Včelí med: slaďoučký zázrak přírody chutná, léčí a podporuje imunitu

Shutterstock
|
22. 04. 2023
|
Včelí produkt, přezdívaný jako tekuté zlato, který prospívá nejen celkovému zdraví, ale navíc i báječně chutná. Dokáže pomoct při nachlazení a bohaté využití má jak v lidovém léčitelství, tak i v kosmetickém průmyslu.

Řeč je samozřejmě o medu. Med má u nás svou dlouholetou tradici a právem patří k našim přírodním (super)potravinám, které jsou oblíbené napříč generacemi. Aby taky ne, když jen v naší malé zemičce se odhadem asi 50 tisíc osob věnuje drobnému včelaření. Vzhledem k rozloze naší republiky jde o dost vysoký počet. Tím líp pro nás, protože aspoň tak máme z čeho vybírat.

Pilný jako včelka

Víš, proč je med tak vzácný, když včelařů máme dost? Nejde totiž o včelaře, nýbrž o včely. Jedna jediná včelka za svůj život vyprodukuje přibližně polovinu čajové lžičky medu. K výrobě jednoho gramu medu je navíc nezbytné, aby včelka navštívila odhadem 7 000 květů. Takže pro jeden kilogram medu, po kterém se ti doma jenom zapráší, musí včely dohromady uletět přibližně 150 000 kilometrů. To je, jako bys 4x obletěla Zemi. 

Proč je med zdravý?

To, že je med lék, jsi určitě slyšela už někdy ve školce. Víš ale opravdu proč? Pojďme si to připomenout. Med se skládá zhruba z 15 až 20 % z vody. Zbytek je tvořen jednoduchými cukry – glukózou a fruktózou. Obsahuje 13 druhů aminokyselin, včetně těch esenciálních,  bílkoviny z nektaru rostlin a živočišné bílkoviny z hltanových žláz včel.

Najdeme v něm enzymy důležité pro obnovu imunitního systému, vitamíny skupiny B, vitamín C, D, H, K, P a vitamín A. Jsou v něm i stopové prvky vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, síry, železa, křemíku, manganu a obsahuje i další významné prvky.

kyselin med nabízí mravenčí, mléčnou, octovou, citrónovou a šťavelovou. Všechny látky, které v medu jsou, dokáže lidský organismus dobře strávit.

Různé druhy medu

Specifické složení medu je vždy závislé na směsi květů, které včely navštívily. Liší se podle lokality, sezóny i jednotlivých včelstev. Nejvhodnější je proto baštit med lokální.

Určitě už jsi slyšela i o jednodruhovém medu, tedy medu z jednoho druhu rostliny, nebo o medu květovém, který obsahuje první jarní snůšku z různých ovocných stromků (tady by si měli dát pozor hlavně alergici, protože první jarní med obsahuje i pylová zrnka).

Těžba medu

Rozdíl je i ve způsobu těžby. Nejvzácnější med je tzv. plástečkový med, který seženeš jen u včelaře. V podstatě u něj koupíš uzavřené plástečky, které si doma sama zavěsíš a necháš med volně vykapávat. Ten si díky tomu uchová nejvíce cenných látek.

shutterstock_542895829.jpg

Med dokáže v kombinaci s citrónem a zázvorem úplné divy!
Shutterstock
Aby nedošlo ke znehodnocení medu, je nejlepší nabírat ho dřevěnou lžičkou nebo medonoskou.

Nezoufej, pokud se ti nechce čekat, až ti med sám vykape. Můžeš si pořídit i med kapaný, což je v podstatě totéž, jen to za tebe udělá včelař, takže si med odneseš domů pohodlně v klasické zavařovačce. A pokud nemáš po ruce včelaře, pořídíš v obchodě med stáčený, který se získává odstředěním v medometu, takže je taktéž velmi hodnotný.

Jak poznat kvalitní med?

Med opatřený regionální známkou Český med je zárukou vysoké kvality. Pravidla zavedená Českým svazem včelařů jsou totiž ještě mnohem přísnější než evropské směrnice. Proto rozhodně nešlápneš vedle, když si připlatíš za kvalitu.

V supermarketech narazíš na mnoho jiných medů, často zahraničních, které na první pohled vypadají stejně lahodně, a navíc bývají i levnější. Bohužel mohou být (jak se v minulosti opakovaně stalo) i plné náhražek, které s medem neměly moc společného. V ojedinělých případech byl zahraniční med i jedovatý, protože obsahoval pyl z jedovatých exotických květů rostlin.

Med je šetrnější než cukr

Historicky býval med hlavním sladidlem. Cukrová třtina ho odsunula na druhou kolej až v průběhu 19. století. Dneska se med používá jako sladidlo hlavně proto, že je zkrátka zdravější než rafinovaný cukr. Osladit si kávu nebo jogurt medem je pro náš organismus mnohem šetrnější.

A jaké jsou tedy rozdíly mezi medem a cukrem? Med má mírně vyšší sladivost než cukr, a přitom nižší energetickou hodnotu. V porovnání s cukrem ale přináší i další benefity, kterými jsou bohatší chuť, přítomnost antioxidantů a antibakteriální účinky. I přes všechny blahodárné účinky medu ale nezapomeň, že med je velmi vydatným zdrojem jednoduchých cukrů. Jeho denní množství jakožto sladidla by nemělo překračovat 60 g.

Zkvalitní spánek

Kvalitní med by měl být povinnou výbavou každého špajzu. Jedna lžička medu každý večer totiž dokáže úplné zázraky s kvalitou spánku! Med po požití uvolňuje napětí a podporuje tvorbu hormonu melatoninu čili spánkový hormon.

Posiluje imunitu

Lžička medu denně v kombinaci se stroužkem česneku z tebe udělá tak zdravou bytost, že až zapomeneš, kde sídlí tvůj obvoďák. Nejlepší je dopřát si tuhle preventivní kúru vždycky ve stejnou dobu večer před spaním (v zájmu zachování partnerské intimity je lepší konzumovat med s česnekem před večerním čištěním zubů).

Zabije choroboplodné zárodky

Díky svým silným antibakteriálním účinkům dokáže ničit bakterie přítomné v těle a ochránit tě tak před nemocemi, které jsou bakteriálního původu. Úlevu přináší i ve stresových situacích a při nervozitě. Když máš nervy na pochodu, dej si lžičku medu. Cukry tě vzpruží a pohladí pocuchané nervy.

Zklidňuje při nachlazení

Lipový čaj s medem je starou dobrou první pomocí při léčbě horních cest dýchacích. Kašel, záněty průdušek a bolesti v krku pomůže med účinně zklidnit. Navíc působí i jako přírodní antibiotikum, a tak není divu, že se stává výrazným pomocníkem v boji proti nachlazení.

Kdo by si měl dát pozor?

Rozhodně pozor na rady babiček, které se nám snaží namluvit, že máme miminkům namočit dudlík do medu a budou spinkat tichounce celou noc. Což o to, na spánek by med vliv dozajista měl pozitivní, ale už ne tolik na zuby nebo jejich zárodky. Cukr obsažený v medu by je totiž mohl nevratně poškodit.

Podobné je to u plně kojených dětí, kterým by se příliš sladká chuť medu zalíbila, což by mohlo vést k odmítání mateřského mléka. Navíc je med považován za výrazný alergen a u miminek, u kterých se alergie ještě nezjišťovaly, by mohlo dojít k nepříjemné alergické reakci.

Obezřetní by proto měli být taky alergici na med a včelí produkty a samozřejmě diabetici. Ti by med měli konzumovat uváženě. Minimálně taky proto, že kromě požití obsažených cukrů zvyšuje chuť na sladké.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články