Pomazánky, které zpestří tvůj jídelníček. Zkus křen nebo květák

Bigstockphoto
|
14. 09. 2023
|
Máš pocit, že jíš pořád to samé, a už tě to opravdu nebaví? Zpestři si jídelníček některou z úžasných pomazánek. Máme pro tebe pět receptů, které bys měla vyzkoušet, pokud ti nevadí jednotlivé suroviny. S chutí do toho!

Ačkoli česneková pomazánka je úplná stálice domácího občerstvení, tentokrát ji vynecháme. V minulosti už jsme jí věnovaly celý článek, který můžeš omrknout.

Vajíčková pomazánka

Jestli máš ráda vajíčka, ale už tě nebaví ta míchaná nebo jen tak natvrdo uvařená a položená na kousek pečiva, určitě vyzkoušej tuhle luxusní vajíčkovou pomazánku. Doporučujeme zapomenout na mýty kolem cholesterolu, které se s vejci ještě pořád z nějakého záhadného důvodu pojí.

Co potřebuješ: tvarohový sýr (lučina nebo její variace), dvě vejce, šalotku, lžičku hořčice, sůl a pepř, kyselou okurku

Jak na to?

  • Vejce uvař natvrdo a pak je nakrájej nadrobno nebo nastrouhej na hrubém struhadle.
  • Na malé kousky nakrájej taky šalotku a kyselou okurku.
  • Všechno smíchej dohromady s lučinou a dochuť solí a pepřem.

Náš tip: Nemáš lučinu? Můžeš ji nahradit nízkotučným tvarohem. Nízkotučným proto, že bývá tužší než ten polotučný, takže ti pomazánka nebude z pečiva kapat.

Budapešťská pomazánka

Tuhle pomazánku seženeš snad v každém obchodě, protože ji prostě spousta lidí pořád miluje. My ale na tyhle kupované pomazánky moc nevěříme a nespoléháme. Udělej si ji tentokrát taky sama doma!

Co potřebuješ: 250 g měkkého tvarohu (pamatuj, že čím je tučnější, tím méně drží pohromadě), 40 g másla, 3 lžíce tučné zakysané smetany, cibuli, 2 lžičky sladké mleté papriky, kapii a sůl, případně kmín

Jak na to?

  • Rozehřej si máslo a smíchej ho s tvarohem a zakysanou smetanou.
  • Cibuli a kapii nakrájej nadrobno a přimíchej k už hotové směsi.
  • Dochuť mletou paprikou a solí.
  • Před podáváním nech pomazánku vychladit.

Křenová pomazánka se šunkou

Tahle pomazánka je pro opravdové milovníky křenu, takže jestli ho nemáš ráda nebo tě nepohání velká zvědavost, jak to asi chutná, klidně sjeď k dalšímu tipu.

Co potřebuješ: 250 g nízkotučného tvarohu nebo krémového sýra, 2 lžíce majonézy, lžičku hrubozrnné hořčice, 80 g kvalitní šunky, 2–4 lžíce najemno nastrouhaného křenu (podle chuti), jarní cibulku a sůl

Jak na to?

  • V míse nejdřív smíchej tvaroh, majonézu a hořčici.
  • Nastrouhej si křen, množství si můžeš určit sama podle toho, jak moc by měla být tvoje pomazánka výrazná.
  • Cibulku a šunku nakrájej na drobné kousky. Společně s křenem ji přidej k tvarohové směsi.
  • Přidej sůl podle chuti a je hotovo.

bigstock-horseradish-and-curd-spread-on-157070018.jpg

Pomazánka může chutnat všem. Stačí přidat nebo odebrat ingredience.
Bigstockphoto
Když si dáš s pomazánkou práci, servíruj ji na dobrém pečivu, ať je pokrm dokonalý!

Tuňáková pomazánka s vejci

Na spojení chutí tuňáka a vajíček nedáme dopustit, proto se musíme podělit i o tuhle delikatesu.

Co potřebuješ: 400 g smetanového jogurtu, 2 plechovky tuňáka v oleji, 3 vajíčka vařená natvrdo, cibuli, sůl a pepř, 2 lžičky majonézy a šťávu z půlky citrónu

Jak na to?

  • Uvař si tři vajíčka natvrdo, a až vychladnou, nakrájej je nebo nastrouhej nadrobno.
  • Nadrobno si nakrájej i cibuli a smíchej ji s majonézou.
  • Zbav tuňáka oleje. Trochu ho ale nech, chuťově je pak pomazánka o něco lepší.
  • Tuňáka přidej do misky s majonézou a cibulí, přidej vajíčka, dochuť solí a pepřem.
  • Podávej na pečivu, výsledek můžeš ozdobit nasekanou jarní cibulkou.

Květáková pomazánka se šunkou

Zní to možná všelijak, ale tahle pomazánka je naprosto skvělá. Uvidíš sama, když se ji rozhodneš vyzkoušet.

Co potřebuješ: 200 g kvalitní šunky, 200 g vařeného květáku, cibuli, 3 lžíce majonézy, sůl a pepř

Jak na to?

  • Uvař si květák a společně se šunkou ho rozmixuj najemno. Pokud nemáš mixér, bude to trochu pracnější, ale taky se to dá zvládnout.
  • Ke směsi přidej ostatní ingredience a je to.

Jakou pomazánku máš nejradši ty?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autor článku: redakce

Související články