Kouzelná hraška aneb jak na zdravější řízek nebo polévku

Pixabay
|
28. 10. 2022
|
Pokud se nesnažíš stravovat zdravě už nějaký ten pátek, možná ti zatím uniká kouzlo sypké směsi vytvořené z hrachu a obilovin, se kterým dokonale zahustíš libovolný pokrm nebo vytvoříš luxusně křupavou krustičku na mase. A je toho ještě víc!

Kdo by nemiloval maso obalené v mouce, vejcích a strouhance? Protože ale křupavý trojobal není zrovna výstřelkem zdravé stravy, člověk se pořád snaží hledat alternativy, které tělo tolik nezatíží. A tak přijde na nejrůznější těstíčka… Nebo na hrašku. Obalování v ní je jednoduché, hraška drží snad na všem. Vynikající je v ní i zelenina, na paprikách si opravdu pochutnáš.

Náš tip: Chceš dokonale jemný kuřecí plátek? Potři ho nejdřív kysanou smetanou a pak teprve obal v hrašce. Výsledek po usmažení je fenomenální.

A stejné je to i při potřebě zahustit polévku nebo omáčku. S hraškou to jde jedna báseň. Dokonce potěší i vegany, protože může v jakémkoli slaném jídle nahradit vejce – například v leču, zapečených těstovinách, ve špenátu a podobně.

Hraška se dá klidně přidat i do pomazánek a dresinků, vždycky ale mysli na to, že bude mít výsledek buď hrachovou příchuť, nebo právě tu musíš přebít jiným kořením.

bigstock-134653706.jpg

Hrašku seženeš v obchodě se zdravou výživou.
Bigstockphoto
Hraška se hodí nejen k zahušťování polévek a omáček.

Co všechno najdeš v hrašce?

Kromě základu, který tvoří rozemletý hrách, je v ní taky směs obilovin (konkrétně kukuřice, jáhly a rýže), sůl s 40% obsahem draslíku a fruktóza. V té na obalování pak najdeš taky chilli a směs koření, které hrašce dodá lehce pikantní chuť. Kromě draslíku tě může těšit i obsažený hořčík a zinek.

A pozor! K mání je hraška ochucená vanilkou. I tahle varianta hrachové směsi dokáže při pečení nahradit vajíčka (v kombinaci s vodou). Můžeš ji tak využít při pečení koláčů a buchet, při přípravě palačinek nebo sladkých nákypů... A dokonalost v puse zažiješ, když ve vanilkové hrašce obalíš banán nebo ananas a tohle ovoce pak osmahneš na pánvičce nebo hodíš na gril.

Kde sehnat hrašku? V supermarketu horko těžko

Jediný výrobce hrašky v Česku dodává svůj poklad do obchodů se zdravou výživou, kde nemusí konkurovat s dalšími produkty, stahovat cenu a tím pádem snižovat kvalitu produktu. I výjimky se ale občas stanou.

Propadla jsi hrašce, nebo ti zatím v kuchyni chybí? 

Zdroj

Tagy: 
Související články