Protikvasinková dieta: Řekni s ní sbohem kvasinkovým infekcím

Shutterstock
|
15. 10. 2023
|
Trápí tě afty, zápach z úst, nadýmání nebo vaginální výtoky? To všechno může být následkem kvasinkového onemocnění. Zatoč s ním pomocí speciální diety!

Nevíš, co jsou to kvasinky? Jedná se o mikroorganismy, které se běžně vyskytují na našem těle, a to na sliznicích v ústech, nosu a krku, v intimních partiích, na kůži, ale i ve střevech.

Obvykle žijí v symbióze s ostatními bakteriemi a pomáhají nám udržovat zdravé trávicí ústrojí. Jenže občas se přemnoží a začnou dělat paseku. S tím ale může pomoct i vhodná dieta, o které si řekneme.

Jak chytím kvasinkovou infekci?

Třeba při nechráněném pohlavním styku s nakaženým partnerem. Častěji ale kvůli oslabené imunitě v kombinaci se stresem, kouřením, těhotenstvím, cukrovkou nebo chemoterapií.

Na vině může ale být i užívání antibiotik, antikoncepce, steroidů, nebo dokonce koupání v chlorovaných bazénech.

A pozor, dámy. Když partner trvá na análním sexu a vzápětí chce přejít na vaginální, i tady hrozí, že se kvasinky snadno přenesou tam, kde být nemají. Pak už je stačí nakrmit cukrem a je zaděláno na problémy.

Jak poznat, že mám kvasinkovou infekci?

To poznáš jednoduše. Při sexu to drhne a pálí, a jako by to nestačilo, během dne trpíš hrudkovitým výtokem.

Ale projevy mohou být i jiné. Například afty, zápach z úst, plísňová onemocnění kůže nebo nehtů, nadýmání, únava, opakované záněty horních cest dýchacích nebo bolest kloubů.

To zkrátka nechceš. Proto pro tebe máme hned několik tipů, jak se téhle nepříjemnosti zbavit. Nejdřív si ale ještě přiblížíme, jaké může mít kvasinková infekce následky, když se na léčbu vykašleš.

shutterstock_2165092975.jpg

Léčba kvasinkové infekce
Shutterstock

Důsledky neléčené kvasinkové infekce

V momentě, kdy zjistíš, že trpíš vaginální mykózou, radši nic nepodceň a poraď se se svým gynekologem, jaká léčba pro tebe bude nejvhodnější. Neléčená infekce může postupovat dál a zasáhnout močové ústrojí nebo způsobit rozsáhlý zánět dělohy a vaječníků

Nezapomeň do přeléčení zahrnout i partnera, ať si kvasinky mezi sebou nepřihazujete jak pingpongový míček. A pokud chceš jít léčbě naproti, nejlepší bude začít s kvasinkovou (známou i jako protikvasinkovou) dietou.

Co je to protikvasinková dieta?

Jedná se o speciální stravovací režim, který ti pomůže snížit množství kvasinek v těle

Cílem je aspoň na 3 měsíce vynechat potraviny, kterými se kvasinky živí. Patří sem: 

  • obilí, tedy bílá mouka, bílá rýže, obilné klíčky a všechno, co tyhle potraviny obsahuje, (těstoviny nebo přípravky pro zahuštění polévek)
  • sladké a alkoholické nápoje (až na suché bílé víno)
  • veškerý cukr (takže se rozluč se sladkostmi, sušeným ovocem, medem a sirupy)
  • sladké ovoce, jako jsou banány, hrozny, mandarinky, ale i kompoty nebo džemy
  • konzervovaná zelenina
  • dochucovadla přislazená cukrem
  • mléko a mléčné výrobky
  • droždí

První dny budou peklo. Kvasinky budou lačnit po cukru a nutit tě zdlábnout aspoň tabulku čokolády, ale odolej tomu. Po pár týdnech tyhle chutě na sladké vymizí. 

shutterstock_615908132.jpg

Co nejíst při protikvasinkové dietě
Shutterstock

Které potraviny můžu jíst během protikvasinkové diety? 

Šíření kandidózy můžou zabránit tyhle potraviny: 

  • Do svého jídelníčku zařaď zeleninu, jako je fenykl, celer, pórek, česnek, brokolice, tuřín, kapusta, kyselé zelí, artyčoky, avokádo, brambory, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, fazole, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky a špenát.
  • Ovoce vol spíš kyselé, třeba citróny, grepy, ale i kyselá jablka nebo hrušky.
  • Maso upřednostni to v bio kvalitě, ať se vyhneš růstovým hormonům a antibiotikům, kterými jsou běžně dostupná masa prolezlá skrz na skrz. 

Všeobecně se doporučuje hodně pít, ať se z organismu vyplaví nečistoty, a vyhnout se čaji a kávě. Zvýšeným pohybem si taky neuškodíš. Cvič a udržuj pravidelné aktivity, které ti pomůžou ke správnému chodu metabolismu

A pokud doma vaříš na kokosovém oleji, dej si 3x denně jednu lžičku, protože obsahuje kyselinu kaprylovou, která se svým účinkem vyrovná známému léku na vaginální kvasinkové infekce.

V neposlední řadě si doplň svou lékarničku o probiotika a lactobacily, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín A, vitamín E a H a aminokyseliny, které podpoří tvou přirozenou imunitu a zabrání dalšímu množení kvasinek.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články