Cena másla raketově stoupá. Udělej si radši vlastní poctivé

bigstockphoto.com
|
19. 09. 2017
|
Taky ti spadla brada, když ses v obchodě přesvědčila, že si lidi nedělají srandu, když mluví o kostce másla za padesát kaček a víc? Právě proto pro tebe máme jednu radu – udělej si o něco levněji svoje vlastní, poctivé.

Máslo si totiž můžeš sama vyrobit doma, a to docela jednoduše. Výsledné náklady jsou o něco nižší a nebudeš muset pochybovat o poctivosti toho, co si nakonec namažeš na chleba. Dřív si lidé máslo taky vyráběli, protože vesměs nebylo zbytí. To až naše moderní zhýčkanost a zával práce nás přesměroval do supermarketů, kde jsme kostky másla brali za samozřejmost. Ale teď se nedáme.

Jak si jednoduše vyrobit máslo během chvilky?

Nejdřív k tomu, co budeš potřebovat. Rozhodně smetanu s minimálně 30 % tuku, ideálně bez stabilizátorů – snáz ji našleháš přesně tak, jak potřebuješ. Z náčiní pak pro první fázi stačí i ponorný tyčový mixér, ve druhé fázi je lepší pěkně odolný klasický mixér, který se jen tak něčeho nezalekne. Vhodné je mít taky poklop na nádobu, v níž budeš máslo vyrábět, abys neměla celou kuchyni vymalovanou šlehačkou.

A jak na to? Dvě smetany (z nichž nakonec vznikne kostka másla o hmotnosti 250 g) vyklop do hluboké a vysoké nádoby, pokud máš vhodný poklop, v němž je vytvořený prostor na tyčový mixér, přiklop ji. Začni mixovat a trpělivě čekej. Během chvíle se ti vytvoří naprosto dokonalá šlehačka, které dost možná neodoláš. Co by ne, zamlsej si, klidně si jí trochu odeber a dopřej si ji třeba s ovocem.

bigstock-butter-selective-focus-132556592.jpg

Lidé si dříve máslo vyráběli sami a my se k tomu zřejmě brzy vrátíme.
bigstockphoto.com
V období Vánoc se má cena másla vyšplhat k 70 korunám. Tak to si radši vyrobíme vlastní!

A mixuj dál. Chvilkami je třeba odlít syrovátku. Po několika minutách se začnou ve smetaně tvořit hrudky. V tuhle chvíli přestávají levnější tyčové mixéry stačit, takže bude možná lepší, pokud máš tu možnost, dát svůj výtvor do klasického mixéru a počkat, dokud v něm nevznikne dostatečně tuhá hmota.

Hmotu nakonec vyklop, odlij syrovátku a hroudu másla chvíli hněť na prkénku pod studenou vodou. Vyloučí se tak zbytky syrovátky. Hrudku můžeš vrátit do mixéru a nechat z ní ještě vymixovat tekutinu. Klidně to udělej i dvakrát. Nakonec by z másla měla vytékat jen čistá voda.

Úspora? Smetana se dá sehnat i za 20 korun, potřebuješ dvě, takže 40 korun. Úspora se bude pohybovat kolem 10 korun za jednu kostku – podle toho, jaké máslo bys kupovala a jakou smetanu seženeš. Když náhodou narazíš na smetanu v akci, úspora i radost bude ještě větší! Že deset korun není moc? Za jednu kostku možná ne, ale vzhledem k tomu, že máslo je základní surovina snad každé domácnosti, i desetikoruny se nakonec pěkně nasčítají. Kromě toho – zlí jazykové tvrdí, že v období Vánoc zaplatíme za 250 g másla neuvěřitelných 70 korun!

Co se syrovátkou? Vypít!

Báječné je, že při tomto postupu odléváš syrovátku, která však není pouhopouhým odpadem. Naopak, uděláš dobře, když ji postupně vypiješ, protože pomáhá třeba při hubnutí. Výborně totiž zasytí a můžeš s ní dokonce nahradit jedno jídlo během dne.  Pozor by sis měla dávat jen v případě, že máš potíže s ledvinami (je v ní dost soli) a nesnášíš laktózu.

bigstock-glass-of-whey-197027398.jpg

Syrovátka je perfektní při hubnutí.
bigstockphoto.com
Syrovátku nevylévej. Radši si ji takhle stylově naservíruj!

Syrovátka obsahuje komplexní bílkoviny, které jsou lehce stravitelné a třeba sportovci platí neskutečné sumy za potravinové doplňky, které syrovátku obsahují. Podíl tuku v syrovátce je jen 1 % a ještě navíc obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín H, E a trošku vitamínu C. Z minerálů zmiňme hořčík, zinek, fosfor nebo draslík.

Kromě toho syrovátku můžeš používat i místo pleťové masky. Příznivě totiž působí na pH pokožky, takže takovou maskou podpoříš její přirozenost. A co víc – syrovátka pomáhá na akné a lupénku.

Související články