Jedlé dárky, které do Vánoc ještě stihneš vyrobit

Shutterstock
|
11. 12. 2023
|
Do nejkrásnějších svátků v roce zbývá několik posledních dnů a v obchodech panuje opravdové vánoční šílenství. Taky sháníš dárky na poslední chvíli? A co kdybychom ti prozradily, že ty nejlepší jsou takové, které se dají sníst?

Jedlé dárky, ať už v podobě pečeného čaje, domácího likéru, marmelád, pickles nebo nakládaných sýrů připravíš během chvilky. Když je zabalíš do dárkové krabičky nebo ozdobné sklenice, jen stěží budeš hledat dárek, který by udělal větší radost. Co všechno stihneš před Vánoci vyrobit? Tady je pár tipů.

Pickles jako vitamínová bomba

Už jsi někdy slyšela o pickles – nakládané zelenině, ve které probíhá přírodní kvašení? Jde o nesmírně lahodnou, oblíbenou a především zdravou pochoutku, kterou znaly už naše prababičky. Naložit můžeš prakticky cokoli od červeného a bílého zelí přes okurky až po papriku, mrkev, houby nebo třeba bylinky. O dokonalou chuť pickles se postará sůl a proces mléčného kvašení.

Pomoct mu ale můžeš taky kmínem, křenem, česnekem, divokým kořením nebo chilli. A jak tenhle jedlý dárek vyrobíš? Základem jsou čisté sklenice, do kterých naskládáš všechnu zeleninu a koření. Zeleninu si nakrájej do menší mísy a zasypej solí, jakmile pustí šťávu, přendej do sklenic a nech kvasit při pokojové teplotě. Po 3–5 dnech zeleninu naskládej do ozdobných sklenic a ulož do chladu.

Nakládaný sýr

Nakládané sýry se těší stejně jako pickles velké oblibě. Jejich příprava ti navíc zabere jen několik minut a v kuchyni můžeš kouzlit s různými variacemi. Na nálev budeš potřebovat 2 dl olivového oleje, 1 lžíci balsamikového octa, bobkový list, pepř celý, chilli papričky sušené a drcené, sůl a dle chuti třeba kapary nebo olivy. Ze sýrů se pak pro nakládání skvěle hodí třeba mozzarella, balkán, niva, hermelín, camembert nebo eidam.

Veškeré suroviny na nálev smíchej ve větší misce a sýry nakrájej na dvoucentimetrové kostky. Do čistých sklenic skládej sýry, které až po vrch zalij připraveným nálevem. Uchovávej v ledničce. Takhle upravené sýry se skvěle hodí k vínu, opečenému pečivu, čerstvé zelenině i nejrůznějším masům.

shutterstock_773200030.jpg

Nakládaný sýr potěší, jen vyber správný druh!
Shutterstock
Nakládané věci obvykle chutnají. Dej si záležet a bude to skvělý dárek.

Domácí „vaječňák“

Domácí vaječný likér si v ničem nezadá s tím kupovaným. Ba právě naopak – pokud se budeš držet následujícího receptu, bude ještě lepší. Na jeho přípravu budeš potřebovat 3 žloutky, 100 ml rumu, 8 g vanilkového cukru, plechovku kondenzovaného mléka a plechovku salka.

Samotná příprava ti pak zabere jen několik minut. Žloutky přelij do mísy, přisypej vanilkový cukr a vyšlehej do pěny. Pak přilij kondenzované mléko a opět tři minuty šlehej. Nakonec zašlehej rum a salko. Hotový nápoj přelij do ozdobných sklenic a ulož do lednice.

Slaninový džem s chilli

Tak tohle je ale opravdu lahůdka hodná jazýčku těch nejnáročnějších gurmetů. Slaninový džem s chilli se hodí pod maso, k hamburgerům i večernímu mlsání. Potřebovat budeš 500 gramů anglické slaniny nakrájené na malé kousky, nadrobno nakrájenou cibuli, 4 kusy nakrájené šalotky, 2 stroužky česneku, půl hrnku cukru, javorový sirup, 75 mililitrů jablečného ciderového octu a chilli dle chuti.

Připrav si větší hrnec, kde vyškvaříš slaninu. Tu následně přesuň bokem na kuchyňskou utěrku a na tuku osmaž cibuli s šalotkou. Vmíchej česnek, cukr, javorový sirup, ocet, chilli a vyškvařenou slaninu. Směs uveď do mírného varu, pak teplotu sniž na co nejnižší. Vař, až se tekutina zredukuje a směs začne mít konzistenci džemu. Džem nech vychladnout a přendej do sklenic.

Pečený čaj jako od babičky

Klasickým čajům odzvonilo! Teď jsou v kurzu ty pečené. Na přípravu oblíbené jablečné varianty budeš potřebovat 2 kila očištěných jablek, 600 gramů cukru, 2 kusy bio citronu, 2 lžíce mleté skořice, 6 kousků hřebíčku a 3 lžíce kvalitního hnědého rumu.

Očištěné ovoce odpeckuj a nakrájej na drobné kousky. To samé proveď i s citronem. Připravené ovoce naskládej do hlubšího plechu, který zasypej cukrem a přidej koření. Důkladně promíchej a peč v troubě při 170°C 30–40 minut. Po vytažení z trouby přilij rum, nalij do skleniček, uzavři šroubovacím uzávěrem, otoč je víčkem dolů a nech vychladnout.

Sladká a slaná granola

Od roku 1863, kdy se granola poprvé objevila na snídaňové tabuli v newyorských lázních, sbírá jednoho fanouška za druhým. A my se vůbec nedivíme. Jen si to představ, medově sladké a dozlatova zapečené kousky ovesných vloček, ořechů, sušeného ovoce, semínek a třeba i čokolády.

Oproti müsli se granola liší tím, že se do ní přidává „pojivo“ (med, různé druhy sirupů, tuk), které všechny ingredience spojí a pak už jen zbývá voňavé završení v podobě zapékání. Božsky lahodná, extra křupavá a bez zbytečného cukru udělá granola jako jedlý dárek jistě radost.

shutterstock_2233250643.jpg

Sladká granola je skvělá s jogurtem nebo skyrem, ta slaná pak třeba v zeleninovém salátu.
Shutterstock
Granolu můžeš připravit sladkou i slanou. Správně ji dochuť a bude to pecka!

Granola s ořechy, kokosem a čokoládou

Co potřebuješ: 200 g ovesných vloček, 100 g kešu ořechů, 50 g pekanových ořechů (nebo para), 50 g plátkových mandlí, 30 g kokosových plátků, 10 g chia semínek, lžíci skořice, 2 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce čekankového sirupu (můžeš nahradit medem nebo javorovým sirupem) a 50 g hořké čokolády

Jak na to?

  • Ovesné vločky smíchej ve větší míse se skořicí, s plátky mandlí a kokosu.
  • Do směsi přidej chia semínka a nahrubo nasekané ořechy a promíchej.
  • V malé misce si rozmíchej rozpuštěný kokosový olej s čekankovým sirupem.
  • Suchou a mokrou směs smíchej dohromady.
  • Nasyp na plech vyložený pečicím papírem.
  • Peč na 160 stupňů 20–30 minut.
  • V polovině pečení granolu promíchej a dávej pozor, aby se nepřipálila a nehořkla.
  • Po vytáhnutí z trouby nech vychladnout na plechu (díky tomu se slepí ve větší kusy).
  • Do vychladlé granoly zamíchej nasekanou hořkou čokoládu.
  • Dobrou chuť!

Náš tip: Pokud chceš připravit bezlepkovou variantu, vyměň ovesné vločky za pohankové nebo rýžové!

Pro všechny, kteří ujíždí spíš na slaných chutích máme skvělou zprávu. Granolu lze připravit i naslano. Přestože je u nás tato varianta méně známá, využití je opravdu široké a chuť fantastická. Základem jsou ovesné vločky a olivový olej. Přidat pak můžeš dýňová, slunečnicová, sezamová semínka, mandle, pekanové nebo jiné ořechy, sušená rajčata, tymián či rozmarýn. Kromě jogurtů se slaná granola používá především jako zobání k vínu, na posypání salátů, pomazánek a krémových polévek. Taková hustá dýňová polévka s křupavým posypem, mňam. 

Slaná granola s tymiánem a černým sezamem

Co potřebuješ: na marinádu 120 g olivového oleje, 2 lžíce medu, bílek, lžíci nasekaného tymiánu, lžíci nasekaného rozmarýnu, mořskou sůl, pepř, podle chuti chilli; na granolu pak ještě 200 g ovesných vloček, 60 g slunečnicových semínek, 60 g loupaných konopných semínek, 2 lžíce černých sezamových semínek a 120 g oblíbených oříšků (kešu, para, vlašských ořechů)

Jak na to?

  • Troubu předehřej na 180 °C a plech vylož pečicím papírem.
  • V menší misce si připrav marinádu smícháním všech ingrediencí ze seznamu (na marinádu).
  • Do velké mísy dej všechny suché ingredience na granolu, přidej marinádu a dobře promíchej.
  • Směs rovnoměrně rozprostři na připravený plech, vlož do trouby a peč 20 minut.
  • V polovině pečení granolu promíchej.
  • Hotovou granolu vyndej z trouby a nech vychladnout.
  • Dobrou chuť!

Sladkou i slanou granolu přesypej do vzduchotěsné dózy, ozdob stuhou a jedlý dárek je hotov!

Máš nějaké další tipy na oblíbené jedlé dárky?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

Související články