Rádce pro nešikovné pijáky: takhle se zbavíš skvrn od červeného vína

Bigstockphoto
|
31. 12. 2021
|
Příjemný večer se sklenkou červeného vína se může snadno zvrhnout ve zběsilý boj o čas při snaze zachránit zmáčenou látku. Čti dál a minimalizuj škody s našimi tipy!

Není čerstvá jako zaschlá skvrna

Nejlepší je pokusit se nehodu zvrátit hned, jak k ní dojde. Červená vína obsahují silné přírodní barvivo, ta levnější navíc můžou být přibarvená, takže barvivo rychle proniká do textilních vláken. Čím rychleji proto zasáhneš, tím pravděpodobnější je, že se skvrny zbavíš.

Co zatočí s čerstvou skvrnou?

Jestli máš po ruce speciální přípravek na skvrny, jsi šťastná žena! Pro ostatní, které nemusí být tolik prozíravé, jsou tu naštěstí babské rady.

Citron

Jako z nouze ctnost ti poslouží citron. Rozkroj ho, potři jím skvrnu (můžeš na ni i položit plátek citronu) a nech několik minut působit. Potom látku vyper ve vodě s pracím prostředkem a nech proschnout. Jestli doma nemáš citrony, můžeš zkusit použít i citronový koncentrát (citronek), nebo další z našich tipů.

Sůl

Skvrnu zasyp solí co nejrychleji to jde a sypej, dokud nebude flek úplně schovaný. Potom vmasíruj sůl do látky, nech ji alespoň 10 minut působit a pak ji odstraň. Skvrna nebude úplně pryč, ale bude vybledlá. Proto si namoč hadřík ve studené vodě (nebo neslazené minerálce, jestli chceš lepší výsledek) a pokus se zbavit i zbytku vína. Nezapomeň látku nakonec vyprat.

Citronová šťáva a bílé víno

Zvláštní kombo, viď? Čistit víno vínem? Ale funguje to díky kyselině vinné, kterou víno přirozeně obsahuje. Hlavně nezapomeň vzít víno bílé, protože toho červeného už bylo dost.

Skvrnu navlhči, pokapej citronovou šťávou a vymyj kyselinou vinnou. Potom přeper v ruce s mýdlem a na závěr hoď do pračky.

Jedlá soda nebo sodovka

Jedlou sodu má naštěstí většinou doma každý. Vinnou skvrnu nejdřív vysuš papírovou utěrkou. Potom smíchej jedlou sodu s vodou, aby vznikla hustá pasta, kterou na skvrnu rozetřeš. Teď musíš čekat, dokud pasta úplně nevyschne, což bude trvat tak 3–4 hodinky. Čekání si můžeš zkrátit se sklenkou čehokoliv, jen ne červeného vína. Až bude pasta zaschlá, odstraň ji a zbytek fleku vyčisti mýdlem a vodou.

Stejný postup, akorát bez několikahodinového čekání, můžeš zkusit i se sodovkou nebo neslazenou minerálkou. Bublinky v nich dokážou totiž účinně vytáhnout všechny nečistoty z textilních vláken.

Jak jedlou sodu, tak sodovku můžeš použít hlavně na koberce nebo kusy nábytku, které nejde jednoduše strčit do pračky.

bigstock-stained-carpet-3965387.jpg

Skvrny od červeného vína se dají vyčistit, jen je lepší jednat hned.
Bigstockphoto
Červené víno ještě nemusí znamenat konec tvého oblíbeného trička nebo celého koberce.

Bojovníci se zaschlými skvrnami

Ať už jsi nechala rozlité víno zaschnout z jakéhokoliv důvodu, nezoufej! I se staršími skvrnami se dá rozloučit silou babských rad.

Horké mléko

Než zkusíš tuhle metodu, ujisti se, že látka, kterou čistíš, je odolná vůči vysokým teplotám!

Přiveď k varu 0,5 litru mléka (může být jakékoliv) se lžičkou soli. Skvrnu potom namoč do vroucího mléka a až pustí, vyper textilii pod proudem vody. Nakonec nezapomeň ještě vyprat v pračce s pracím prostředkem.

Ocet

Trochu smradlavá záležitost, ale funguje. Připrav si octovou koupel z 2 lžic octa a 3 litrů vody a zmrzačenou látku do ní namoč na půl hodiny. Jestli flek pořád vidíš, přeper v ruce nebo v pračce.

Čpavková voda

Tohle je toxická záležitost, takže opatrně. Čpavková voda může látku nenávratně poškodit, proto ji nejdřív vyzkoušej na méně viditelném místě. Čpavkovou vodu si můžeš koupit v drogerii, nebo ji můžeš sama připravit smícháním 200 ml vody a 1 lžíce čpavku. Tuhle směsku opatrně hadříkem nanášej na skvrnu, dokud nezmizí. Nakonec přeper v pračce.

Jar a peroxid vodíku

Na závěr lahůdka pro ty, které si chtějí zahrát na malé chemiky. Tahle technika se hodí obzvlášť na čištění koberců, ale použít ji můžeš samo sebou i jinde.

Budeš potřebovat: 1 polévkovou lžíci Jaru, 2 polévkové lžíce peroxidu vodíku, vodu, houbičku na nádobí, papírové utěrky, savý hadřík, láhev s rozprašovačem.

Smíchej Jar s peroxidem vodíku a směs nalij do rozprašovače. Potom roztok stříkej na skvrnu a jemně čisti houbičkou, kterou průběžně oplachuj v čisté vodě. Pokračuj, dokud skvrna nezmizí.

A je to! Lehké jak facka, viď?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články