Domácí salko vydrží měsíce a vyrobíš ho ze tří ingrediencí

bigstockphoto.com
|
12. 11. 2020
|
Taky jsi jako malá nedokázala odtrhnout od pusy sladkou Jesenku? A co takové salko? Ze slazeného kondenzovaného mléka dokázala nejedna maminka a babička vykouzlit luxusní dobroty. Chceš oprášit jejich recepty a salko jsi zapomněla koupit? Nevadí!

Vyrob si salko doma

Na výrobu slaďoučkého mléka, které může sloužit jako základ nedělního dezertu nebo třeba jedlý vánoční dárek pro rodinu a přátele budeš potřebovat jenom tři základní ingredience, které pravděpodobně najdeš ve spíži. Na 300 mililitrů poctivého domácího salka si připrav 500 ml plnotučného mléka, 220 g cukru krupice a čtvrt lžičky jedlé sody.

bigstock-bowl-with-condensed-milk-home-382341320.jpg

Salko se dá využít všelijak.
bigstockphoto.com
Připrav si domácí salko, je to dobrota!

Příprava je hračka a zabere ti jen pár minut

Salko je potřeba vařit v hrnci s tlustým dnem. To proto, že dobře vede teplo a mléko se v něm nebude připalovat. Pokud takový hrnec nemáš, dost dobře si vystačíš s nádobou s nepřilnavým dnem. A jak na to? Tady je jednoduchý postup:

  1. Mléko si před vařením alespoň na hodinu vyndej z ledničky na linku. To proto, aby se temperovalo = chytlo pokojovou teplotu a lépe se s ním pracovalo.
  2. Zteplalé mléko nalij do hrnce, přisyp cukr a přiveď k varu. Dávej ale pozor, ať ti nevybublá a nevyteče. Ze sporáku bys ho totiž dostávala pěkně dlouho.
  3. Jakmile začne mléko vřít, stáhni plotýnku na nízký až střední výkon a za častého míchání pozvolna vař asi 25 minut. Mléko by se v kastrůlku mělo zredukovat zhruba na polovinu původního objemu.
  4. Po uvaření ho odstav z plotny a nech asi pět minut odpočinout. Do hrnce přidej trošku jedlé sody a metličkou nebo ručním robotem mléko našlehej. Soda totiž kondenzované mléko hezky načechrá, dodá mu jemnost, krémovitost a lehkost.

Hotové salko nech vychladnout a nalij do sklenice s uzavíratelným víčkem. V lednici ti tahle pochutina vydrží klidně i dva nebo tři měsíce. A co z hotového domácího salka vyrobit? Třeba vánoční Raffaello kuličky s mandlí uvnitř nebo poctivý vaječňák, který se skvěle hodí jako vlastnoručně vyrobený jedlý dárek.

Máš nějaký svůj odzkoušený recept na výrobu domácího salka? Sem s ním!

Související články