Španělská horchata chutná i léčí. Hlavní roli hraje šáchor

Zdravý nápoj si můžeš pravidelně připravit a posílit tím svoje zdraví.
|
05. 11. 2020
|
Už jsi někdy slyšela o nápoji zvaném horchata? Tenhle osvěžující nápoj má svůj původ ve Španělsku, dá se konzumovat i jako dezert a je poměrně specifický svým složením. Dej mu šanci, třeba si padnete do oka.

Základem horchaty (v 1. pádě horchata, čti orčata) je voda, cukr a tygří ořechy známé taky jako podzemní mandle. Přesně řečeno jsou to hlízy šáchoru jedlého. Pokud je pro tebe šáchor velká neznámá, hned ti ho představíme.

Tohle je šáchor, seznamte se

Šáchor jedlý je jednoletka pocházející ze subtropických oblastí hned několika kontinentů. To důležité na rostlince není nad zemí, ale pod ní – drobné jedlé hlízky se dají konzumovat syrové i tepelně upravené na více způsobů, chutnají jako mandle a mají i skořicový nádech.

Používají se pro ochucení pečiva a sladkostí, obsahují lehce stravitelné bílkoviny, tuky a sacharidy a jsou ceněné i pro množství a spektrum minerálů, které nabízejí (například hořčík, mangan, vápník, fosfor nebo železo). To je nejspíš důvod, proč síly šáchoru využívá ájurvédská medicína (mimochodem jako afrodiziakum).

bigstock-horchata-horchata-is-a-drink-245206291.jpg

Horchata nabízí celé spektrum minerálů a třeba i vlákninu.
bigstockphoto.com
Horchata se dá vyrobit třeba i z mandlí. V jihoamerických státech si ji zase připravují z rýže.

Aby těch zajímavostí nebylo málo, musíme přidat i fakt, že hlízky šáchoru jedlého se našly v egyptských pouštních hrobech v nádobách, jejichž stáří odborníci odhadli na 6 000 let. Pro Egypťany měly hlízky specifický význam – dávali je zemřelým do hrobů jako potravu na jejich věčnou cestu.

V Evropě se šáchor pěstuje hlavně v oblasti španělské Valencie. A právě tady se zrodil nápoj jménem horchata.

Nenápadná dobrota nejen pro zdravý krevní oběh

Šáchor je bezva prevencí vzniku infarktu a neméně nebezpečné trombózy. Podporuje kondici lidského krevního oběhu a posiluje cévy. Pomáhá udržovat plodnost u mužů a žen a taky chrání nervový systém před větší mírou stresu. Mimo to pomáhá i při zácpách – obsahuje totiž vlákninu, která nám v jídelníčku často chybí.

Připrav si pravidelně horchatu a pečuj o své zdraví

Šáchor je prostě fascinující, nemyslíš? Tak se pusťme do přípravy horchaty, která jeho vlastností využívá.

Co potřebuješ: hlízky šáchoru (dají se sehnat v kamenné i online zdravé výživě), vodu, cukr, citrónovou šťávu

Jak na to?

  • Tygří ořechy (šáchor) si nejdřív umel najemno.
  • Potom přidej ostatní ingredience a pořádně je promíchej.
  • Vzniklý nápoj přefiltruj třeba přes plátno.
  • Horchatu podávej v téhle podobě nebo s ledem.
  • Příště můžeš vyzkoušet místo vody mléko.

Jednoduchý recept na nápoj, jehož účinky na lidské zdraví jsou blahodárné.

Znáš horchatu, nebo ji teprve vyzkoušíš? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články