Proč jíst lískové ořechy: pomůžou s pamětí, koncentrací, kvalitou vlasů a nehtů

Shutterstock
|
30. 03. 2023
|
Ořechy z lísky obecné jsou zdravé i chutné. Pochází z Asie, kde je považují za symbol plodnosti. Tak proč si je nedat taky?

Kořeny lískových ořechů sahají až do období mezolitu: na ostrově Colonsay ve Skotsku objevili v 90. letech jámu plnou 8 000 let starých lískových skořápek! I když monopol na ně mají v Turecku, známe lískové ořechy moc dobře i u nás. Tady jsou díky své příjemně nasládlé chuti jedny z nejoblíbenějších ořechů vůbec.

Pozor, nutriční bomba

Ořechy obecně jsou zásobárnami vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. V lískáčích najdeš asi 8 % vlákniny, 12 % bílkovin, 61 % tuku a 10 % sacharidů. Taky obsahují třeba hořčík, železo, mangan, fosfor a vitamíny skupiny B a E a spoustu zdravých nenasycených kyselin.

Díky tomu se skvěle hodí do každého jídelníčku, i když se zrovna snažíš zhubnout. Ale pozor! Jsou taky hodně kalorické, výdej energie na celou hodinu cvičení ti doplní jenom 50 g ořechů, tak opatrně.

Lískové ořechy a zdraví

Pravidelná konzumace lískáčů má řadu benefitů. Vysoký obsah vitamínů skupiny B a E zvyšuje schopnost soustředit se, zlepšuje kognitivní a paměťové funkce a obecně přispívá správnému fungování nervového systému.

Díky velkému množství antioxidantů pomáhají lískové ořechy proti oxidačnímu stresu a zvýšenému cholesterolu. Akorát musíš lískáče chroupat i se slupkou – antioxidanty jsou totiž právě v ní.

Lískové ořechy pomůžou i s tvorbou červených krvinek a svalové hmoty, zkvalitněním vlasů a nehtů, trávením a bolestí hlavy.

Mají lískové ořechy nevýhody?

Spíš ne. Musíme ale zmínit, že spousta lidí je nemůže doslova ani cítit, protože jim způsobují silné alergické reakce. Alergenem v ořeších jsou jejich aminokyseliny, které jsou velmi odolné vůči vnějším vlivům. Jejich strukturu proto nenaruší ani žaludeční šťávy a těla těch citlivějších z nás s nimi proto začnou zacházet jako s patogeny a vytvoří chemikálii histamin, která spouští projevy alergické reakce.

Lískové ořechy v kuchyni

Lískáče můžeš využít do salátů nebo je zobat jen tak. Nejčastěji se ale jejich jádra používají při výrobě sladkostí, obzvlášť těch s čokoládou, nebo pečiva a dezertů. Můžeš z nich ale vyrobit i lískový olej, který podporuje regeneraci plic a unavené pleti. Pomáhá taky proti hormonální nerovnováze, takže až tě budou příště trápit menstruační bolesti, dopřej si čajovou lžičku tohohle zázraku!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články