Kdo by nemiloval maso obalené v mouce, vejcích a strouhance? Protože ale křupavý trojobal není zrovna výstřelkem zdravé stravy, člověk se pořád snaží hledat alternativy, které tělo tolik nezatíží. A tak přijde na nejrůznější těstíčka… Nebo na hrašku. Obalování v ní je jednoduché, hraška drží snad na všem. Vynikající je v ní i zelenina, na paprikách si opravdu pochutnáš.
A stejné je to i při potřebě zahustit polévku nebo omáčku. S hraškou to jde jedna báseň. Dokonce potěší i vegany, protože může v jakémkoli slaném jídle nahradit vejce – například v leču, zapečených těstovinách, ve špenátu a podobně.
Hraška se dá klidně přidat i do pomazánek a dresinků, vždycky ale mysli na to, že bude mít výsledek buď hrachovou příchuť, nebo právě tu musíš přebít jiným kořením.
bigstock-134653706.jpg
Co všechno najdeš v hrašce?
Kromě základu, který tvoří rozemletý hrách, je v ní taky směs obilovin (konkrétně kukuřice, jáhly a rýže), sůl s 40% obsahem draslíku a fruktóza. V té na obalování pak najdeš taky chilli a směs koření, které hrašce dodá lehce pikantní chuť. Kromě draslíku tě může těšit i obsažený hořčík a zinek.
A pozor! K mání je hraška ochucená vanilkou. I tahle varianta hrachové směsi dokáže při pečení nahradit vajíčka (v kombinaci s vodou). Můžeš ji tak využít při pečení koláčů a buchet, při přípravě palačinek nebo sladkých nákypů... A dokonalost v puse zažiješ, když ve vanilkové hrašce obalíš banán nebo ananas a tohle ovoce pak osmahneš na pánvičce nebo hodíš na gril.
Kde sehnat hrašku? V supermarketu horko těžko
Jediný výrobce hrašky v Česku dodává svůj poklad do obchodů se zdravou výživou, kde nemusí konkurovat s dalšími produkty, stahovat cenu a tím pádem snižovat kvalitu produktu. I výjimky se ale občas stanou.
Propadla jsi hrašce, nebo ti zatím v kuchyni chybí?