Jak si jednou provždy zorganizovat šatník podle Marie Kondo

Shutterstock
Komerční článek
|
09. 07. 2021
|
Taky někdy stojíte před přecpanou skříní, jste frustrovaní, že je v ní nepořádek, a ke všemu máte pocit, že nemáte co na sebe? Poradíme vám, jak si konečně zorganizovat šatník tak, aby vám dělal jen radost.

Inspirací pro tento návod nám byla Marie Kondo, autorka bestselleru Zázračný úklid. Během let práce s klienty tato drobná Japonka vytvořila efektivní systém, jak dát věcem doma řád a cítit se lépe.

Krok číslo 1: Všechno oblečení na jednu hromadu

Marie Kondo doporučuje provést úklid celé domácnosti, nikoliv jen jedné místnosti. Podle ní byste měli dát na hromadu veškeré věci z domácnosti (od kabelek po knihy) a ty pak třídit do pěti hlavních kategorií. A pochopitelně podkategorií, protože Marie je tak trochu uklízecí šílenec. To by bylo určitě skvělé, ale málokdo má na takhle odvážnou akci sílu a čas. Budeme proto Mariiny poznatky a rady aplikovat v menším měřítku – na šatník. Vezměte veškeré oblečení, doplňky a boty a dejte je na jednu hromadu. A pak je roztřiďte do následujících hromádek (kategorií):

  • vršky (trička, košile, topy, halenky, mikiny,…),
  • spodky (kalhoty, šortky, sukně),
  • věci na zavěšení (kabáty),
  • spodní prádlo,
  • ponožky a punčocháče,
  • kabelky, batohy a tašky,
  • ostatní (župan, plavky, zimní bundy, speciální sportovní oblečení apod.)
  • a boty (od žabek k přeskáčům).

Krok číslo 2: Rozhodněte, co stojí za to si nechat

Na podlaze je obří kopa a vy jste nejspíš zděšení a zároveň překvapení, že máte tolik oblečení, bot a doplňků. To je úplně normální. Teď následuje ta nejtěžší část - rozhodování. Vezměte každou věc z hromady do ruky a zamyslete se, jestli váš život bude šťastnější, když si ji necháte. Možná se bojíte, že vám rozhodování zabere hodiny, ale není to tak horké. Zprvu možná budete pár minut přemýšlet, během chvilky to ale bude jen rychlé ano-ne. K rozhodování vám může pomoci i pravidlo 1 roku: oblékli jste si tu věc za poslední rok? A pokud ne, proč? Nebyla příležitost, nebo je to halenka, která je vám už pár let malá, a vy doufáte, že do ní zhubnete? Taky se zamyslete, jestli má smysl nechávat si věci „na doma“, případně „na chatu“. Opravdu je nutné nosit doma vytahané legíny a tričko s fleky? Nejspíš ne – vsadíme se, že máte tolik bezkazových kousků, že kategorii „na doma“ můžete rovnou přejmenovat na „do koše“. Nebo ještě lépe „do speciálního kontejneru na textil“.

Krok 3: Uklidit věci, co zůstaly

Teď už zbývá jen věci správně uklidit a zorganizovat. Logicky byste měli nejčastěji nošené kousky umístit do úrovně od vašeho pasu k očím. To, co nosíte málo, pak přijde do dolních nebo horních polic. Mějte na paměti, že oblečení vespod komínku nese váhu toho nad ním – takže mačkavé materiály (len) patří buď navrch, nebo na ramínko. Marie Kondo taky navrhuje skládat šatstvo zleva doprava místo odshora dolů – právě proto, že látka se mačká nikoliv kvůli počtu skladů, ale vlivem tlaku kousků nad ní. A ponožky radši skládejte na sebe než z nich dělat koule. Alespoň je pak lépe rozeznáte a uvidíte případné defekty jako díry na patách.

Tip: Vyzkoušejte trik „jedné police prázdné“ – pokud jste schopní složit oblečení do šatní skříně tak, že vám zbývá jedna police volná, psychologicky máte pocit, že toho tolik nemáte. A taky máte rezervu na případné nové úlovky.

obrazek1.png


Unsplash
Tagy: 
Související články