Pět nejděsivějších psychických poruch: Nemocné chce uškrtit vlastní ruka, jiným se zmenšují místnosti

Shutterstock
|
12. 10. 2023
|
Duševní choroby dokážou být tak děsivé, že člověka přestanou poznávat blízcí i on sám sebe. Máme pro tebe představení pěti nejstrašidelnějších psychických poruch, kterými člověk může onemocnět.

Psychické poruchy jsou vždycky nepříjemné – pro nemocného i jeho okolí. Ovšem tyhle patří mezi ty nejděsivější...

Capgrasův syndrom (iluze dvojníka)

Jako první tady máme opravdovou chuťovku. Capgrasův syndrom se běžně vyskytuje u lidí trpících demencí, Alzheimerovou chorobou nebo schizofrenií. Představ si, že jednoho dne začneš být paranoidní a myslet si, že někoho z tvých blízkých nahradil stejně vypadající podvodník, který se ti snaží ublížit, nebo tě chce dokonce zabít. Může to být třeba nastrčený agent, mimozemšťan nebo robot. Existují i případy, kdy za dvojníka nemocný považoval své zvíře, nebo dokonce dům.

Nemoc jako první představila studie z roku 1923, která popisovala francouzskou pacientku, jež si stěžovala na to, že jsou lidi kolem ní včetně manžela zastoupeni dvojníky. 

Syndrom cizí ruky

Další děsivá porucha nutí nemocného si myslet, že nedokáže ovládat jednu ruku. Prakticky bys nad svou rukou úplně ztratila kontrolu a ona manipulovala věcmi bez tvé vůle. Někdy se dokonce stávalo, že lidi používali zdravou ruku k zastavení „té špatné“. Pacienti bývají často agresivní, někteří tvrdí, že se je jejich vlastní ruka snažila udusit, poškrábat, strhnout z nich oblečení, nebo jim dokonce vypíchnout oči.

I tímhle syndromem trpí nejčastěji pacienti s Alzheimerovou chorobou. Léčit zatím nejde, lékaři můžou jen snížit její projevy.

Syndrom Alenky v říši divů (Toddův syndrom)

Jedna z nejděsivějších psychických poruch je zároveň pro lékaře záhadou, protože přesně neví, co ji způsobuje. Navíc se tahle strašidelná a dezorientující nemoc v současnosti nedá nijak léčit a údajně v dospělosti sama zmizí.

Projevuje se samovolně a je spojena s nádorem na mozku, migrénami nebo drogami. Postižení zažívají pokřivený smysl pro prostor, čas a svá těla v prostoru, kde žijí. Někdy mají pocit, že se jejich tělo zmenšuje nebo zvětšuje nebo že jsou příliš velcí na místnost, ve které právě jsou. Stejně tak jim může připadat, že se čas zrychluje nebo zpomaluje.

Syndrom oživlé mrtvoly

Jak už název téhle nemoci napovídá, je to děsivá porucha, u které nemocný věří tomu, že určité části jeho těla chybí, oni sami umírají, odumírají jim orgány nebo už jsou mrtví a vůbec neexistují. V horších případech bys jako pacientka věřila tomu, že už nic neexistuje, a tak bys odmítala jíst a mohla by sis i ubližovat. Někdy se ale objeví i opačný efekt, kdy si lidé začnou myslet, že jsou nesmrtelní.

Jinak řečeno Cotardův blud je spojen s dalšími nemocemi, jako je epilepsie, deprese nebo schizofrenie. Jak si asi umíš představit, tahle nemoc může mít život ohrožující následky.

Klinická lykantropie

Jacob ze Stmívání svými přeměnami ve vlka tuhle nemoc až podezřele moc připomínal. U děsivého psychického onemocnění dochází k tomu, že člověk začne sám sebe vnímat jako zvíře, nejčastěji vlka. Může to být ale i medvěd, kráva, červ nebo roztoč. S tím pak souvisí i vydávané zvuky, zmatenost nebo plazení.

Odborníci si myslí, že jde o psychotickou epizodu způsobenou schizofrenií nebo depresí. Zároveň si lékaři myslí, že nemoc souvisí s narušeným vnímáním vlastní identity a může vést k sociální izolaci a obecně špatnému fungování člověka ve společnosti.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8

Autor článku: redakce

Související články