Žlutý zázrak, který zažene smutek i stres a sníží tlak. Banán!

Shutterstock
|
19. 10. 2023
|
Zatímco naše babičky si o nich mohly nechat spíš jen zdát, nám stačí dojít si pro ně do jakéhokoli marketu nebo na trh. A díky bohu za to! Banány jsou totiž prospěšné z mnoha rozmanitých důvodů a mít je v jídelníčku je jen dobře!

Když jsme se v redakci začaly bavit o banánech, hned jsme si vzpomněly na poučku o tom, že je žena nemá jíst v přítomnosti muže. Nakonec jsme se od toho oprostily a můžeme se na něj společně podívat jako nic nepřipomínající ovoce. Pojď do toho s námi!

Energetická bomba především

Banány v jídelníčku jsou skvělé. Ale nesmí se to s nimi přehánět. Na rozdíl od dalšího ovoce jsou energeticky velmi hodnotné a obsahují hodně sacharidů. Proto je bezva dát si banán k snídani a třeba jen půlku. V jednom průměrně velkém banánu o 90 gramech je 354 kJ, 1 g bílkovin, 20 g sacharidů (z toho 17 g cukrů) a 0,22 g tuku. Nic ti to neříká? Stejné množství jahod má jen 132 kJ, ani ne 1 g bílkoviny a 6 g sacharidů (z toho 4 g cukrů) a 0,33 g tuku.

bigstock-smoothie-bowl-with-strawberry-230645032.jpg

Banán po ránu znamená energii už od začátku dne.
Bigstockphoto
Ovesná kaše s čerstvým ovocem - i s banánem? Známe jen málo lepších začátků dne!

Je to prostě zdroj energie, který tě nakopne. Proto se hodí k snídani nebo v den, kdy se chystáš vydávat hodně síly. Sportovci ho rádi baští před výkonem, během něj nebo po něm.

Pomáhají s trávením i krevním tlakem

Díky obsahu vápníku se banány starají o to, abys měla silné kosti. Vitamín B6 zase podporuje ochranu před otoky končetin a před vznikem cukrovky, pozitivně působí na nervovou soustavu a pomáhá při tvorbě bílých krvinek.

A dál? Kombinace draslíku a nízkého obsahu solí snižuje krevní tlak a taky riziko infarktu nebo mrtvice. Banány jsou přírodní antacid, pomáhají tělo odkyselovat a antioxidanty v nich obsažené bojují proti škodlivým volným radikálům a pomáhají je dostat z tvého těla pryč dřív, než tam začnou dělat paseku.

bigstock-pancakes-with-banana-walnuts-232673275.jpg

Banány se můžou stát součástí jiných dobrot.
Bigstockphoto
Pravidelná konzumace banánů je super, jen si dávej pozor na jejich množství.

Ač banán obsahuje hodně cukru, pomáhá prý stabilizovat hladinu cukru v krvi. Když si ho dáš k sváče (radši k té dopolední), nemělo by se ti stát, že ti najednou dojde energie a udělá se ti až nedobře a slabo. Každý, koho občas potrápí hypoglykémie, by mohl vyprávět.

A zmiňme ještě pozitivní vliv na zažívání. Banány obsahují spoustu potřebné vlákniny a taky látky, které podporují k životu přátelské bakterie ve střevech. Super probiotikum. Kromě toho banány pomáhají jak při zácpách, tak při průjmech.

Na tohle skvělé ovoce si vzpomeň i při horečce. Jeho konzumací se nemocný totiž aspoň trochu a příjemně ochladí. A to platí i pro zdravé jedince během horkých letních dnů – banány jsou pro tělo v ochlazovacím výsledku lepší než zmrzlina nebo studená limonáda, která ti jen způsobí teplotní šok.

Stres, depka a špatná nálada?

Banány jsou nejen super řešením pro tělo, ale i pro tvou hlavu. Najdeš v nich totiž velké množství tryptofanu, který se v těle mění v serotonin, látku důležitou pro udržení dobré nálady nebo aspoň nepropadání do takových splínů, které tě možná trápí. Zase ale pozor, banány tě nedostanou z regulérní deprese, ani kdybys jich spořádala denně trs.

bigstock-strawberry-and-banana-milkshak-232302286.jpg

Namíchej si lahodné smoothie. Může být tvým oblíbeným osvěžením do horkých dnů!
Bigstockphoto
K lahodnému smoothie stačí jen banán, mléko nebo jogurt. Doslazovat nemusíš, banán je sám o sobě sladký dost.

Kromě toho se banány hodí ke konzumaci v náročném období, kdy tě čekají zkoušky, pracovní pohovory nebo jen náročnější projekty. Vyšší obsah draslíku podpoří tvůj mozek a vytočí ho na nejvyšší otáčky.

Jak si banán naservírovat?

Existuje spousta způsobů, jak si banán vychutnat. Jasně, můžeš si ho dát samotný, ale určitě oceníš osvěžující smoothie nebo lahodný doplněk ranní ovesné kaše a při zvláštní příležitosti můžeš připravit pečený nebo smažený banán a poučit konzumenty, že jde o karibskou pochoutku. Pokud si chceš dát do nosu trochu tradičnějším způsobem, můžeš je použít na přípravu zdravých banánových lívanců nebo upeč banánový chlebík. Mimochodem, tady najdeš recept na super banánové muffiny!

Hrají ve tvém jídelníčku banány důležitou roli, nebo jsi jim nepřišla na chuť? A jak si ho nejradši dáváš? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články