Česneková pomazánka: stálice na nebi domácího pohoštění

Shutterstock
|
14. 06. 2023
|
V oblasti domácího pohoštění bys jenom těžko hledala větší a oblíbenější evergreen, než jakým je česneková pomazánka. Máme pro tebe pár nápadů, jak vytvořit takové dílo, po kterém se všichni olíznou ještě mlsněji než dosud.

V poslední době se roztrhl pytel s podniky, v nichž se nabízejí chlebíčky, i ty s česnekovou pomazánkou, ale ruku na srdce – tam bychom si je úplně nedávaly, zvlášť když si zrovna jenom odskakujeme z práce na oběd nebo se chystáme tokat s drahou polovičkou. Na domácí oslavě nebo při jakékoli sešlosti, kam dorazí přátelé nebo rodina, je to ale jiné. Tady si dáme česneku, co hrdlo ráčí. A když si dáme všichni, nikdo si nebude stěžovat, že ten druhý nevoní.

3 způsoby, jak česnekovou pomazánkou oslnit

Pokud se další akce s přáteli nebo rodinou chystá u tebe nebo ses zhostila role hospodyňky, abys pomohla organizátorovi, vyzkoušej naše tři recepty. Za naprostou klasiku považujeme směs taveného sýra, česneku a pomazánkového másla, tyhle recepty jsou ještě o něco lepší.

Udělej zdravější verzi

Místo taveňáku tentokrát kup tvarohový sýr. Smíchat ho můžeš i s trochou tvarohu, ale zase pozor, aby se pomazánka ve finále dala roztírat a skupenstvím nepřipomínala spíš horkem naleptaný asfalt. Chuť bude jiná, než jakou budou všichni očekávat, a navíc ohromíš zdravější variantou. I taková dobrota totiž může být zdraví přínosná!

Přidej nivu

Tohle je naprostá bomba. K pomazánce nastrouhej i přiměřené množství nivy nebo jiného oblíbeného plísňového sýra. Ideální je to udělat k předchozí variantě, kdy místo taveňáku použiješ tvarohový sýr. Chuť bude výrazně sýrová a niva samotná pomazánku přirozeně osolí. Protože ale ne všichni „plísňákům“ holdují, optej se hostů nebo připrav dvě verze.

Přistrouhej mrkev

Pokud chceš zabodovat u milovníků zdravého stravování, zkus do pomazánky přistrouhat mrkev. Ta jí totiž dodá naprosto nezaměnitelnou chuť a samozřejmě i barvu. V téhle variantě je dobré použít jako základ pomazánkové máslo a zakysanou smetanu.

Co navrch? Bodují arašídy a mandarinky!

Samotná česneková pomazánka na chlebíčku nebo na jednohubce je moc fajn, ale pořád to není ono a „něco by to chtělo“. Snad nejrozšířenější verzí je přidání arašídů na jednohubky, ale naprosto skvostnou hru chuťových buněk rozehraje kombinace ostré pomazánky se sladkou chutí mandarinky. Pokud zrovna nemáš čerstvé nebo kompotované mandarinky, improvizuj. Ani ananas neudělá ostudu.

shutterstock_1007767507.jpg

Doplň česnekovou pomazánku oříškem nebo mandarinkou a nech se unést kombinací chutí!
Shutterstock
Mandarinky jsou na jednohubkách s česnekovou pomazánkou vynikající!

Česnek chutná a jak je zdravý!

Napadlo tě někdy, proč spoustě z nás česnek chutná tak, že by si ho nejradši přidával i do kafe, kdyby to nebylo trochu (víc) přes čáru? A pokud patříš k jeho milovníkům, vrtá ti hlavou, proč ti teď tak chutná, když jsi ho třeba ještě v pubertě nemohla ani cítit? Je to jednoduché!

Podle odborníků prý máme všichni něco jako gastronomický věk. Znamená to, že některé potraviny nám přijdou v mládí odporné, ale později jim přijdeme na chuť. Kromě česneku jde v tomhle případě třeba i o olivy nebo kozí sýr. Čas na česnek přichází průměrně v 19 letech.

Kromě toho, že nám chutná, je taky spousta důvodů, proč ho jíst a proč ho s láskou servírovat i návštěvám. Česnek totiž například snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice až o 50 %, snižuje vysoký krevní tlak, ale s tím nízkým už nehýbe, působí proti bakteriím a virům v těle, podporuje imunitu a zabraňuje nachlazení, zpomaluje průběh aterosklerózy, pomáhá snižovat cholesterol a má i další skvělé vlastnosti.

Až se tedy někdo bude ošklíbat nad topinkou s notnou dávkou česneku nebo bude s díky odmítat chlebíček s česnekovou pomazánkou, vytáhni na něj tyto argumenty. Určitě si to rozmyslí. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články