
Taky tě stihla vysoká horečka, zimnice a nepříjemné bolesti kloubů a svalů? Máme pro tebe jednoduchý návod, jak zmírnit průběh onemocnění a zkrátit dobu nutnou k úplné rekonvalescenci. Drahé léky, případně očkování jsou jednou, nikoli jedinou možností, jak s chřipkou bojovat. Účinný je i elixír, který si jednoduše připravíš doma ze základních surovin.
Nejde o nic jiného než o poctivý domácí vývar. Ten doporučovaly už naše babičky a dlouhodobě se o něm vedou odborné diskuze. Poctivý vývar ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou. Zároveň také posiluje ledviny, uvolňuje dýchací cesty a zrychluje regeneraci oslabeného organismu. Navíc připravit ho není nic složitého. Tady je návod.
Na přípravu kuřecího vývaru potřebuješ
- 1-2 ks kuřecího skeletu
- 2-4 ks kuřecích křídel (příp. kuřecí krky, hřbety)
- ½ celeru
- 3 větší mrkve
- 2 ks kořenu petržele
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 5 ks bobkového listu
- 1 větší cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 papriku
- 1 rajče
- pórek
- sůl
- pepř
- čerstvé bylinky
Postup přípravy poctivého vývaru
Připrav si ten největší hrnec, který doma najdeš. Kuřecí maso opláchni a nech odpočinout. Kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a papriku očisti. Rajče překroj napůl. Hrnec nasucho rozpal, vlož do něj všechno koření a zeleninu. Zeleninu opeč ze všech stran. Proces restování koření a zeleniny samozřejmě můžeš vynechat, pokud ale chceš docílit silné chuti a zlatavé barvy, neměla bys tenhle krok přeskakovat.
- Vyzkoušej: Krok s restováním zeleniny nahraď opečením masa v troubě při teplotě 180 stupňů. Kosti zhruba po 20 minutách krásně zezlátnou a barvě vývaru dodají šmrnc.
Jakmile je zelenina opečená, pomalu k ní přidej studenou vodu. Vlož maso a všechno začni na mírném plameni ohřívat. Jakmile začne obsah hrnec probublávat, stáhni plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, jinak by se zakalil, což mu na vzhledu nepřidá.
- Náš tip: Zakalený vývar? K jeho vyčištění stačí rozšlehaný vaječný bílek. Jakmile vývar vychladne, vyšlehej bílek do sněhu a sníh dej do hrnce. Mléčná bílkovina na sebe naváže kal a ty ji pak jednoduše sebereš lžičkou z povrchu.
Silný vývar nech táhnout alespoň dvě hodiny. Nezapomeň ale kontrolovat, jestli se nevyvařila všechna tekutina a vývar nebublá. Pokud to tvoje časové možnosti dovolují, nech vývar klidně táhnout třeba i dvakrát tak dlouho. Zhruba v polovině z celkové doby vaření vyndej mrkev, petržel a celer na misku, kde ji nech zchladnout.
Jakmile je vývar hotový, přeceď ho, ober do něj maso od kosti, polovinu kořenové zeleniny nakrájej na kostičky nebo nastrouhej na hrubším struhadle a přidej k hotové tekutině. Následně dochuť solí a pepřem a přidej najemno nasekané bylinky. Podávej horký s domácími nudlemi nebo játrovými knedlíčky.
A jak připravuješ vývar ty? Tipy, rady a vychytávky oceníme v diskuzi pod článkem.