Jak se zbavit zahlenění? Zvlhčuj vzduch, chroupej zázvor a pravidelně inhaluj

Shutterstock
|
10. 12. 2022
|
Trápí tě nepříjemné zahlenění, ale letět s tím hned k doktorovi nechceš? Ani nemusíš. Víme, co ti pomůže, i to, jak se zahlenění příště vyhnout.

Co je vůbec hlen? Trocha teorie na úvod

Uznáváme, není to zrovna delikatesní záležitost, ale… Hlen je hustá rosolovitá tekutina, kterou produkují hlenové žlázky na sliznicích. Jedná se převážně o sliznice dýchacího ústrojí (nosní dutina, ústa, průdušky, plíce) a sliznice trávícího systému (jícen, žaludek, střeva). Hlen samozřejmě vzniká taky na sliznicích vylučovací soustavy a pohlavního ústrojí.

Možná ses teď při pomyšlení na hleny nelibě ušklíbla, ale věř, že jsou pro náš organismus nezbytné. Zvlhčují sliznici, napomáhají s vylučováním odpadních látek z těla a brání organismus před infekčními chorobami. Když je ale hlenu najednou přespříliš, mluvíme o zahlenění.

Nejčastější příčiny zahlenění jsou tyhle:

  • podráždění sliznic (kouř, infekce, smog, suchý vzduch v bytě)
  • alergie (například na kravské mléko)
  • zánět střev (nedostatečné vstřebávání živin, minerálů a vitamínů)
  • nachlazení a chřipka
  • infekce horních a dolních dýchacích cest
  • onemocnění plic
  • refluxní choroba jícnu
  • nadměrná konzumace cukru a bílé mouky

Čínská medicína tvrdí, že zahlenění vzniká, pokud je v těle příliš vlhkosti a horkosti z jídla. Hleny pak blokují dráhu sleziny, která vytváří protilátky. Oslabení sleziny má za důsledek zdravotní problémy, jako je slzení očí, rýma, kašel a časté nachlazení.

shutterstock_1705656325.jpg

Zázvor tě povzbudí a taky zapůsobí proti doprovodné bolesti hlavy.
Shutterstock
Zázvor pomáhá. Udělej si z něj čaj nebo ho chroupej syrový.

Jak zahlenění poznáš? Všímej si i doprovodných příznaků

Kromě zvýšené tvorby hlenu tě může potrápit i bolest hlavy, bolest v krku, ucpaný nos, zalehlé uši, suchý kašel, potažený jazyk nebo alergie.

Základem úspěchu je hleny rozředit

Léčba se samozřejmě odvíjí od toho, co zdravotní komplikaci způsobilo. Ale odhlenění můžeš sama aktivně podpořit. Co pomůže?

  • Dostatečná hydratace: pečlivě dodržuj pitný režim. Nemyslíme tím ale, abys do sebe lila jednu kávu za druhou. Sáhni po horkém čaji, čisté vodě, vodě s citrónem a po silném kuřecím vývaru.
  • Zvlhčování vzduchu: pokud je příčina zahlenění suchý vzduch v bytě, investuj do zvlhčovačů fungujících na principu studené páry. Vlhčí vzduch hlen uvolní, sníží jeho hustotu a snadněji ho vykašleš.
  • Kloktání slanou vodou: na zahlenění v krku pomáhá slaná voda. Smíchej 250 ml vlažné vody s polovinou kávové lžičky soli a kloktej několikrát denně zhruba minutu.
  • Přírodní prostředky: připrav si čaj ze zázvoru nebo ho chroupej syrový, bašti cibuli, křen a česnek (v syrovém stavu), popíjej teplou vodu s citrónem a medem nebo vodu se lžící jablečného octa (a tu 2–3x denně vypij).
  • Inhalace: žádná věda, na inhalaci obyčejné páry ti postačí hrnec s horkou vodou a ručník přes hlavu. Horká pára se postará o to, aby se dýchací cesty otevřely.
  • Esenciální oleje: eukalyptus nebo olej z jehličnanů uvolní dýchací cesty, čímž zmírní zduření nosní sliznice.
  • Bylinkové čaje: doporučené bylinky jsou jitrocel kopinatý, máta peprná, šalvěj lékařská, květ černého bezu, fenykl obecný a mateřídouška úzkolistá. Popíjej 2–3 šálky denně.

Pomoc z lékárny

Domácí léčbu můžeš podpořit i přípravky z lékárny. Hledej kapky, spreje a sirupy, které snižují otok nosní sliznice, ředí hleny a pomáhají uvolnit dýchací cesty. Ale dávej si pozor, na nosních sprejích a kapkách rychle vzniká závislost!

Omez sladkosti, lepek a pij čerstvě lisovanou šťávu

Během léčby se doporučuje snížit příjem všech potravin obsahujících lepek, dál pak sladkosti a mléčné výrobky včetně sýrů. Naopak zařaď co nejvíc ovoce a zeleniny a čerstvě lisované šťávy.

Vsaď na prevenci: posiluj imunitu a zvlhčuj vzduch

Abys zvládla období náročné na infekce, je důležité podporovat vlastní imunitu. K tomu přispěješ pestrou stravou (dostatek vitamínů a minerálů), některými přírodními látkami (lichořeřišnice, extrakt z grepových jadérek) a posílením jater (ostropestřec mariánský). Omez sladkosti a tučná jídla, doma zvlhčuj vzduch, a pokud vyrazíš na hory nebo k moři, nebudeš ani vědět, co to zahlenění je.

Kdy není čas na hrdinství a je lepší vyrazit k lékaři

Jestliže zahlenění ani po měsíci samo neodezní, radši se vyprav ke svému praktickému lékaři. V každém případě, ať už tě trápí chronické zahlenění, nebo zahlenění krku, vždycky je nutné vysledovat příčinu. Lékař se tě zeptá, jaká je barva a konzistence hlenu, jak dlouho máš potíže, jestli máš i jiné doprovodné příznaky, jestli kouříš a jestli jsou hleny s příměsí krve.

Taky může nechat hleny vyšetřit na přítomnost bakterií (ty jsou zodpovědné za rozvoj infekce dýchacích cest). Pokud zjistí, že je zahlenění způsobené bakteriální infekcí, s největší pravděpodobností ti předepíše antibiotika.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články