Recepty z melounu: osvěž se salátem, sorbetem i pizzou

Shutterstock
|
18. 07. 2023
|
Nejlepší osvěžení v parném létě na šest? Jednoznačně meloun! Vychlazený plátek téhle dobroty je klasika, můžeš si z něj ale připravit něco důmyslnějšího!

Meloun neodmyslitelně patří k letnímu jídelníčku. Jeho červená dužina představuje v horku vítané osvěžení a díky vysokému obsahu vody (kolem 91 %) je vhodný k hydrataci organismu. Plusem je i to, že má nízký obsah kalorií a je významným zdrojem kyseliny listové a minerálních látek.

Kromě klasického zpracování melounu, například na zmrzlinu, můžeš objevit i nové chuťové kombinace a vytvořit tak netradiční předkrm nebo dezert. Inspiruj se našimi recepty.

Víš, že botanicky se meloun řadí mezi zeleninu a v řečtině slovo meloun znamená velké jablko?

Limonáda na ledu

Obzvlášť v horkých letních dnech je potřeba zvýšit pitný režim. S domácí melounovou limonádou to půjde snadno. Nemusíš ji ani doslazovat velkým množstvím cukru, protože o její sladkou chuť se hravě postarají přírodní cukry, které meloun obsahuje.

A jak na ni? Dužinu zbavenou pecek rozmixuj, smíchej se šťávou z jednoho citrónu nebo pomeranče, podle chuti doslaď, dolij perlivou vodou a dozdob čerstvými lístky máty nebo meduňky. Limonádu podávej dobře vychlazenou s kostkami ledu.

Melounová pizza

Kdo by měl ve 30 °C chuť na horkou, vydatnou pizzu? My tedy ne, ale není pizza jako pizza. Připrav si tu osvěžující melounovou! Recept je jednoduchý.

Potřebovat budeš meloun, řecký jogurt, jahody, maliny, borůvky, med, mátu a vlašské ořechy.

Samotná příprava už je raz dva. Meloun rozpul a z poloviny nakrájej čtyři stejně velká kola. Ty pak rozděl na menší trojúhelníčky (stejně jako si představíš trojúhelníčky pizzy) a přendej na talíř. Na talíři potři každý jednotlivý kus jogurtem smíchaným s medem a na něj rozprostři jahody, maliny, borůvky a mátu. Na závěr posyp nasekanými ořechy.

shutterstock_457511980.jpg

Melounová pizza je nesmírně osvěžující!
Shutterstock
V horkých letních dnech do sebe těžko budeš cpát vydatnou pizzu. Zkus tu melounovou!

Salát s feta sýrem, rukolou a olivami

Kombinace sladkého melounu a slaného sýra je naprosto famózní. Přesvědč se sama.

Meloun zbavený pecek nakrájej na malé kostičky. V míse pak smíchej s na kostičky nakrájeným feta sýrem, černými olivami a rukolou. Zakápni olivovým olejem a balsamicem. Dobře promíchej a dej vychladit do lednice. Pokud chceš, aby měl salát ještě větší říz, přidej na kolečka nakrájenou červenou cibuli.

Náš tip: Jak v obchodě vybrat šťavnatý a sladký meloun? Vsaď na takový, který má pravidelný tvar a při poklepu na zelenou kůru zní dutě.

Polévka plná antioxidantů

Tahle polévka je bez debaty vitamínová bomba. K její přípravě budeš potřebovat meloun, pomeranč, borůvky, zakysanou smetanu, citrón a zázvor.

Meloun zbavený jader rozmixuj, přimíchej šťávu z jednoho pomeranče, kapku citrónové šťávy a tři lžičky šťávy z čerstvého zázvoru. Dej do lednice vychladit a mezitím si rozmixuj hustou zakysanou smetanu s borůvkami. Poté polévku rozděl do talířů, do středu každé porce dej kopeček zakysané smetany a na ozdobu zasyp čerstvými borůvkami.

Sorbet, oblíbená mražená lahůdka

Melounový sorbet je na rozdíl od smetanové zmrzliny mnohem víc osvěžující, zdravější a rychlejší na přípravu.

Připrav meloun, 6 lžic třtinového cukru, lžičku nastrouhané citronové kůry a 120 ml teplé vody.

Cukr smíchej s citrónovou kůrou, zalij teplou vodou a přiveď k varu. Vař, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté stáhni z plotýnky a nech vychladnout.

Meloun vydlabej, zbav pecek a rozmixuj. Dužinu melounu smíchej s vychladlou cukrovou směsí a naplň misky na mražení. Vlož do mrazáku a jednou za 15 minut promíchej, abys zabránila vzniku velkých zmrzlých kusů. Sorbet nech tuhnout zhruba 3 hodiny.

Náš tip: Sorbet servíruj do vychlazených sklenic pomocí naběračky na zmrzlinu a ozdob lístkem čerstvé máty.

Bonusový tip na párty: melounové želé panáky

S tímhle receptem vyrazíš všem hostům dech. Stačit ti budou jen 4 ingredience a všem zajistíš nevšední zážitek. Jak na to?

V hrnci smíchej hrnek vody, hrnek vodky a půl hrnku cukru a vař, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstav z tepla, přimíchej 3 hrnky šťávy z melounu a 4 balíčky neochucené želatiny. Směs nalij do vydlabaných půlek melounu a nech v ledničce chladnout minimálně 4 hodiny. Před podáváním nakrájej na klasické plátky nebo kostičky. Pro zvýraznění chuti můžeš dochutit špetkou hrubozrnné soli.

Zdroj

Autorka článku: Kristýna Burianová

Tagy: 
Související články