Ačkoli česneková pomazánka je úplná stálice domácího občerstvení, tentokrát ji vynecháme. V minulosti už jsme jí věnovaly celý článek, který můžeš omrknout.
Vajíčková pomazánka
Jestli máš ráda vajíčka, ale už tě nebaví ta míchaná nebo jen tak natvrdo uvařená a položená na kousek pečiva, určitě vyzkoušej tuhle luxusní vajíčkovou pomazánku. Doporučujeme zapomenout na mýty kolem cholesterolu, které se s vejci ještě pořád z nějakého záhadného důvodu pojí.
Co potřebuješ: tvarohový sýr (lučina nebo její variace), dvě vejce, šalotku, lžičku hořčice, sůl a pepř, kyselou okurku
Jak na to?
- Vejce uvař natvrdo a pak je nakrájej nadrobno nebo nastrouhej na hrubém struhadle.
- Na malé kousky nakrájej taky šalotku a kyselou okurku.
- Všechno smíchej dohromady s lučinou a dochuť solí a pepřem.
Budapešťská pomazánka
Tuhle pomazánku seženeš snad v každém obchodě, protože ji prostě spousta lidí pořád miluje. My ale na tyhle kupované pomazánky moc nevěříme a nespoléháme. Udělej si ji tentokrát taky sama doma!
Co potřebuješ: 250 g měkkého tvarohu (pamatuj, že čím je tučnější, tím méně drží pohromadě), 40 g másla, 3 lžíce tučné zakysané smetany, cibuli, 2 lžičky sladké mleté papriky, kapii a sůl, případně kmín
Jak na to?
- Rozehřej si máslo a smíchej ho s tvarohem a zakysanou smetanou.
- Cibuli a kapii nakrájej nadrobno a přimíchej k už hotové směsi.
- Dochuť mletou paprikou a solí.
- Před podáváním nech pomazánku vychladit.
Křenová pomazánka se šunkou
Tahle pomazánka je pro opravdové milovníky křenu, takže jestli ho nemáš ráda nebo tě nepohání velká zvědavost, jak to asi chutná, klidně sjeď k dalšímu tipu.
Co potřebuješ: 250 g nízkotučného tvarohu nebo krémového sýra, 2 lžíce majonézy, lžičku hrubozrnné hořčice, 80 g kvalitní šunky, 2–4 lžíce najemno nastrouhaného křenu (podle chuti), jarní cibulku a sůl
Jak na to?
- V míse nejdřív smíchej tvaroh, majonézu a hořčici.
- Nastrouhej si křen, množství si můžeš určit sama podle toho, jak moc by měla být tvoje pomazánka výrazná.
- Cibulku a šunku nakrájej na drobné kousky. Společně s křenem ji přidej k tvarohové směsi.
- Přidej sůl podle chuti a je hotovo.
bigstock-horseradish-and-curd-spread-on-157070018.jpg
Tuňáková pomazánka s vejci
Na spojení chutí tuňáka a vajíček nedáme dopustit, proto se musíme podělit i o tuhle delikatesu.
Co potřebuješ: 400 g smetanového jogurtu, 2 plechovky tuňáka v oleji, 3 vajíčka vařená natvrdo, cibuli, sůl a pepř, 2 lžičky majonézy a šťávu z půlky citrónu
Jak na to?
- Uvař si tři vajíčka natvrdo, a až vychladnou, nakrájej je nebo nastrouhej nadrobno.
- Nadrobno si nakrájej i cibuli a smíchej ji s majonézou.
- Zbav tuňáka oleje. Trochu ho ale nech, chuťově je pak pomazánka o něco lepší.
- Tuňáka přidej do misky s majonézou a cibulí, přidej vajíčka, dochuť solí a pepřem.
- Podávej na pečivu, výsledek můžeš ozdobit nasekanou jarní cibulkou.
Květáková pomazánka se šunkou
Zní to možná všelijak, ale tahle pomazánka je naprosto skvělá. Uvidíš sama, když se ji rozhodneš vyzkoušet.
Co potřebuješ: 200 g kvalitní šunky, 200 g vařeného květáku, cibuli, 3 lžíce majonézy, sůl a pepř
Jak na to?
- Uvař si květák a společně se šunkou ho rozmixuj najemno. Pokud nemáš mixér, bude to trochu pracnější, ale taky se to dá zvládnout.
- Ke směsi přidej ostatní ingredience a je to.
Jakou pomazánku máš nejradši ty?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5
Autor článku: redakce