Jak vybrat matraci: praktické tipy, které vedou k lepšímu spánku

Bigstockphoto
|
06. 02. 2022
|
Kvalitní spánek není samozřejmost. Matrace není spotřební zboží, takže při nákupu nového kusu bys měla vybírat pečlivě. Pokud si nevíš rady, jaký druh zvolit, poradíme ti.

Bolení zad a kloubů ti lehce odhalí, že s největší pravděpodobností spíš na nevhodné matraci. Opěrný systém celého těla musí být adekvátně podepřen, jinak bys časem mohla mít závažné zdravotní problémy. A nemusí se nutně jednat jen o bolest beder, kloubů nebo krční páteře. Zpozornět bys měla i při častém nočním probouzení. Životnost matrace je průměrně 7–10 let. Jestli spíš na staré, proleželé, opotřebované, příliš měkké nebo tvrdé matraci, nastal čas na její výměnu.

Co může způsobit špatná matrace?

  • bolest zad
  • bolest kloubů
  • časté buzení, které narušuje spánkový cyklus
  • deformace páteře
  • negativní vliv na psychiku, soustředění a imunitu
  • nedostatečné snížení krevního tlaku, který způsobuje srdeční problémy
  • přibírání na váze

Výběr matrace není věda. Udělej si jasno

Až se dostaneš ke koupi matrace, sleduj následující parametry.

Rozměry

Když se chystáš koupit novou matraci, základním kritériem je její velikost. Pro dospělého člověka je standardní rozměr 90x200 cm. Obecně se udává, že matrace by měla být alespoň o 20 centimetrů delší než osoba, která na ní spí. Tuhle informaci můžeš zohlednit i při výběru matrace pro děti. Výška by měla být minimálně 15 centimetrů.

Tvrdost

Tvrdost nebo taky tuhost matrace se udává na stupnici od H1 po H5, tedy od nejměkčí po nejtvrdší.

  • H1 - velmi měkká
  • H2 - měkká
  • H3 - středně tvrdá
  • H4 - tvrdá
  • H5 - velmi tvrdá

Obecně platí, že čím je větší hmotnost uživatele, tím by měla být matrace tvrdší. Ženy by si měly vybírat měkké matrace, zatímco muži naopak tvrdé. Pro děti je vhodná měkká až středně tuhá. Starší osoby a senioři ocení matrace s pevnějšími okraji, které jim usnadní vstávání s postele.

Jestliže spíš na zádech, adekvátní oporu zad ti zajistí tvrdší matrace. Pokud spíš na břichu, tak budeš mít správnou vodorovnou polohu těla se střední tvrdostí. Při spánku na boku se musí matrace přizpůsobit nerovnoměrnému zatížení těla, a proto vybírej z měkké až středně tvrdé matrace.

Jestli se nedokážeš rozhodnout pro jeden druh tuhosti, můžeš vyzkoušet oboustrannou matraci, která je jinak tvrdá na každé straně. To se může hodit třeba tehdy, když se chystáš kupovat stejnou matraci pro sebe a svého partnera.

bigstock-young-woman-sleeping-in-comfor-416687428.jpg

Při výběru matrace mysli taky na to, jestli máš dobrý rošt.
Bigstockphoto
Ani měkká matrace není špatná. Vybírej podle toho, jak nejčastěji spíš.

Materiál

Jednotlivé druhy matrací se liší zvoleným materiálem. V 90. letech byly nejoblíbenější pružinové matrace, v současné době je výběr mnohem pestřejší. Převažují pěnové matrace, které se dál dělí do několika odlišných druhů.

Polyuretanová pěna

Pěnový polyuretan (PUR) neboli molitan je základní materiál pro výrobu matrací. Jednoduché matrace z PUR pěny nejsou vhodné pro každodenní spaní, neboť neposkytují dostatečnou oporu celého těla. Kombinují se proto s jinými druhy pěn. PUR matrace jsou pružné a tvarově stálé. Na druhou stranu jsou méně vzdušné, takže je vždycky pokládej jedině na lamelový rošt.

Přírodní latex

Oblíbený materiál, který se vyrábí z tropického stromu, kaučukovníku brazilského. Latexové matrace jsou příjemně měkké, tvárné a prodyšné. Tenhle materiál je zdravotně nezávadný, odolný proti roztočům, plísním a bakteriím. Pokud jsi alergik, budeš s latexem určitě spokojená.

Hybridní pěna

Spojení prodyšnosti, komfortu a podpory, to jsou matrace s hybridními pěnami. Každý rok se představují nové syntetické pěny s vylepšenými vlastnostmi pro adekvátní oporu těla. Můžeš je využívat po celý rok a vydrží až 10 let.

Studená pěna

Velmi dobře prodyšná pěna, která je schopná díky droboučkým dírkám zajistit rovnoměrnou cirkulaci vzduchu. V teplých měsících reguluje pocení těla, zatímco v zimě tě dokáže příjemně zahřát.

Paměťová pěna

Toužíš-li po dokonalém pohodlí, vyzkoušej matraci s viscoelastickou pěnou s paměťovým efektem. Tzv. líná pěna se přesně přizpůsobí tvaru tvého těla. Když si na ni lehneš, dá se říct, že se pod tebou mírně propadne a pak se pomalu vrací do svého původního tvaru.

Taštičkové jádro

Klasická pružinová matrace se v dnešní době přeměnila na taštičkovou verzi. Každá pružina je schovaná v tzv. taštičce, což zvyšuje její pohodlnost. Jelikož pruží víc než pěnová matrace, nedoporučuje se, aby ji používaly děti.

Kombinovaný materiál

Matrace skládající se z více různých vrstev se nazývají sendvičové. Každá vrstva pěny má jiné vlastnosti, jejich kombinací je možné získat požadovanou tuhost a oporu celého těla.

I na roštu záleží

Nezapomeň na postelový rošt. Aby mělo tvé tělo ideální polohu těla při spánku, je nutné matraci vhodně kombinovat se správným roštem, který zajistí nejen plnohodnotný komfort, ale taky zvýší životnost matrace. Rošt se stará i o odpařování vlhkosti a důkladnou ventilaci. Všechny druhy molitanových, pěnových, paměťových a latexových matrací se mají pokládat na pružné lamelové rošty. Výjimkou jsou taštičkové a pružinové matrace, pro něž je nutné zvolit laťový rošt nebo pevnou desku.

Cena

Peníze, peníze, peníze. To je to, oč při nákupu běží. Ne nadarmo se říká, že za kvalitu je třeba si připlatit. Na zdraví se nesmí šetřit, a proto si raději naspoř potřebnou částku na ideální kombinaci postelového roštu a matrace, než abys kupovala levnou matraci, ze které tě budou bolet záda. Jen kvalitní matrace s požadovanými vlastnostmi ti v noci i ve dne zaručí dokonalý odpočinek pro tělo i mysl.

Autorka článku: Olga Kolková

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články