Citrón v pračce: čistí, bělí prádlo a odstraňuje skvrny

Shutterstock
|
19. 07. 2023
|
Citrónová šťáva je tak trochu malý zázrak. Pomůže s trávením, zažíváním, ale dokonce taky s úklidem nebo třeba praním. Proč do pračky přidávat šťávu vymačkanou z několika citrónů? Tady je pět neprůstřelných důvodů!

Bělejší prádlo

Kyselina citronová, která je v těchto citrusových plodech obsažená, dokáže prádlo vybělit lépe než kdejaká agresivní chemikálie. Pokud ti tak připadá, že bílé prádlo šedne nebo ztrácí svoji původní barvu, přidej do bubnu šťávu vymačkanou ze dvou citrónů.

Už žádné skvrny

Podařilo se ti vylít si na světlý kousek oblečení kávu, červené víno nebo čaj? Ještě před tím než začneš hysterčit a pokukovat po novém kousku, namoč znečištěný oděv do kbelíku s vlažnou vodou a šťávou vymačkanou ze dvou citrónů. Pak vyper na běžný program v pračce. Po skvrnách by neměly být ani památky.

shutterstock_636700369.jpg

Citrón toho dokáže spoustu. A klidně i při praní prádla!
Shutterstock
Citrón v pračce dokáže divy!

Čistá pračka

Kyselina citrónová si dost dobře poradí taky s usazeninami, které se v pračce tvoří v průběhu praní. Abys nemusela volat opraváře, pravidelně pračku udržuj. I tady ti pomůže obyčejný citrón (použít můžeš i v obchodě koupenou kyselinu citrónovou).

Šťávu z citronu nebo granule kyseliny citronové nalij nebo nasypej přímo do pračky a zapni na nejvyšší teplotu. Díky teplé vodě kyselina citronová lépe rozpustí nejen nečistoty, ale i zbytky čisticích přípravků.

Měkčí a nadýchanější prádlo

Trápí tě ztvrdlé a drsné ručníky? Stačí nalít půl hrnku citrónové šťávy do bubnu před fází oplachování a začnou se dít divy. Citrón oživí vybledlé barvy a ještě prádlo změkčí a příjemně nadýchá.

Zápach zmizí

Pereš prádlo na vysoké teploty, používáš ty nejkvalitnější a nejdražší prášky, gely nebo aviváže a prádlo je pořád nepříjemně cítit? Možná za to může špinavá a zatuchlá pračka. Po každém praní bys ji proto měla otevřít a nechat vyvětrat. Čas od času jí dopřej očistu v podobě speciální lázně, kterou připravíš ze tří litrů octa a šťávy vymačkané ze tří citrónů.

Všechno společně důkladně promíchej a nalij do bubnu. Spusť cyklus na 90 °C a program nech běžet bez dokončení (vypouštění). Horký roztok nech v pračce působit nejlépe přes noc. Pak znovu pračku zapni a postup s vypnutím pračky před vypouštěním ještě jednou zopakuj. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články