Milovaný i nenáviděný kmín: Egypťani s ním mumifikovali faraony, nám pomáhá s nadýmáním i lymfou

Shutterstock
|
01. 07. 2023
|
Nasypala by sis kmín nejradši i do kafe, nebo ho moc nemusíš? Svou nezaměnitelnou a typickou chutí si tohle koření získává své fanoušky a naopak.

Někoho dokáže velice rychle odradit nejen vůní a chutí, ale i tím, že některé konzumenty nadýmá. To je přitom škoda. Kmín nejenže má schopnost vyladit nejeden pokrm k chuťové dokonalosti. On je taky nesmírně zdravý a lidskému tělu prospěšný. A jak je to s tím nadýmáním? I to si povíme.

Kde se bere kmín?

Jakmile si v obchodě koupíme kmín, přineseme si domů celé nebo drcené plody rostliny nazývané kmín kořenný nebo taky kmín luční (latinsky Carum carvi). Tahle dvouletka nebo mnoholetka bývá až metr vysoká a ten, který není vypěstován přímo u nás, se k nám dostává hlavně z Německa a Holandska.

Svůj původ má ale kmín v Asii, konkrétně v té části, která se nachází v mírném podnebném pásu.

Prokazatelně se s ním pracovalo už ve 3. tisíciletí př. n. l. a například staří Egypťané používali kmín nejen při dochucování jídel, ale i při mumifikaci faraonů, kde tohle koření sehrálo úlohu konzervační látky. Řekové a Římané ho zase používali jako náhražku za černý pepř, jehož dovoz byl složitý a nákladný. V Indii se zase stal nedílnou součástí některých typických kořenicích směsí.

Drobné plody, kterými si kořeníme jídlo, jsou tak aromatické díky přítomnosti éterických olejů – karvonu a limonenu. Ten první znáš taky z kopru a máty, ten druhý zase z potravin, léků nebo kosmetických přípravků, které mají citrónovo-pomerančové aroma.

Kde všude se dá kmín využít?

Kmín má neuvěřitelně pestrou paletu možností, kde se dá využít a kde může prospět. Pomáhá třeba ve farmacii, konzervárenství a likérnictví.

V kuchyni pak poslouží k dochucení brambor, omáček, domácího pečiva, salátů, pomazánek, kyselého zelí nebo při úpravě masa. Jakmile si jeho chuť jednou zamiluješ, nebudeš ho chtít dát z ruky.

shutterstock_514835674.jpg

Kmínem můžeš dochutit brambory, saláty, omáčky i domácí pečivo.
Shutterstock
Brambory bez kmínu? Nikdy!

Kmín a zdraví: co tohle koření dokáže?

Jak už padlo, kmín je lidskému zdraví prospěšný. Je spjat především s úlevou při nadýmání, ulevuje i od křečí trávicího traktu. Zklidňuje podrážděný žaludek, podporuje trávení a činnost jater a žlučníku, obnovuje střevní mikroflóru při užívání antibiotik.

Blahodárně působí na dýchací soustavu, což oceňují hlavně astmatici. Může pomáhat i proti bolestem hlavy a migréně, aktivuje proudění lymfy a u kojících matek podporuje tvorbu mateřského mléka.

Kromě toho, že si ho můžeš nasypat do jídla, dá se z něj připravit i kmínový čaj – stačí nadrtit čajovou lžičku kmínu, přelít ji 250 ml vroucí vody, nechat 7–10 minut odstát, scedit a podávat 2–3x denně. Dětem na 250 ml vody stačí i třetina lžičky.

Pozor, neplést!

Kmín kořenný nebo luční, o kterém tu čteš, není to samé kmín římský, se kterým ho lidi často zaměňují (a pak se diví). Kmín římský je totiž ještě o něco menší, ale především ostřejší a nahořklý. Hojně se využívá třeba v arabské kuchyni.

Zrada může přijít ještě s kmínem černým, jenž je taky oblíbený v arabském světe a který se ovšem používá podobně jako pepř černý – je totiž lehce pálivý.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články