
Jedlé dárky, ať už v podobě pečeného čaje, domácího likéru, marmelád, pickles nebo nakládaných sýrů připravíš během chvilky. Když je zabalíš do dárkové krabičky nebo ozdobné sklenice, jen stěží budeš hledat dárek, který by udělal větší radost. Co všechno stihneš před Vánoci vyrobit? Tady je pár tipů.
Pickles jako vitamínová bomba
Už jsi někdy slyšela o pickles – nakládané zelenině, ve které probíhá přírodní kvašení? Jde o nesmírně lahodnou, oblíbenou a především zdravou pochoutku, kterou znaly už naše prababičky. Naložit můžeš prakticky cokoli od červeného a bílého zelí, přes okurky, až po papriku, mrkev, houby nebo třeba bylinky. O dokonalou chuť pickles se postará sůl a proces mléčného kvašení.
Pomoct mu ale můžeš taky kmínem, křenem, česnekem, divokým kořením nebo chilli. A jak tenhle jedlý dárek vyrobíš? Základem jsou čisté sklenice, do kterých naskládáš všechnu zeleninu a koření. Zeleninu si nakrájej do menší mísy a zasypej solí, jakmile pustí šťávu, přendej do sklenic a nech kvasit při pokojové teplotě. Po 3–5 dnech zeleninu naskládej do ozdobných sklenic a ulož do chladu.
Nakládaný sýr
Nakládané sýry se těší stejně jako pickles velké oblibě. Jejich příprava ti navíc zabere jen několik minut a v kuchyni můžeš kouzlit s různými variacemi. Na nálev budeš potřebovat 2 dl olivového oleje, 1 lžíci balsamikového octa, bobkový list, pepř celý, chilli papričky sušené a drcené, sůl a dle chuti třeba kapary nebo olivy. Ze sýrů se pak pro nakládání skvěle hodí třeba mozzarella, balkán, niva, hermelín, camembert nebo eidam.
Veškeré suroviny na nálev smíchej ve větší misce a sýry nakrájej na dvoucentimetrové kostky. Do čistých sklenic skládej sýry, které až po vrch zalij připraveným nálevem. Uchovávej v ledničce. Takhle upravené sýry se skvěle hodí k vínu, opečenému pečivu, čerstvé zelenině i nejrůznějším masům.
bigstock-cheese-pickled-in-olive-oil-h-328761157.jpg

Domácí „vaječňák“
Domácí vaječný likér si v ničem nezadá s tím kupovaným. Ba právě naopak – pokud se budeš držet následujícího receptu, bude ještě lepší. Na jeho přípravu budeš potřebovat 3 žloutky, 100 ml rumu, 8 g vanilkového cukru, 1 plechovku kondenzovaného mléka a 1 plechovku salka.
Samotná příprava ti pak zabere jen několik minut. Žloutky přelij do mísy, přisypej vanilkový cukr a vyšlehej do pěny. Pak přilij kondenzované mléko a opět tři minuty šlehej. Nakonec zašlehej rum a Salko. Hotový nápoj přelij do ozdobných sklenic a ulož do lednice.
Slaninový džem s chilli
Tak tohle je ale opravdu lahůdka hodná jazýčku těch nejnáročnějších gurmetů. Slaninový džem s chilli se hodí pod maso, k hamburgerům i večernímu mlsání. Potřebovat budeš 500 gramů anglické slaniny nakrájené na malé kousky, 1 kus nadrobno nakrájené cibule, 4 kusy nakrájené šalotky, dva stroužky česneku, půl hrnku cukru, javorový sirup, 75 mililitrů jablečného ciderového octu a chilli dle chuti.
Připrav si větší hrnec, kde vyškvaříš slaninu. Tu následně přesuň bokem na kuchyňskou utěrku a na tuku osmaž cibuli s šalotkou. Vmíchej česnek, cukr, javorový sirup, ocet, chilli a vyškvařenou slaninu. Směs uveď do mírného varu, pak teplotu sniž na co nejnižší. Vař, až se tekutina zredukuje a směs začne mít konzistenci džemu. Džem nech vychladnout a přendej do sklenic.
Pečený čaj jako od babičky
Klasickým čajům odzvonilo! Teď jsou v kurzu ty pečené. Na přípravu oblíbené jablečné varianty budeš potřebovat 2 kila očištěných jablek, 600 gramů cukru, 2 kusy bio citronu, 2 lžíce mleté skořice, 6 kousků hřebíčku a 3 lžíce kvalitního hnědého rumu.
Očištěné ovoce odpeckuj a nakrájej na drobné kousky. To samé proveď i s citronem. Připravené ovoce naskládej do hlubšího plechu, který zasypej cukrem a přidej koření. Důkladně promíchej a peč v troubě při 170°C 30–40 minut. Po vytažení z trouby přilij rum, nalij do skleniček, uzavři šroubovacím uzávěrem, otoč je víčkem dolů a nech vychladnout.
Máš nějaké další tipy na oblíbené jedlé dárky?