Trápí tě křeče, zuby nebo modřiny bez úrazu? Možná ti chybí vitamín K

Shutterstock
|
19. 08. 2023
|
Něco o vitamínu C i to, kde ho najít, vysype z rukávu snad každý. O vitamínu K se oproti tomu moc neví a nemluví, a přitom – co bychom si bez něj všichni počali?

Nedostatek vitamínu K v našich zeměpisných šířkách příliš nehrozí, ale přesto se s ním lze setkat. Pak je zpravidla na světě pořádný malér. Co se děje?

Hrozí nedostatečná srážlivost krve (v krajním případě tedy vykrvácení skrze zranění) a s ním spojené i modřiny bez úrazu, řídnutí kostí (osteoporóza), vápenatění cév (což se projeví nemocemi kardiovaskulárního systému), nadměrná únava a malátnost. Při nedostatku vitamínu K tě taky můžou často obtěžovat svalové křeče, vracející se záněty, nejrůznější potíže se zuby, vlasy a nehty, tvorba ledvinových kamenů… Prostě nic, co bys chtěla.

Z čeho vitamín K čerpat?

Vitamín K jednoduše získáš z některých druhů zeleniny (jde hlavně o brokolici, kapustu, květák, špenát a zelí). Ve hře jsou dál i luštěniny, pistácie, játra, mléčné výrobky, maso, obiloviny a rostlinné oleje. Vitamín K je samozřejmě součástí vitaminových komplexů (tabletek), které seženeš v lékárně.

Mluvíme tu hlavně o vitamínu K1. Pak je ještě vitamín K2, kterého máme ve stravě pro změnu zoufale málo, ale dá se načerpat z kysaného zelí nebo produktů živočišného původu.

Denně bychom měli vitamínu K přijmout ideálně 300–500 mikrogramů denně, což většina z nás v pohodě splňuje. Ale pozor, při konzumaci množství většího než 600 mikrogramů hrozí předávkování – to se projevuje horečkou a dočasnou ztrátou chuti k jídlu.

shutterstock_1787352626.jpg

Vitamín K načerpáš třeba z brokolice, špenátu nebo pistácií.
Shutterstock
Jedním z bezva zdrojů tohohle vitamínu rozpustného v tucích je špenát.

Kdo má s nedostatkem vitamínu K potíže?

Ne, všichni opravdu ne. U zdravých lidí většinou nebývá problém. Ohroženi jsou alkoholici, lidi s poškozenými játry a s poruchami vstřebávání živin, s dlouhodobými průjmy nebo dlouhodobou nitrožilní výživou. Pokud ses v žádné zmíněné skupině nenašla, pravděpodobně můžeš být v klidu (ale při potížích samozřejmě doporučujeme konzultaci u lékaře).

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články