Covidové prsty: další nepříjemnost, které se jen tak nezbavíš

bigstockphoto.com
|
11. 11. 2020
|
Mezi základní projevy nemoci covid-19 patří zvýšená teplota, kašel, únava a dušnost. Často nechybí ani ztráta chuti a čichu. Lékaři a odborníci napříč kontinenty ale přišli s dalším projevem, který u některých jedinců přetrvává klidně i půl roku.

Jediný a přetrvávající projev

Lékaři a nemocní si tzv. „covidových prstů“ začali všímat až v poslední době. U mnohých pacientů to byl totiž jediný projev covidu, u jiných se projevil ve společnosti dalších symptomů a přetrvával ještě půl roku po tom, co nemoc odezněla. Jako první si tohohle projevu začali všímat lékaři Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Jak covidové prsty vypadají?

Jako tzv. covidové prsty označují lékaři červené hrboly na prstech zejména dolních končetin, které jsou bolestivé na dotek a mohou svědit. Tyhle kožní příznaky se u zhruba 20 % nemocných projevují obvykle třetí až pátý den onemocnění.

Léčba? Neexistuje!

Léčba covidových prstů zatím není známá, naštěstí nejde o příznak, který by nemocného omezoval v běžném životě. Červené hrboly na končetinách obvykle odezní během 5-12 dnů. Existují ale i jedinci, kteří se s netradičním projevem potýkali klidně i půl roku.

Proč vlastně vznikají a jak na ně reagovat?

Důvodem je podle lékařů zánětlivá reakce kůže na antigen viru spojený s ischemií končetin, tedy onemocněním tepen v končetinách nebo krevními sraženinami. Pokud na sobě zmíněný projev pozoruješ, je na místě zpozornět a dodržet minimálně desetidenní karanténu, případně podstoupit test na covid v certifikované laboratoři.

Prodělala jsi covid-19 nebo máš ve svém okolí někoho, kdo si nemocí prošel? Jaký byl jeho průběh? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem.

Související články