Slaďoučká klasika na špejli. Cukrkandl si vyrobíš doma, nemusíš čekat na pouť

Bigstockphoto
|
20. 05. 2021
|
Upřímně řečeno vlastně ani nevíme, jestli se pravý a nefalšovaný cukrkandl na poutích a slavnostech vůbec prodává. Ale k historii patří!

Ty si ho můžeš jednoduše připravit doma a připomenout si dětská léta. A třeba u toho můžeš zavzpomínat a povyprávět své drobotině, pokud nějakou máš. Cukrkandl je totiž jednoduchá slaďoučká klasika, na kterou by byla škoda zapomenout.

Kandys, jak se téhle dobrotě taky říká, občas dostaneš i v kavárně nebo restauraci místo klasického cukru v sáčku. Vyrábí se ale profesionálně. To ty nepotřebuješ. Ty potřebuješ jen minimum věcí a hlavně cukr. Ano, je to nezdravé, je to prostě cukr, ať už bílý, nebo třtinový. Ale pro jednou se to třeba nezblázní…

Co potřebuješ: 500 g cukru krupice, ½ lžičky kyseliny citrónové, 2 dcl vody, několik kapek tresti (rumové, mandlové nebo jiné) a potravinářské barvivo, pokud chceš mít výsledek barevný

bigstock-sugar-24917516.jpg

Cukr na špejli ti možná už někdy přinesli v restauraci nebo kavárně.
Bigstockphoto
Moc to s touhle mňamkou nepřeháněj, přece jen je to cukr.

Jak na to?

  • Svař vodu s cukrem. Mělo by to být „na lom“. Poznáš to tak, že když lžíci namočíš do studené vody, potom do cukrového roztoku a pak znovu do studené vody, cukr na ní ztvrdne a láme se.
  • Jakmile k tomu dojde, přidej barvivo, tresť a kyselinu citrónovou. Všechno pořádně smíchej dohromady.
  • Pak můžeš začít hmotu namotávat na špejli nebo si ji rozprostřít na rovnou nepřilnavou plochu, kde ji nakrájíš na kousky, až začne tuhnout.
  • Když dobrotu zabalíš do celofánu, můžeš s ní i někoho potěšit!

Dělala jsi někdy doma cukrkandl? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články