Home office nahrává úplnému ztuhnutí. Dej si do těla s kancelářskou židlí

Bigstockphoto
|
18. 03. 2021
|
Fitka zavřená, práce na home-office a pohyb nulový? I s kancelářskou židlí si můžeš dát do těla. Ukážeme ti, jak na to!

Únava, ztuhlé a bolavé svaly? To je jen zlomek nepříjemností, které mnohé z nás pracující na home-office momentálně zažívají. Za běžných okolností bychom nejspíš vyrazily na jógu, do fitka či do sauny, ale to je teď bohužel „pasé“. Ale pozor, máme pro tebe východisko – do těla si můžeš dát i s kancelářskou židlí! Vyzkoušej si několik našich osvědčených cviků.

Začni lehkým protažením

Zrovna jsi vyřídila maily a chystáš se na kávičku? Ať už potřebuješ svou dávku kofeinu sebevíc, věnuj chvilku i svým zádům a protáhni se. Odsuň se od stolu se židlí na délku rukou, narovnej záda, vzpřim paže a pomalu se začni sklánět – tak dlouho, dokud se tvoje dlaně nedotknou stolu. Napočítej do dvaceti a uvolni se (malá rada – s koncentrací to zaručeně pomůže upřený pohled na koberec). Jestli máš židli s kolečky, posouvej se do protažení dozadu a pak zase zpátky.

Hotovo? Tak pokračujeme. Sedni si na okraj židle tak, abys v kolenou měla pravý úhel. Rukama se zezadu chytni opěradla a prohni se v zádech.

Pokud vlastníš kancelářskou židli s područkami, můžeš předchozí pozici ještě vyšperkovat. Stačí, když se v ní chytneš za područky a vstaneš. Přitom ale zůstaň v mírném záklonu s hlavou v prodloužení k tělu.

bigstock-woman-stretches-at-office-desk-382724870.jpg

Na cviky se židlí nemusíš být atlet. Pomůžou každému!
Bigstockphoto
Čím víc se i během home office budeš udržovat v kondici, tím líp ti bude.

Dej „pá pá“ ztuhlým nohám

Hodiny sezení v jedné poloze, těžké ztuhlé nohy a mravenčení k tomu? Zkus tento rychlý cvik – zůstaň sedět na židli, zapři se rukama o sedák, natáhni nohy do vodorovné polohy a pak je znovu pokrč do pravého úhlu. Snadné, že?

Pojďme tedy zkusit něco náročnějšího. Stoupni si vedle židle, jednu nohu (nejlépe bez bot, vždyť jsi doma a stydět se nemusíš) polož na sedák a následně se k natažené noze přitáhni. Jestli ti to nejde (no jo, holt zkrácené svaly), nemusíš hned skuhrat a bude bohatě stačit, když se dotkneš alespoň špičky nohy. Máš-li ale naopak rády výzvy, chvíli v pozici setrvej. Cvik opakuj aspoň pětkrát na každou nohu.

A co takhle troška posilování?

Ke zpevnění problémových partií nejsou potřeba žádné složité stroje ve fitku, které mnohé z nás často ani neumí samy nastavit (a oslovovat kolemjdoucí „hory svalů“ se nám taky zrovna nechce). Opět si vystačíš s kancelářskou židlí. Stoupni si za židli čelem k opěradlu; na opěradlo polož ruce a rozkroč nohy na šíři ramen. Pomalu jdi dolů, jako bys chtěla udělat dřep, ale maximálně do polohy, kdy jsou stehna rovnoběžně s podlahou. Pak se zase postav a cvik několikrát zopakuj.

Upozornění předem! Následující cvik nedoporučujeme provádět s židlí na kolečkách, mohl by tě totiž pěkně bolet zadek.

Poslední cvik je tak trošku zabíračka na ruce. Zapři se za konec sedáku tak, aby zadek i zbytek těla zůstal nad zemí. Pak se zlehounka pohybuj nahoru a dolů a dávej si přitom pozor, že lokty nevybočuješ do stran, ale směřuješ je přímo na židli.

Prohlédla sis všechny cviky pořádně? Tak vzhůru do toho!

Tagy: 
Související články