Šestá nemoc: všechno, co o ní potřebuješ vědět

Pixabay
|
05. 09. 2021
|
Šestá nemoc patří mezi infekční choroby, které se vyskytují nejčastěji u dětí v kojeneckém a batolecím věku. V tomhle období nemoc prodělá téměř polovina z nich.

Dětská nemoc s příznačným názvem šestá nemoc, odborně exanthema subitum či roseola infantum, lidově nazývaná taky jako spalničky nemluvňat. Jde o infekční virové onemocnění, které je způsobeno lidským herpesvirem 6 (ano, je to přesně ten vir příbuzný neštovicím). Odtud také vzniklo pojmenování nemoci jako šesté.

Způsob nákazy a inkubační doba

A jak se k nákaze tvůj drobeček dostane? Virus se šíří slinami od ostatních členů rodiny, může se ale šířit také vzduchem. Lékaři dokonce odhalili přítomnost viru i v mateřském mléku, moči, a v ženském genitálním sekretu.

Choroba je vysoce infekční. Začíná dřív, než se nemoc poprvé projeví, a končí teprve ve chvíli, kdy zmizí poslední vyrážka. Inkubační doba, tedy doba od proniknutí viru do těla k propuknutí prvních příznaků nemoci, je podle všeho 10 dnů. Tady ale pozor, protože některé zdroje uvádějí i délku inkubační doby 5-15 dnů.

Projevy nemoci

Každá maminka to zná. Děťátko je zdravé a veselé a pak se zničehonic objeví prudký pokles nálady a je nám jasné, že o slovo se hlásí nemoc. Jak se šestá nemoc projevuje?

Horečka a febrilní křeče

Horečka může dosahovat i 39–40 °C a trvá pár dnů. Přibližně po 5 dnech se horečka vytratí tak rychle, jak přišla. Jejím vlivem můžou onemocnění doprovázet febrilní křeče, které vylekaly už mnoho maminek.

Křeče jsou specifickou komplikací horečnatých onemocnění a postihují nejvíc malé děti. Jsou spjaty právě s rychle rostoucí teplotou. Vypadají dost nebezpečně a většinu z nás (pokud nejsi ostřílená zdravotnice nebo zasloužilá matka) zastihnou nepřipravené a pořádně nás vyděsí. Většinou jde ale „jen“ o jednorázový jev bez vážnějších následků. S vymizením horečky se zpravidla objeví druhý typický příznak nemoci.

baby-1151351_1280.jpg

Šestá nemoc není tak hrozná, jak by se mohlo zdát.
Pixabay
Klid na lůžku, srážet teplotu. To je u šesté nemoci základ.

Kožní vyrážka

Lehce vystupující červená vyrážka se nejprve objeví na trupu, potom se rozšíří na paže, krk a nohy. Vyrážka zmizí během několika hodin až dnů. Jakmile vymizí, dítě už není infekční a může se vrátit do kolektivu. Zároveň získává doživotní imunitu (stejně jako u neštovic). I pro šestou nemoc totiž platí pravidlo jednou a dost.   

Vedlejší příznaky

Některé děti odstůňou šestou nemoc „pouze“ s vysokou horečkou a vyrážkou. Někdy se ale k horečce mohou přidat i ostatní projevy, jako třeba zánět hltanu, mírné zvětšení krčních a šíjových uzlin, únava, podrážděnost, posmrkávání a rýma, kašel, průjem a zvracení.

Kdy navštívit lékaře

Vzhledem k tomu, že jde o nemoc vysoce infekční a velmi nakažlivou, je dobré svého dětského lékaře kontaktovat nejdřív telefonicky a domluvit se s ním na dalším postupu a vhodnosti návštěvy. Pamatuj, pokud má ale děťátko febrilní křeče, nečekej a volej doktora radši hned.

Léčba? Žádná speciální není

Léčba nemoci je jenom symptomatická. To znamená, že se léčí projevy, které onemocnění provázejí. V případě šesté nemoci lékař pravděpodobně doporučí podávat léky na snížení teploty (antipyretika), popřípadě přípravky na zmírnění svědivosti při vyrážce (antihistaminika), zábaly ke snížení vysoké horečky, klid na lůžku a dostatek tekutin.

Komplikace se moc neobjevují

Na první pohled sice tahle nemoc vypadá hrůzostrašně a nikdo z nás o ni nestojí, ale naštěstí se nejedná o nic vážného. Komplikace bývají ojedinělé. Nezbývá tak než ti popřát, aby k největším komplikacím šesté nemoci tvého drobečka patřily jenom narušené plány společných volnočasových aktivit a zajišťování vhodného hlídání.

Prožilo si tvoje dítě šestou nemoc? Dej nám v diskuzi pod článkem vědět, jak to probíhalo!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články