Účinný lék na chřipku? Stojí pár korun a uvaříš ho doma

Vývar je na chřipku jedním z nejlepších léků.
|
12. 03. 2018
|
Chřipka je mimořádně závažné a vysoce infekční onemocnění, kterým se každoročně nakazí 5 % dospělých a 20 % dětí po celém světě. Každoročně jen v Česku zabije až 2 000 osob, což je zhruba dvakrát víc, než je počet smrtelných dopravních nehod.

Taky tě stihla vysoká horečka, zimnice a nepříjemné bolesti kloubů a svalů? Máme pro tebe jednoduchý návod, jak zmírnit průběh onemocnění a zkrátit dobu nutnou k úplné rekonvalescenci. Drahé léky, případně očkování jsou jednou, nikoli jedinou možností, jak s chřipkou bojovat. Účinný je i elixír, který si jednoduše připravíš doma ze základních surovin.

Nejde o nic jiného než o poctivý domácí vývar. Ten doporučovaly už naše babičky a dlouhodobě se o něm vedou odborné diskuze. Poctivý vývar ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou. Zároveň také posiluje ledviny, uvolňuje dýchací cesty a zrychluje regeneraci oslabeného organismu. Navíc připravit ho není nic složitého. Tady je návod.

Na přípravu kuřecího vývaru potřebuješ

  • 1-2 ks kuřecího skeletu
  • 2-4 ks kuřecích křídel (příp. kuřecí krky, hřbety)
  • ½ celeru
  • 3 větší mrkve
  • 2 ks kořenu petržele
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 ks bobkového listu
  • 1 větší cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 papriku
  • 1 rajče
  • pórek
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky

Postup přípravy poctivého vývaru

Připrav si ten největší hrnec, který doma najdeš. Kuřecí maso opláchni a nech odpočinout. Kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a papriku očisti. Rajče překroj napůl. Hrnec nasucho rozpal, vlož do něj všechno koření a zeleninu. Zeleninu opeč ze všech stran. Proces restování koření a zeleniny samozřejmě můžeš vynechat, pokud ale chceš docílit silné chuti a zlatavé barvy, neměla bys tenhle krok přeskakovat.

soup-2730411_1280.jpg

Domácí vývar je poctivý, prohřeje a dodá sílu.
Jasně, potit se, to je základ. Ulevit si prášky od bolesti, to se taky při chřipce musí. Ale takový vývar! Tím fakt nic nezkazíš.
  • Vyzkoušej: Krok s restováním zeleniny nahraď opečením masa v troubě při teplotě 180 stupňů. Kosti zhruba po 20 minutách krásně zezlátnou a barvě vývaru dodají šmrnc.

Jakmile je zelenina opečená, pomalu k ní přidej studenou vodu. Vlož maso a vše začni na mírném plameni ohřívat. Jakmile začne obsah hrnec probublávat, stáhni plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, jinak by se zakalil, což mu na vzhledu nepřidá.

  • Náš tip: Zakalený vývar? K jeho vyčištění stačí rozšlehaný vaječný bílek. Jakmile vývar vychladne, vyšlehej bílek do sněhu a sníh dej do hrnce. Mléčná bílkovina na sebe naváže kal a ty ji pak jednoduše sebereš lžičkou z povrchu.

Silný vývar nech táhnout alespoň dvě hodiny. Nezapomeň ale kontrolovat, jestli se nevyvařila všechna tekutina a vývar nebublá. Pokud to tvoje časové možnosti dovolují, nech vývar klidně táhnout třeba i dvakrát tak dlouho. Zhruba v polovině z celkové doby vaření vyndej mrkev, petržel a celer na misku, kde ji nech zchladnout.

Jakmile je vývar hotový, přeceď ho, ober do něj maso od kosti, polovinu kořenové zeleniny nakrájej na kostičky nebo nastrouhej na hrubším struhadle a přidej k hotové tekutině. Následně dochuť solí a pepřem a přidej najemno nasekané bylinky. Podávej horký s domácími nudlemi nebo játrovými knedlíčky.

A jak připravuješ vývar ty? Tipy, rady a vychytávky oceníme v diskuzi pod článkem.

Tagy: 
Související články