Strašák jménem omikron: Co víme o nové mutaci koronaviru?

Bigstockphoto
|
14. 12. 2021
|
Svět vystrašila nová varianta koronaviru, která si vysloužila název omikron. Co o ní zatím víme a máme důvod propadat panice?

Jak a kde se omikron objevil?

Nová mutace koronaviru, která byla poprvé zaznamenaná 7. listopadu letošního roku, se vůbec poprvé objevila v Jihoafrické republice. V současné době ji odhalily testy na všech kontinentech. Omikron tak zatím proniknul zhruba do 30 zemí. Česko není výjimkou.

A seznam zemí s potvrzeným výskytem nové, rychle se šířící varianty koronaviru se raketově rozrůstá. Světová zdravotnická organizace (dále jen WHO) navíc zařadila omikron kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti mezi znepokojivé typy koronaviru. Je opravdu důvod k obavám?

Nakažlivější, ale s mírnějším průběhem

Podle dosavadních informací a studií nejen z původního místa výskytu, ale i dalších států, vyplývá, že varianta omikron je sice vysoce nakažlivá, všechno ale nasvědčuje tomu, že průběh je u nemocných mnohem mírnější než v případě předchozích variant.

Mezi virology vzbudila nová varianta covidu velký rozruch zejména kvůli tomu, že v porovnání s původním koronavirem z Wu-chanu obsahuje 32 změn neboli mutací na klíčovém S-proteinu, který slouží viru k odemknutí lidských buněk. Jde taky o terč, na který cílí lidský imunitní systém.

Jaké jsou pozorované příznaky?

I kvůli výše uvedené informaci má omikron větší nakažlivost. Z dostupných zdrojů ale vyplývá, že samotné onemocnění s sebou v naprosté většině případů nenese riziko závažného průběhu.

Mezi typické a v současnosti pozorované příznaky patří zejména zvýšená únava, bolesti hlavy a těla, bolest v krku a kašel. Ztráta čichu a chuti je u téhle varianty spíše výjimečná.

bigstock-horizontal-shot-of-a-woman-in-266879173.jpg

Tahle varianta není nijak závažná, aspoň pro většinu z nás.
Bigstockphoto
Omikron se v listopadu objevil v Jihoafrické republice, brzy se rozšířil po celém světě.

Jsou stávající vakcíny účinné?

Ze zjištění dál vyplývá, že omikron postihuje hlavně mladší jedince (do 40 let) a má potenciál obejít imunitu po prodělané infekci. O snížení účinnosti současných vakcín se prozatím vedou sáhodlouhé diskuze a spory.

Zatímco šéf společnosti Moderna varuje, že vakcíny ztratí kvůli omikronu část účinnosti, Albert Bourla, šéf společnosti Pfizer naopak tvrdí, že jeho vakcíny jsou účinné i proti nové mutaci. Zároveň ale nevyvrací nutnost čtvrté dávky, která by měla být speciálně upravená právě na variantu omikron.

Nakazila ses za poslední dva roky covidem, nebo tomuhle zákeřákovi zdárně odoláváš?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články