Strava jako lék: Poradíme, co (ne)jíst podle ajurvédy

Bigstockphoto
|
02. 06. 2022
|
Jsme to, co jíme. Známý a neustále omílaný fakt, který můžeme sami variabilně ovlivnit. To se ale snáz řekne, než udělá.

Co dělat, pokud se ve světě zdravého a přirozeného stravování „tak trochu“ plácáš? Jistým pomocníkem a zároveň vodítkem může být stravování podle ajurvédy. Jak na to?

Základní principy ajurvédy

Pokud jsi o ajurvédě dosud nikdy neslyšela, pak prozradíme, že její stěžejní myšlenkou je to, že vesmír je jeden velký organismus tvořený pěti životními prvky – zemí, vodou, ohněm, vzduchem a éterem. Z těchhle pěti prvků je následně tvořen člověk a stravování by ho mělo držet v dokonalé rovnováze.

Ajurvéda, coby nejstarší léčebný systém na světě, pochází z Indie a ve své podstatě je spojením vědy, filozofie a duchovna. V konečném důsledku nejde pouze o medicínu založenou na přírodních zdrojích, ale taky o způsob života. Základní myšlenkou je například to, že člověk je od svého okolí, které ho ovlivňuje, neoddělitelný.

Abys dokázala žít v souladu se svým okolím, je potřeba tomu přizpůsobit i samotné stravování, které je založeno na několika základních principech. Ty například říkají, že přednost bys měla dávat čerstvě připraveným, teplým a domácím pokrmům. Jíst bys měla v klidu a bez přítomnosti rušivých elementů. Ajurvéda totiž klade maximální důraz na vnímání přítomného okamžiku.

Jíst bys měla pomalu a každé sousto důkladně rozkousat. Přestaň ve chvíli, kdy se budeš cítit plná asi ze tří čtvrtin, tedy ani hladová ani přejedená. Mezi jídly je dobré nechat rozestup 3–6 hodin. To proto, aby mohl trávicí systém stravu zpracovat a zároveň si aspoň na chvíli odpočinout před dalším chodem.

Ačkoli je voda pro naše tělo extrémně důležitá, s jejím pitím bychom to podle principů ajurvédy neměli přehánět. Pití vody přes míru totiž prý způsobuje disfunkci našeho „agni“ = ohně. Ajurvéda doporučuje upíjet vodu pokojové teploty zejména během jídla. Pokud by byla voda příliš studená nebo naopak teplá, naše chutě otupí.

Co jíst podle ajurvédy?

Ajurvédské učení nabádá, aby bylo v každém našem jídle zastoupeno všech šest chutí (sladká, kyselá, slaná, hořká, pálivá, trpká). Každá potravina a bylina má podle něj určité vlastnosti a ty zvyšují podobné vlastnosti a elementy v našem těle.

bigstock-bowl-of-anise-stars-bowls-of-453562251.jpg

Strava podle ajurvédy může být zajímavým způsobem, jak pojmout vlastní jídelníček.
Bigstockphoto
Koření a bylinky se do téhle životní a stravovací filozofie hodí. Zkus je!

Při výběru vhodných pokrmů se neboj naslouchat sama sobě. Pokud ti určitá potravina nechutná, do její konzumace se nenuť. Tělo moc dobře ví, proč ji nechce přijmout. Problémem samozřejmě můžou být chutě způsobené špatnými návyky nebo záchvatovité přejídání (například ze stresu, nervozity apod.).

Jednotlivé pokrmy se podle ajurvédy dělí do tří skupin:

  • Sattva: Jde o nejlepší jídlo, které našemu tělu dodává potřebnou energii, ale zároveň ho příliš nezatěžuje. Patří sem například ovoce, klíčky, obiloviny, bylinky a koření, přepuštěné máslo (ghí), luštěniny nebo rýže basmati.
  • Rajas: Tahle strava je bohatá na bílkoviny a má člověka aktivovat. Zároveň mu ale může způsobit zlost a bolest. Do skupiny patří třeba maso, luštěniny, papriky, lilky, rajčata, brambory, česnek, káva, černý čaj apod.
  • Tamas: Sem patří jídla a nápoje, které našemu tělu nesvědčí. Řeč je třeba o dlouho skladovaných, mražených, průmyslově vyráběných nebo ohřívaných jídlech, polotovarech a geneticky modifikovaných potravinách. Tahle strava způsobuje únavu a pesimismus, protože vyžaduje velké množství naší energie na strávení.

Ajurvédské desatero závěrem

  1. Omez mléko a mléčné produkty.
  2. Preferuj ostré a hořké chutě.
  3. Pij vodu o pokojové teplotě, kterou můžeš ochutit medem nebo citrónem.
  4. Med nikdy nezahřívej.
  5. Omezuj potraviny s chutí sladkou, slanou a kyselou.
  6. Vyhni se studeným nápojům, smaženým a tučným jídlům.
  7. Do jídelníčku pravidelně zařazuj zeleninu a luštěniny.
  8. Maso konzumuj co nejmíň (asi 1x měsíčně).
  9. Pravidelně používej koření podporující trávení (například koriandr, kmín, fenykl, kardamom, zázvor, skořici, garam masala a další).
  10. Trávící proces začíná už v ústech, proto potravu dobře požvýkej.

    Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články