ: 120 g ricotty, 40 g brynzy, 40 g nasekaných ředkviček, bylinky podle chuti (nemusíš je přidávat vůbec), vinný ocet, stroužek česneku, sůl a pepř
Jak na to?
- Ricottu promíchej s brynzou, aby vznikla směs jemné, ale pevné konzistence.
- Přidej ředkvičky, bylinky, česnek a podle chuti sůl a pepř.
- Všechno pořádně promíchej a nech pomazánku odležet v lednici.
- Naservíruj si ji na oblíbeném pečivu nebo si ji dej jako dip k zelenině.
shutterstock_2493420483.jpg

Pomazánka z nivy
Co potřebuješ: 100 g nivy, 150 g čerstvého sýra, 50 g smetany (můžeš být na vaření, ale i na šlehání), sůl a pepř
Jak na to?
- Žádná věda. Nastrouhej nivu, smíchej ji s čerstvým sýrem, přilij smetanu.
- Všechno pořádně promíchej, dokonce můžeš i mixovat – pak bude pomazánka hladká, ale mazlavější (tak zvaž, jestli to chceš).
- Podle chuti přidej sůl a pepř.
Hermelínová pomazánka
Co potřebuješ: 2 hermelíny, 100 g másla, cibuli, stroužek česneku, 2 lžíce majonézy, sůl a pepř
Jak na to?
- Česnek prolisuj a cibuli si nasekej najemno. Máslo nech změknout.
- Hermelín nakrájej najemno a smíchej ho s máslem. Přidej cibuli, česnek a majonézu.
- Dochuť solí a pepřem (klidně můžeš přidat i chilli nebo jakékoli bylinky).
- Nakonec nech pomazánku chvíli odležet v ledničce a teprve potom servíruj.
Sýrová pomazánka s česnekem
Co potřebuješ: 200 g goudy, 5 stroužků česneku (nebo podle chuti), 150 g zakysané smetany, 200 g pomazánkového másla, pepř a sůl
Jak na to?
- Goudu nastrouhej a smíchej se zakysanou smetanou a s pomazánkovým máslem.
- Přidej česnek, sůl a pepř.
- Nech pomazánku aspoň chvíli odležet v lednici.
Našla jsi mezi našimi favority inspiraci pro svůj další pomazánkový počin? Nebo máš svou vlastní vytuněnou sýrovou pomazánku? Pokud ano, poděl se o recept v diskuzi pod článkem!
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- healthline.com/health/is-cheese-bad-for-you
- webmd.com/diet/health-benefits-cheese
- usdairy.com/getmedia/34a88e58-31cb-44a8-9d1f-041d5562f333/Science-Summary-Cheese-and-Health-2021.pdf?ext=.pdf
- fresh.iprima.cz/recepty/zeleninova-pomazanka-se-syrem
- apetitonline.cz/recept/pomazanka-z-ricotty-brynzy
- paleosnadno.cz/recept/nivova-pomazanka
- pocitpohody.cz/a/luxusni-hermelinova-pomazanka
- itesco.cz/hello/recepty/cesnekovo-syrova-pomazanka/586562












