Vědci potvrdili: Průběh covidu ovlivňuje i krevní skupina

foto: Bigstockphoto
|
16. 03. 2021
|
V tom, jak může náš život ovlivnit konkrétní krevní skupina, se odborníci neshodují na sto procent. Na druhou stranu připouštějí, že i tento faktor má nemalý vliv na naše zdraví.

O problematice krevních skupin se v poslední době hovoří často v souvislosti s novým druhem koronaviru. Vědci totiž nedávno našli souvislost mezi genem určujícím krevní skupinu a náchylností k nakažení se nemocí covid-19.

Lidé s nulkou mají menší riziko nakažení

To, jakou má člověk krevní skupinu, prý ve finále ovlivňuje i riziko nákazy koronavirem. S touhle informací přišli experti z biotechnologické společnosti 23andMe, Inc.

Analýza, která zkoumala data 750 000 lidí, potvrdila, že lidé s krevní skupinou 0 mají oproti ostatním menší pravděpodobnost toho, že se nemocí covid-19 nakazí.

Sami autoři studie sice tvrdí, že její výsledky jsou přesvědčivé, jednohlasně ale dodávají, že je čeká ještě spousta práce.

Krevní skupina může ovlivnit i průběh nemoci

Spojitost krevní skupiny a koronaviru nicméně potvrdilo už vícero studií. Například ty, které se nezaměřovaly na riziko nákazy, ale vážného průběhu.

Studie založená na výzkumu 1 600 pacientů z Itálie a Španělska, kterým koronavirus způsobil vážné respirační potíže, totiž potvrdila, že vážnější průběh měli pacienti s krevní skupinou A.

bigstock-d-illustration-of-blood-test-357840539.jpg

Žádná krevní skupina se koronaviru nedokáže úplně vyhnout.
Bigstockphoto
K vážnému stavu během onemocnění covid-19 dochází hlavně u lidí s krevní skupinou A.

U těch bylo riziko napojení na ventilátor vyšší téměř o celých 50 %! Naopak u lidí, kteří mají krevní skupinu 0, bylo toto riziko o 35 procent nižší. Výsledky studie byly publikované v odborném časopise The New England Journal of Medicine.

Žádná krevní skupina není proti covidu 100% imunní

Pokud sis vzhledem k výše uvedeným informacím oddychla, věř, že podle vědců není žádná krevní skupina imunní jen ze své podstaty. Na druhou stranu je pravda, že lidé s krevní skupinou 0 mají podle dosavadních studií nižší riziko nákazy a horšího průběhu než ostatní.

Ochranný účinek zmíněné skupiny 0 může být dán charakteristikou této skupiny, protože je vybavena protilátkami A i B, zatímco u ostatních skupin jsou to protilátky jen daného druhu.

Druhým důvodem může být podle některých virologů taky reakce protilátek skupiny 0 na spike protein, díky kterému vstupuje koronavirus do buněk lidského těla.

Prodělala jsi covid-19? Potrápil tě, nebo bys o něm bez testu ani nevěděla? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články