Hubnutí, rehabilitace, kondička. Pravidelné plavání přináší řadu benefitů

Bigstockphoto
|
15. 06. 2023
|
Tahali tě jako malou rodiče do bazénu a ani škola v tom nepolevila? To je dobře! Nejenže člověku obecně (ve většině případů) dělá dobře kontakt s vodou, ale konkrétně plavání taky neuvěřitelně prospívá zdraví.

Stejně jako běh, běh na lyžích, jízda na kole a chůze, je plavání aerobní sport. To znamená, že se během něj lehce zvyšuje tep a v ideálním případě u těchhle aktivit člověk primárně spaluje tuk. A teď k těm důvodům.

#1 Je to pohyb pro každého

Plavat může malé dítě i senior, zdravý i hendikepovaný člověk. Je to sport, který se dá dělat v jakémkoli věku a na který nepotřebuješ nějakou zásadní kondičku. Plavání se přímo doporučuje i těhotným ženám, protože na rozdíl od jiných aktivit, při nichž dochází k otřesům, je pohyb ve vodě šetrný k matce i plodu.

#2 Vybuduješ si kondičku

Nejen záběr svalů, ale i dýchání je u plavání důležité. Když si na tenhle pohyb zvykneš a budeš se zlepšovat, budování kondičky na sebe nenechá dlouho čekat.

shutterstock_534863875.jpg

Plavání je bezva pro každou věkovou skupinu.
Shutterstock
Zlepšení kondičky, zpevnění svalů i energetický výdej. Plavání ti nemůže uškodit.

#3 Je to bezva způsob hubnutí

Lidi s nadváhou nebo s obezitou, kteří se rozhodnou hubnout, si nejspíš poslechnou a přečtou, že by měli plavat. Ve vodě totiž nedochází k takovému zatěžování kloubů a vazů, jako je tomu u chůze nebo běhu – při obezitě totiž může i při obyčejné chůzi pohybový aparát dost trpět.

#4 Je to forma rehabilitace

Když si u doktora postěžuješ na záda, pravděpodobně ti doporučí plavání. Stejného doporučení se nejspíš dočkáš po úrazu nebo operaci. Pokud totiž plaveš správně, můžeš si při tom uvolnit páteř i zádové svaly. Navíc plaváním rovnoměrně zatížíš všechny zapojené svalové skupiny. Jednoduše ti to prospěje!

#5 Vytvaruješ si postavu

Nejenže plavání přispěje k energetickému výdeji, bez kterého se při zdravém hubnutí neobejdeš. Taky si plaváním vyrýsuješ postavu. Voda totiž tělu při pohybu klade 2–5x větší odpor než vzduch, takže je potřeba zabrat. Za hodinu plavání se dá spálit 1 800 až 2 000 kJ, což je o něco víc hodina jízdy na kole o rychlosti 16 km/h. Záleží ale samozřejmě na věku, výšce, pohlaví, poměru svalů a tuku i rychlosti plavání…

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články