Luštěniny pomáhají při hubnutí i stresu. Dej jim šanci

Shutterstock
|
30. 07. 2023
|
Nepatří k těm nejoblíbenějším součástem jídelníčku a někdo se jim pro jistotu vyhýbá úplně. Ne že by na vině byla jejich chuť, i když ani ta spoustě z nás nesedí. Potíž je spíš v nadýmání, které po konzumaci luštěnin přichází.

I toho se ale dá zbavit, a to docela jednoduše – pravidelným zařazením luštěnin do jídelníčku a správnou úpravou. Jakmile si na ně zvykneš, nebude tě nafouknuté břicho trápit. Je to podobné jako například s pšenicí. Na měsíc ji vynecháš, a když si pak dáš pšeničné pečivo, nestačíš se divit signálům svého těla.

Luštěniny opojíme dost neprávem. Většině z nás ji zhnusily kuchařky ve školních jídelnách, a možná proto jsi dodnes nepátrala po tom, jak hrách, čočku nebo fazole připravit opravdu chutně a s čím je podávat, aby byly plnohodnotnou součástí fakt dobrého jídla.

Pomáhají při hubnutí a podporují imunitu

Luštěniny jsou významným zdrojem bílkovin rostlinného původu. Můžeš si je tedy do jisté míry dát místo masa nebo vajec. Díky bílkovinám si udržuješ svalovou hmotu a taky tě dokážou pěkně zasytit, na rozdíl od potravin, které jíme často a měli bychom je spíš úplně vynechat.

bigstock-traditional-indian-lentil-dal-249960709.jpg

Čočka je bohatá na vitamíny a minerály.
Bigstockphoto
Způsobů, jak si připravit vynikající jídlo z čočky, je spousta.

Rostlinné bílkoviny pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a cholesterol, tělo z luštěnin dokáže dobře využít i vlákninu, kterou potřebuje pro správné zažívání.

Luštěniny jsou nabité vitamíny a minerály. Zmínit můžeme vitamín A, E a B1, B2 a B6, z minerálů pak síru, zinek, mangan, fosfor, vápník, hořčík, draslík nebo selen.

3 klasické luštěniny, které by měl vzít na milost každý

Podívejme se blíž na čočku, hrách a fazole, které nás provází už od dětství.

Čočka

Čočka se dá sehnat červená, žlutá, zelená a hnědá. Některou musíme před vařením máčet, jinou ne. Tahle luštěnina je nejbohatší na železo, pomáhá bojovat proti stresu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Dá se připravit rychle, vynikající je v podobě polévky nebo kaše.

Hrách

K dostání je zelený a žlutý hrách. Nejvíc se z něj dá načerpat fosfor a draslík, vitamín B1 a kyselina listová. Pomáhá při zažívacích potížích a při duševním napětí, má detoxikační účinky a jeho konzumací podpoříš růst vlasů.

Fazole

Fazole mají tu nevýhodu, že se musí vždycky tepelně upravit a ještě před samotnou úpravou potřebují ideálně 6 hodin máčet. Pak můžou být ale vynikající! Z fazolí můžeš načerpat spoustu vlákniny, jsou dobré pro činnost srdce a krevního oběhu, pomáhají i regulovat vysoký krevní tlak. Z fazolí se dá dokonce péct nebo vyrábět sladký krém do dortů!

A co další?

V posledních letech si získala poměrně velkou oblibu cizrna, známá taky jako římský hrách. Pěstuje se už zhruba 7 000 let, nejvíc v Indii, v severní části Afriky a v Mexiku. Oblíbili si ji hlavně vegetariáni, protože velmi dobře nahrazuje maso ve stravě. A pokud už jsi slyšela o hummusu, i v tom případě jde o cizrnu, tedy o pomazánku z ní vyrobenou.

bigstock-indian-cuisine-roasted-chickp-232136191.jpg

Cizrnu známe také jako pomazánku hummus.
Bigstockphoto
Cizrnu si můžeš upéct s oblíbeným kořením a mlsat jí místo chipsů.

Další významnou luštěninou je sója, od které ale spousta lidí upouští, často kvůli alergii. Je bohatá na bílkoviny a obsahuje na rozdíl od ostatních luštěnin víc tuků. Nejznámější podoba sóji je tempeh, tofu nebo natto.

Věř nebo ne, mezi luštěniny se svým složením a nutričními hodnotami řadí taky burské oříšky. Až 26 % jejich hmotnosti jsou bílkoviny, zatímco u masa to bývá asi 20 %. Musíš je ale konzumovat v natural podobě, ne solené a pražené.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články