Vietnamská Pho ga zažene chřipku a ještě skvěle chutná

Shutterstock
|
13. 11. 2023
|
Ve Vietnamu se husté, bohaté a syté polévky běžně konzumují jako snídaně nebo dopolední svačina. Pokud je pro tebe tahle představa, jak odstartovat den, příliš dekadentní, klidně si tuhle voňavou polévku dej k obědu nebo k večeři.

Surovin poctivý vietnamský vývar obsahuje celkem dost, ve výsledku ale stačí navařit dvojnásobné množství, část zamrazit a mít tak kvalitní vývar nebo základ chutné večeře neustále po ruce. A protože se má správný vývar táhnout několik dlouhých hodin (klidně i přes noc), vyčleň si na tuhle pochoutku dostatek času. Tady se totiž vážně nevyplácí spěchat.

Pho aneb Příběh nejslavnějšího vietnamského vývaru

Phở [fə] je vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které nesou stejný název jako polévka. To je fajn vědět, protože až budeš příště v nějakém vietnamském bistru nebo restauraci a uvidíš v menu nebo na ceduli nápis inzerující jídlo „Phở …“, tak si piš, že součástí takového jídla budou právě ty rýžové ploché nudle nebo „placka“, ze kterých se tyhle nudle následně řežou.

Historie prapůvodní polévky Pho (vývaru) je asi stejně složitá a komplikovaná jako historie poctivé české bramboračky. Spousta pramenů uvádí, že recepty na oblíbenou p(h)olívku dost dlouho kolovaly hlavně ústní formou. Z misek plných voňavého vývaru se radovalo stále více konzumentů. A našli se i ti, kteří rádi experimentovali, proto dnes existuje nespočet variant, jak si poctivý vietnamský vývar uvařit.

Připravit ho můžeš z hovězího (Phở bò), kachního (Phở vịt) nebo kuřecího/slepičího masa (Phở gà), ale existují samozřejmě i vegetariánské varianty (např. Phở chay), kde maso není. Tak jako tak patří oblíbená polévka Pho (v našem případě pak Pho ga, protože si uvaříme její kuřecí obměnu) mezi základní položky na seznamu pravého vietnamského gastromaniaka. 

shutterstock_1058200991.jpg

Dej si záležet na přípravě a výsledek bude epesní.
Shutterstock
S touhle polévkou porazíš chřipku raz dva.

Co potřebuješ:

  • na vývar celé kuře (slepici), 2 mrkve, 2 kořeny petržele, kousek celeru, 2 stroužky česneku, cibuli, nové koření, několik kuliček pepře, bobkový list
  • na polévku cibuli, zázvor, celou skořici, 4 kousky badyánu, lžičku fenyklových semínek, 3 tobolky celého kardamomu, 8 kousků hřebíčku, lžičku celého koriandru, kvalitní sójovku (tamari nebo shoyu), rybí omáčku, sůl a pepř
  • k servírování 200 g rýžových nudlí, 200 g nejrůznějších výhonků, 2 jarní cibulky, 2 limetky, mrkev, čerstvé bylinky (koriandr, petržel, pažitka, thajská bazalka…), chilli papričky a sezamové semínko (černé nebo bílé)

 

Jak na to?

  • Nejdřív si připrav vývar podle našeho receptu.
  • Hotový vývar přeceď, kuře nebo slepici ober a kosti s vyvařenou zeleninou vyhoď.
  • Připrav si větší pánev a nasucho na ní opeč oloupanou cibuli, veškeré koření a oloupaný a podélně rozpůlený zázvor. To, že jsou ingredience opečené, poznáš podle neodolatelné vánoční vůně a tmavé kůrčičky na cibuli a zázvoru.
  • Opečené koření a cibulku přesuň do hrnce, zalij vývarem a nech asi hodinu vařit. Hned v hrnci můžeš vývar ochutit sójovou a rybí omáčkou a čerstvě namletým pepřem.
  • Mezitím, co se vaří polévka, si očisti další suroviny, které budeš potřebovat na servírování.
  • Mrkev nakrájej na tenké nudličky, zelenou cibulku na šikmá kolečka, výhonky omyj a nech okapat. Chilli nakrájej na kolečka a bylinky na menší kousky. Limetku rozkroj na čtyři měsíčky a obrané kusy masa překrájej na menší plátky.
  • Nudle ponoř asi na 30–60 minut do studené vody, aby povolila jejich škrobovitost. Těsně před podáváním je pak v sítu nebo cedníku na chvíli vymáchej v hrnci s vývarem.
  • Do velké mísy pak servíruj porci nudlí, masa, přidej jarní cibulku, mungo výhonky, hrst bylinek a chilli papriku. Zalij vývarem, posypej sezamem a podávej společně s plátky limety, sójovou a rybí omáčkou k dalšímu dochucení. Ti, kterým pálivost chilli papričky nestačí, můžou Pho ga dochutit ještě oblíbenou chilli omáčkou sriracha.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články