Ale co když ti řekneme, že se dají zvládnout doma a vlastně tak nějak líp? Bez fritézy, bez stresu, a hlavně bez přešlapů, protože tenhle můj vlastní recept zkrátka funguje i přesto, že jsem ještě před dvěma lety třeba takovou troubu používala maximálně tak na sušení svetrů.
Už jsi někdy zkusila udělat langoše doma a skončilo to nepoživatelnou katastrofou, která spolkla litr oleje a zanechala tě napospas depresi? Není se čemu divit. Langoš totiž vypadá jednoduše, ale přitom dokáže člověka vyškolit a znechutit, pokud neví, co, jak a kdy dělat.
Se správným receptem je to ale naopak až směšně snadné. A my pro tebe přesně tenhle recept máme. Není to žádná moderní foodblogerská kreace, ale ověřený poklad, který ocení každá běžná rodina, jež si na langoších ujíždí stejně jako ta moje.
Historie langoše
Příběh langoše začíná dávno předtím, než jsme ho začali vídat u Franty ve stánku. Pochází z Maďarska, kde je zavedený jako lángos a vychází ze slova láng, tedy plamen. Dřív se totiž připravoval v peci na chleba, a to čistě jen z posledních zbytků těsta. Pekaři si z nich prý často dělali rychlou snídani a název zřejmě zůstal.
Jídlo se pak brzy rozšířilo i mimo zdi pekárny a běžný lid si ho oblíbil pro jeho chuť, jednoduchost a velmi levnou povahu. Postupně se langoše začaly připravovat ve velkém, a to nejen v pecích, ale i na ulicích. A protože tam pochopitelně pekařské pece nebyly po ruce, přešlo se ke smažení v oleji a tahle forma se nakonec dostala do celého bývalého Rakouska-Uherska.
V Československu se langoš objevil hlavně v 60. a 70. letech. Důvod? Rychlá příprava, levné suroviny a fakt, že lidi tehdy neměli moc možností experimentovat, bavíme-li se o kuchyni. Langoš se dal tehdy snadno a rychle udělat z věcí, které byly k dostání vždycky.
Langoš světoběžník
I když u nás je langoš jako doma, žádná lokální záležitost to rozhodně není. Ve světě má spoustu příbuzných a v některých zemích si vede líp, než bychom možná čekali. Miluje ho především střední Evropa, ale objevuje se i v kuchyních, kde bychom ho hledali spíš omylem.
Třeba ve zmíněném Maďarsku, jeho rodišti, ho najdeš na každém rohu. V podání Maďarů je často větší, tenčí a servíruje se s česnekovou smetanou. Mají tam dokonce i fast foody, které se specializují jen na langoše, a není výjimkou, že si tam dáš třeba i langoš s Nutellou.
V Rumunsku se zase langoš podobá tomu maďarskému, ale často se ještě před smažením plní sýrem nebo bramborami. Výsledkem je hutnější verze, která se jí spíš jako hlavní chod než jako rychlá svačina.
V Srbsku najdeme dokonce langoš, do kterého se přidává bramborové těsto. Díky tomu je ještě vláčnější a sytější a dochucuje se různými omáčkami od zakysané smetany až po pikantní ajvar. Dokonce i v Rakousku a Německu podobné smažené placky najdeme, ale názvy se můžou lišit.
A tady jedna perlička. Langoš si našel cestu i za oceán. Ve Spojených státech ho prodávají pod názvem Hungarian Fry Bread a lidi si ho dopřávají na různých food festivalech. Obvykle se tam ale langoš podává s cukrem nebo medem a připomíná spíš dezert.
Redakcí prověřený recept na domácí langoše
Jasně, koupit si langoš na stánku je pohodlnější. Ale když si ho uděláš doma, nejenže ušetříš, ale hlavně přesně víš, co jíš. Žádný přepálený olej, žádná chemie, žádné nechtěné překvapení, jak to v podobě nedopečených prostředků a absolutně tvrdých okrajů bývá.
Jen kus poctivého těstíčka a všechno plně pod tvou kontrolou. Navíc se můžeš spolehnout, že když to zvládneš jednou, příště už to půjde samo.
3dcea387-726f-4f82-9fc9-9086383c5e28.jpg

a99cb1cf-808d-4743-9f0f-e2ad2a23313e.jpg

64e09bd3-17a1-42df-8e96-3eea3d0e26ab.jpg

bf0106ea-a74c-4c08-9965-71651acdeaa6.jpg

Co potřebuješ: 500 g hladké mouky, 300 ml vlažného mléka, ½ kostky droždí, lžičku cukru, lžičku soli, 2 lžíce oleje, olej na smažení, česnek, vodu, strouhaný sýr, kečup nebo tatarku podle chuti
Jak na to?
- Do mističky si rozdrob droždí a zasyp ho lžičkou cukru.
- Lžičkou tuhle směs rozmíchej do kašičky. Ano, směs nejdřív ztvrdne na beton a ty budeš autorku tohohle článku nenávidět a podezírat z toho, že langoše tedy opravdu v životě nedělala.
- Jenže pak se ze směsi postupně stane hlaďoučká kašička, které záruku úspěchu přičítám.
- Do mísy nalij vlažné mléko a přidej kašičku.
- Nech 10 minut stát, dokud nezačne pěnit.
- Přisyp osolenou mouku a přilij olej.
- Rukama vypracuj hladké těsto. Mělo by být pružné a ne příliš řídké.
- Přikryj ho utěrkou a nech kynout na teplém místě asi hodinku.
- Po vykynutí těsto rozděl na 8 kousků.
- Každý kousek vytvaruj rukama na menší a nižší bochánek.
- Teď rozehřej v pánvi olej a langoše smaž z obou stran dozlatova. To ti potrvá zhruba 2 minuty z každé strany.
- Hotové langoše nech okapat na papírové utěrce.
- My doma langoše potíráme směsí oleje a sušeného česneku a pak přidáváme podle chuti kečup a sýr.
A pokud nějaké zbudou, dají se druhý den ohřát v mikrovlnce a pořád jsou výborné. Ale že by zůstaly, to se ti spíš nestane.
A co nějaký tvůj osvědčený recept na langoše? Máš ho v záloze? Poděl se o něj s námi v diskuzi!
Autorka článku: Bára Klímová
Použité zdroje:
- hehungarysoul.com/hungarian-fried-bread-langos
- nombeah.com/easy-langos-hungarian-fried-bread
- justbudapest.com/langos
- retrolangos.hu/en/the-world-famous-langos-story
- budapestbites.com/en












