
Ačkoli česneková pomazánka je úplná stálice domácího občerstvení, tentokrát ji vynecháme. V minulosti už jsme jí věnovaly celý článek, který můžeš omrknout.
Vajíčková pomazánka
Jestli máš ráda vajíčka, ale už tě nebaví ta míchaná nebo jen tak natvrdo uvařená a položená na kousek pečiva, určitě vyzkoušej tuhle luxusní vajíčkovou pomazánku. Doporučujeme zapomenout na mýty kolem cholesterolu, které se s vejci ještě pořád z nějakého záhadného důvodu pojí.
Co potřebuješ: tvarohový sýr (lučina nebo její variace), dvě vejce, šalotku, lžičku hořčice, sůl a pepř, kyselou okurku
Jak na to?
- Vejce uvař natvrdo a pak je nakrájej nadrobno nebo nastrouhej na hrubém struhadle.
- Na malé kousky nakrájej taky šalotku a kyselou okurku.
- Všechno smíchej dohromady s lučinou a dochuť solí a pepřem.
Náš tip: Nemáš lučinu? Můžeš ji nahradit nízkotučným tvarohem. Nízkotučným proto, že bývá tužší než ten polotučný, takže ti pomazánka nebude z pečiva kapat.
- Se solí opatrně. Její nadměrná konzumace může mít neblahé následky na zdraví!
Budapešťská pomazánka
Tuhle pomazánku seženeš snad v každém obchodě, protože ji prostě spousta lidí pořád miluje. My ale na tyhle kupované pomazánky moc nevěříme a nespoléháme. Udělej si ji tentokrát taky sama doma!
Co potřebuješ: 250 g měkkého tvarohu (pamatuj, že čím je tučnější, tím méně drží pohromadě), 40 g másla, 3 lžíce tučné zakysané smetany, cibuli, 2 lžičky sladké mleté papriky, kapii a sůl
Jak na to?
- Rozehřej si máslo a smíchej ho s tvarohem a zakysanou smetanou.
- Cibuli a kapii nakrájej nadrobno a přimíchej k už hotové směsi.
- Dochuť mletou paprikou a solí.
- Před podáváním nech pomazánku vychladit.
Náš tip: Máš ráda kmín? Neboj se ho ½ lžičky přidat!
Křenová pomazánka se šunkou
Tahle pomazánka je pro opravdové milovníky křenu, takže jestli ho nemáš ráda nebo tě nepohání velká zvědavost, jak to asi chutná, klidně sjeď k dalšímu tipu.
Co potřebuješ: 250 g nízkotučného tvarohu, 2 lžíce majonézy, 1 lžičku hrubozrnné hořčice, 80 g kvalitní šunky, 2-4 lžíce najemno nastrouhaného křenu (podle chuti), jarní cibulku a sůl
Jak na to?
- V míse nejdřív smíchej tvaroh, majonézu a hořčici.
- Nastrouhej si křen, množství si můžeš určit sama podle toho, jak moc by měla být tvoje pomazánka výrazná.
- Cibulku a šunku nakrájej na drobné kousky. Společně s křenem ji přidej k tvarohové směsi.
- Přidej sůl podle chuti a je hotovo.
Jak poznat kvalitní šunku a další uzeniny? Koukni na tenhle článek!
bigstock-horseradish-and-curd-spread-on-157070018.jpg

Tuňáková pomazánka s vejci
Na spojení chutí tuňáka a vajíček nedáme dopustit, proto se musíme podělit i o tuhle delikatesu.
Co potřebuješ: 400 g smetanového jogurtu, 2 plechovky tuňáka v oleji, 3 vajíčka vařená natvrdo, cibuli, sůl a pepř, 2 lžičky majonézy a šťávu z půlky citrónu
Jak na to?
- Uvař si tři vajíčka natvrdo, a až vychladnou, nakrájej je nebo nastrouhej nadrobno.
- Nadrobno si nakrájej i cibuli a smíchej ji s majonézou.
- Zbav tuňáka oleje. Trochu ho ale nech, chuťově je pak pomazánka o něco lepší.
- Tuňáka přidej do misky s majonézou a cibulí, přidej vajíčka, dochuť solí a pepřem.
- Podávej na pečivu, výsledek můžeš ozdobit nasekanou jarní cibulkou.
Náš tip: Majonézu do pomazánky dávat nemusíš. S ní je ale výsledek jemnější.
Květáková pomazánka se šunkou
Zní to možná všelijak, ale tahle pomazánka je naprosto skvělá. Uvidíš sama, když se ji rozhodneš vyzkoušet.
Co potřebuješ: 200 g kvalitní šunky, 200 g vařeného květáku, cibuli, 3 lžíce majonézy, sůl a pepř
Jak na to?
- Uvař si květák a společně se šunkou ho rozmixuj najemno. Pokud nemáš mixér, bude to trochu pracnější, ale taky se to dá zvládnout.
- Ke směsi přidej ostatní ingredience a je to.
Jakou pomazánku máš nejradši ty? Napiš nám to do diskuze pod článkem a inspiruj nás i ostatní!