Babské rady na bolest zubů: uleví ti máta, vanilka i pepř a sůl

Shutterstock
|
28. 07. 2023
|
Co si budeme povídat, zuby dokážou pěkně potrápit. Pokud si na ošetření na pohotovosti musíš minimálně přes noc počkat, vyzkoušej tyhle babské rady.

Představ si, že britská Národní zdravotní služba sestavila žebříček nejkrutějších bolestí, které můžou člověka potkat. Jestli si myslíš, že mu vévodí porod, tak pozor – jsou to právě zuby! Jejich nepřetržitá tupá bolest je vysilující a k zešílení. A je jedno, jestli si ještě pořád „syslíš“ zuby moudrosti, nebo se právě o slovo přihlásily zubní kanálky.

Nebudeme tě dál napínat, protože se určitě ptáš, jak je to s těmi nejpříšernějšími bolestmi. V první desítce jsou kromě zubů takové „radosti“ jako ledvinové kameny, fibromyalgie, porod, abscesy v oblasti řitního otvoru, migrény, úder do varlat, žaludeční vředy, dna a komplikované zlomeniny žeber.

Ale zpátky k zubům. Jakmile se ozvou, je lepší běžet k zubaři třikrát zbytečně než to jednou zanedbat. Bolestí zubů se může projevovat i nádor dutiny ústní. Ano, na počátku nádorového onemocnění skutečně může stát zkažený zub, kterého si dlouho nikdo nevšímal.

Pokud tě tedy zrovna bolí zub a do ošetření na pohotovosti musíš nějakou tu hodinku vydržet a nezbláznit se, ale nemůžeš do žaludku posílat jeden tlumicí lék za druhým, vyzkoušej některou z babských rad, ke kterým se i moderní člověk obrací čím dál častěji.

Co platí na bolavé zuby?

V prvé řadě by babičky doporučily hřebíček. Je v něm totiž přírodní anestetikum, takže jakmile budeš (opatrně!) kousat hřebíček, umrtvíš si tu část úst, ve které ho máš. Pokud potřebuješ zacílit na jeden zub, je lepší mít po ruce hřebíčkový olej nebo si ho připravit – stačí podrtit dva nebo tři hřebíčky, přidat pár kapek oleje a výslednou směsí pak pomocí vatové tyčinky potřít bolavý zub a samozřejmě jeho okolí.

Vyzkoušet můžeš i mátu. Ta totiž proti bolesti taky zaručeně pomáhá. Můžeš žvýkat lístky máty nebo použít esenciální mátový olej (ale pozor, smíchej 5 kapek tohohle oleje se lžící nějakého rostlinného a pak teprve směs aplikuj!).

Podobně jako mátový olej můžeš na zub aplikovat i vanilkový extrakt, který přidáváš při pečení do těsta. Nakapej pár kapek na vatovou tyčinku a potírej.

Jestli máta, hřebíček ani vanilka nepomáhají, je na čase trochu to zubu osolit. Kašička ze soli, pepře a vody ti nebude chutnat, ale dost možná ti uleví. Působí antibakteriálně a anesteticky, ke všemu dokáže bojovat i proti zánětu. Můžeš ji aplikovat několikrát denně a klidně k tomu i vyplachovat ústa slanou vodou.

Chuťovou hitparádou není ani další babská rada, pravděpodobně ji ale nakonec oceníš. Pomáhá žvýkání stroužku česneku nebo jeho rozetření společně se solí a aplikace na zub a jeho okolí. Od věci není ani cibule, kterou můžeš požvýkat, případně potírat nezbedný zub jejím plátkem.

shutterstock_1213718767.jpg

Pokud pohotovost otevírá až za několik hodin, zkus mátu nebo vanilku.
Shutterstock
Potíže se zubem neignoruj. Mohlo by se ti to vymstít.

Když něco bolí, pomáhá nahřívání nebo chlazení. U zubů funguje to druhé – začni ledovat. Buď vytáhni z mrazáku chladivý gel, nebo (pokud nemáš jinak citlivé zuby) přitlač na bolavý zub kostku ledu a nech ji tát. Takové zchlazení bývá efektivní, ale je potřeba ho často opakovat.

A taky se dá kloktat. Na to je bezva tea tree olej, ten ale musíš dát jen po několika kapkách do skleničky s vodou. Kloktej a nepolykej! To samé můžeš vyzkoušet s odvarem ze šalvěje nebo heřmánku.

Na zub taky můžeš zkusit přiložit křen, pomáhá i zázvor. Pokud ho nemůžeš rozkousat, nastrouhej si ho do čaje a nech ho v puse působit právě na bolavého rebela.

Když je nejhůř…

Když veškerá řešení selhávají a ty ne a ne večer zabrat, nakapej na vatičku vysokoprocentní alkohol a přilož ho na zub a okolí. Jenom si promysli, jestli nepojedeš k zubaři autem, případně za jak dlouho to bude.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autor článku: redakce

Související články