Hurá na pampelišky! Připravíš z nich čaj, med nebo třeba pesto

Shutterstock
|
20. 04. 2024
|
Plevel? Kdepak! Pampelišky si rozhodně nezaslouží jen tak pokosit. Nasbírej si je a uvidíš, že se s nimi dá v kuchyni parádně kouzlit!

Pampeliška, tedy smetánka lékařská, je úžasná léčivka. „Vytřískej“ z ní, co se dá – tělo ti za to bude vděčné. Co dokáže?

  • podporuje trávení
  • pomáhá rozpouštět žlučníkové kameny
  • harmonizuje hladinu cukru v krvi
  • podporuje funkci jater
  • pomáhá s ekzémem, akné a bradavicemi
  • omezuje pálení žáhy
  • prospívá vlasům
  • zbavuje nadbytečného zavodnění
  • je nabitá antioxidanty (prevence předčasného stárnutí buněk a šíření rakovinného bujení)

A to určitě není všechno. Zpracovat si pampelišky do zásoby nebo je hned zužitkovat tak vůbec není na škodu. Užívat se dají jak vnitřně, tak zevně. Využít se dají květy, listy i kořeny.

Ale pozor, konzumace pampelišek má svá omezení. Například listům a kořenům by se měly vyhýbat těhotné ženy, stejně jako lidi se žaludečními kameny nebo obstrukcí žlučovodů. Opatrní by při jejich konzumaci měli být všichni, které trápí žaludeční nebo dvanácterníkové vředy.

Náš tip: Pampelišky vždycky trhej na louce, kde nejezdí auta. Vyhni se těm u silnice, kde se na nich vyřádí auta a možná i venčící se pejsci.

5 receptů a způsobů, jak zpracovat pampelišky

Co s pampeliškami? Ledacos! Jak už padlo v úvodu, dá se s nimi kouzlit tak, že z toho sama budeš překvapená. Máme pro tebe 5 tipů, ale fantazii se meze nekladou, takže s nimi můžeš naložit, jak chceš!

Pampeliškový med

Tradiční včelí med to nikdy nebude, ale od věci taky není. Pampeliškový med ti bodne hlavně v zimě do čaje, v létě s ním zase můžeš dosladit domácí limonády.

Co potřebuješ (na 1 litr medu): 1 l vody, citrón, pomeranč, 1 kg cukru a 250 pampeliškových květů

Jak na to?

  • Květy dej do hrnce a zalij je litrem vody.
  • Citrón nakrájej na kolečka. Pomeranč oloupej a nakrájej na kousky. Pak obojí přidej do vody s pampeliškami.
  • Přiveď vodu k varu a potom směs vař 20 minut.
  • Pak ji odstav a nech ji přes noc odstát.
  • Druhý den směs sceď přes síto do hrnce.
  • K takhle získané tekutině přisyp cukr a vař ji, dokud nezhoustne. Občas ji promíchej.
  • Jakmile je med hustší, stáhni ho z plamene a hned nalij do skleniček. V těch ještě zhoustne, mysli na to.

Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup se dá jednoduše připravit i bez vaření. Pak s ním, stejně jako s pampeliškovým medem, můžeš dochutit limonádu, dezerty a klidně i čaj.

Co potřebuješ: 50 pampeliškových květů, 200 g cukru, 1 dcl vody

Jak na to?

  • Květy natrhej na menší kousky a nech je hodinu rozložené na utěrce, aby měli šanci vylézt broučci.
  • Pak je den do sklenice, vsyp k nim cukr, obojí promíchej a nech cukr 48 hodin působit. Čas od času nádobu otoč.
  • Po 2 dnech přilij decilitr vody a dej směs ještě na jeden den do lednice.
  • Vzniklý sirup přeceď a přelij do zavírací skleničky. Uchovávej ho v ledničce.

Pampeliškový salát

Z pampeliškových listů si můžeš levně připravit skvostný a zdravý salát!

Co potřebuješ: 4 vejce, čisté pampeliškové listy, pažitku; na dresink pak ještě lžíci vinného octa, pepřsůl, 3 lžíce olivového oleje, trošku cukru a lžičku dijonské hořčice

Jak na to?

  • Nasbírané listy omyj a osuš. Dej je do mísy.
  • Připrav si dresink – vyšlehej suroviny do hladké emulze. Pak ho přilij k listům a promíchej.
  • Rozděl salát na talíře a přidej navrch čtvrtky vajíček a posypej ho nasekanou pažitkou.
  • Podle chuti salát ještě dosol.

shutterstock_2144448755.jpg

Zelenina je docela drahá. Využij toho, že se dají zpracovat pampeliškové listy!
Shutterstock
Do pampeliškového salátu můžeš k vajíčkům přidat i slaninu nebo třeba lososa.

Pampeliškové pesto

Pokud máš ráda pesta, můžeš si to další připravit z pampeliškových listů! Pak si ho dopřej jako kterékoli jiné.

Co potřebuješ: 2 šálky čerstvých pampeliškových listů, 2 stroužky česneku, 12 lístků bazalky, ½ šálku olivového oleje, ½ šálku opražených piniových oříšků, mandlí, vlašských oříšků nebo lískových oříšků, ½ šálku strouhaného parmazánu, sůl, pepř a trošku citrónové šťávy

Jak na to?

  • Pampeliškové listy omyj a osuš. Pak je lehce rozmixuj.
  • Přidej bazalku, vybrané oříšky, česnek a znovu rozmixuj.
  • Pomalu přilévej olivový olej a nepřestávej mixovat, dokud nevznikne pesto.
  • Pak ještě přidej parmazán, sůl, pepř a podle chuti i citrónovou šťávu.
  • Všechno pořádně promíchej. Je hotovo!
  • Pesto skladuj v ledničce (vydrží několik dní) nebo ho v kostkách zmraz.

Pampeliškový čaj

Pampeliškový čaj je na přípravu to nejjednodušší. Když ho necháš vychladnout, můžeš ho použít i k oplachu pokožky a pleti.

Co potřebuješ: 10 pampeliškových květů, 400 ml vody

Jak na to?

  • Nejdřív nech z květů vylézt broučky.
  • Po propláchnutí dej květy do konvičky a zalij je 400 ml vroucí vody.
  • Nech je louhovat 5 minut a je hotové!

Co si z pampelišek letos připravíš ty?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • magazin.recepty.cz/clanky/pampelisky-nejsou-dobre-jen-na-med-a-sirup-vyzkousejte-netradicni-recepty-z-listu-i-kvetu-2064.html
  • kouzlobylinek.cz/pampeliska-lekarska/
  • fresh.iprima.cz/magazin/novinky/pampeliskovy-sirup-vareny-i-studeny-proc-je-dobre-si-ho-pripravit
  • tchiboblog.cz/recept-pampeliskovy-med/
  • magazin.recepty.cz/clanky/pampelisky-nejsou-dobre-jen-na-med-a-sirup-vyzkousejte-netradicni-recepty-z-listu-i-kvetu-2064.html
  • fresh.iprima.cz/pampeliskovy-salat-s-vejcem-natvrdo
Související články