Bolestivá menstruace trápí až 50 % žen. Jak ji přežít?

Shutterstock
|
31. 05. 2023
|
Děsíš se každý měsíc, že zase přijde? Trpíš silnými bolestmi, nevolností a jsi totálně vyřazená z provozu? Analgetika nezabírají a nic jiného ti nepomáhá? Bolestivá menstruace má spoustu příčin. Kdy vyhledat lékaře a jak si ulevit sama?

Bolestivou menstruaci prožila někdy v životě každá z nás. Převážně šlo jen o pár ojedinělých epizod. U většiny žen totiž probíhá menstruace téměř bezbolestně a během krvácení si na žádné výrazné obtíže nestěžují. Pak je tady ale i druhá skupina, skupina nešťastnic, které trpí na opakující se silné menstruační bolesti dlouhodobě. Některé výzkumy dokonce říkají, že bolestivou menstruací se trápí 30–50 % žen v reprodukčním věku. Asi 10 % z nich má tak závažné obtíže, že narušují jejich každodenní život. 

Odborně se bolesti při menstruaci označují jako dysmenorea. Zatímco některé ženy trápí bolesti pouze v prvních dnech menstruace, jiné si stěžují na bolesti po celou dobu krvácení. Některé ženy popisují počátek bolestí už pár dní před samotným krvácením.

Nejčastěji silné bolesti trápí mladé dívky a ženy zhruba do 25. roku života. S přibývajícím věkem potíže většinou ustupují. Velké množství žen je přestane pociťovat po prvním porodu.

Premenstruační syndrom (PMS)

Určitě víš, že PMS je označením pro soubor projevů, které se dostavují i týden před začátkem samotné menstruace. PMS zahrnuje celou škálu různých symptomů, mezi které patří celková podrážděnost, výkyvy nálad, zavodnění, pocit nafouklého břicha, minimální (ne-li žádná) chuť na sex, bolest prsou, horší kvalita pokožky, výskyt akné, zvýšená chuť na sladké.

Samotná bolest se objevuje v podbřišku, v kříži nebo i v zádech. Někdy může vystřelovat až do oblasti stehen, případně také nohou. Nezřídka kdy doprovázejí bolest křeče.

Dneska ne, bolí mě hlava

Jedním z příznaků PMS může být i migréna, která se projevuje v různých podobách. Lékaři rozlišují dva její typy. První je takzvaná pravá menstruační migréna, která se vyskytuje výlučně během prvního dne menstruace a dva dny před a dva dny po tomto dni (celkem strašných pět dní!). Druhým typem je nepravá menstruační migréna, která může probíhat kdykoli i mimo uvedené období.

Proč musím tak trpět?

Za nepříjemné prožitky spojené s PMS jsou zodpovědné hormony, konkrétně nerovnováha estrogenu a progesteronu. Oba hormony kolísají od druhé poloviny menstruačního cyklu. V jeho závěru hladina progesteronu výrazně klesne, čímž převáží v organismu estrogen. Ten pak ovlivňuje nejen bolestivost, ale taky psychickou pohodu ženy. 

Dědičnost aneb Jaká matka…

Pokud tvoje máma nebo babička trpěla bolestivou menstruací, nemáme dobrou zprávu ani pro tebe. Nadměrně bolestivá menstruace má často rodově podmíněný výskyt, takže pokud nepříjemné obtíže trápí matku, s největší pravděpodobností se nevyhnou ani dceři. Nejspíš to souvisí s vyšší hladinou prostaglandinů, která je geneticky daná.

Příčiny bolestivé menstruace

Děložní stahy

Za rozvoj pravidelně se opakujících menstruačních obtíží může stát celá řada příčin. Nejčastěji ale bývají na vině děložní stahy, které jsou u žen trpících silnou menstruační bolestí větší než obvykle. Ty jsou spojené se zvýšenou hladinou prostaglandinů, které pomáhají s odlučováním děložní sliznice, působí na hladkou svalovinu, a pokud je jejich koncentrace příliš vysoká, mohou zároveň ovlivnit i svaly střevní stěny.

Povolené svaly pánevního dna

Svaly pánevního dna funkčně souvisí s bránicí, hlubokými svaly páteře i se svaly upínajícími se na stehenní kost. Bolest při menstruaci tak v podstatě způsobuje nerovnováha svalů v úplně jiné části těla. Může to být blokáda žeber nebo páteře způsobující svalové napětí v oblasti pánevního dna. A nejde jen o menstruační bolesti. Svalová dysbalance může být odpovědná i za bolest při milování, problémy s otěhotněním, vyprazdňováním nebo naopak udržením moči.

V takovém případě je nezbytné obrátit se na vhodnou fyzioterapeutku a začít cvičit. Nejprve by ale každá žena měla navštívit svého gynekologa a vyloučit orgánové onemocnění.

shutterstock_1254094441.jpg

Poslouchej své tělo. Při menstruaci to platí dvojnásob.
Shutterstock
Co je moc, to je moc. Pokud máš pochybnosti, alou na gyndu!

Kdy vyhledat lékaře?

Ve chvíli, kdy tě menstruační bolesti vyřadí z každodenního provozu, neváhej ani chvíli a zkonzultuj svůj zdravotní stav s lékařem. Pokud obtíže přetrvávají i ve chvíli, kdy je menstruace u konce, může být na vině jiný zdravotní problém.

Bolest v podbřišku po menstruaci mnohdy signalizuje závažnější problém. Může jít o děložní myomy, polypy, endometriózu, poruchu funkce štítné žlázy, zánět močového měchýře, zánět vaječníků, zánět dělohy, rakovinu nebo malformaci dělohy.

Zkrátka si zapiš za uši, že je vždycky lepší vyhledat lékaře třeba i zbytečně než něco závažnějšího prošvihnout. A věř své intuici!

Jak si pomůžu sama?

O teplé sprše a obkladech na dolní polovině těla jsi slyšela určitě už někdy na základce. Můžeš zkusit přidat i masáže břicha a bederní krajiny, protože podporují svalovou relaxaci a předcházejí křečím. Jóga a plavání zase zlepší krevní oběh a tím i náladu.

Pokud si nechceš pořizovat tabletky na menstruační bolesti, ale hledáš spíš přírodní cestu, jak se obtíží zbavit, pomoct by ti mohlo přehodnocení životosprávy. Rozhodně vynech po dobu menstruace cigarety a alkohol nahraď čajem z řebříčku, kontryhele, nebo meduňky. Stejně jako to dělaly naše babičky. Zařaď větší množství potravin, které obsahují vitamíny a minerály, antioxidanty a mastné kyseliny.

Poslouchej své tělo

Bolest je pro tebe signálem, že se něco děje (i když nevíš přesně co). Rozhodně se nesnaž svou bolest ignorovat a hrát si na hrdinku. Respektuj potřeby svého těla, a pokud tě schvátí nezvyklé menstruační bolesti, ulehni do klidu a nech se opečovávat. Velmi dobrým nápadem, jak zasvětit své blízké do ženského světa, je zakoupit magnet na lednici, kde je výstižně a stručně popsáno, co potřebuje cyklická žena v různých částech svého cyklu. Tak schválně, víš to ty sama?

Pokud ne, máš jedinečnou příležitost využít čas k sebepoznání a dozvědět se více o 4 fázích menstruačního cyklu, protože každá z nich sebou přináší i jiné potřeby. Období menstruace je fází odpočinku. S krví totiž odchází z těla pryč i energie. Je to zároveň i období nabírání síly do dalšího měsíce, období moudrosti a vhledů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články