Proč jíst borůvky? Jsou prevencí i lékem a chutnají

Bigstockphoto
|
03. 07. 2023
|
Že jsou borůvky chuťově výborné, o tom asi nemusíme dlouze psát. Milují je nejspíš všichni, ať už syrové nebo zpracované do formy džemu či do knedlíků. Kromě toho, že potěší snad každý mlsný jazýček, jsou ale také až překvapivě prospěšné!

K jejich konzumaci příliš nenahrává cena, za kterou nám je nabízejí v marketech, takže pokud máš možnost, běž si je někam natrhat nebo si začni pěstovat svoje vlastní. Jde to nejen na zahrádce, ale třeba i na balkóně!

6 důvodů, proč si pravidelně dopřát hrst borůvek

Borůvky jsou tělu nanejvýš prospěšné, není ale vhodné jich konzumovat příliš. Stále totiž patří k ovoci, které obsahuje cukr a ten, jak známo, ve velkém množství nedělá dobrotu. Nutno však dodat, že borůvky nejsou tím ovocem, které by bylo cukry přímo nabité.

Na 100 g borůvek připadá 226 kJ/54 kcal, 0,7 bílkovin, 11,5 g sacharidů (z toho 6,4 g tvoří cukry) a 0,6 g tuku. Pro srovnání – 100 g banánu dává 394 kJ/94,1 kcal, 1,2 g bílkovin, 21,9 g sacharidů (z toho 19,1 g cukru) a 0,2 g tuku.

bigstock-small-bowl-of-organic-blueberr-196682974.jpg

Borůvky jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty.
Bigstockphoto
Utrhnout jednu do misky a dvě do pusy... Pro někoho je fakt lepší zajít si pro borůvky do obchodu.

1. Hrst borůvek zajistí denní dávku vitamínu C

Prvním a snad i základním důvodem, proč jíst pravidelně ovoce, je přísun důležitých vitamínů. Věděla jsi, že s pouhou hrstí borůvek pokryješ denní doporučenou dávku vitamínu C? Dalšími důležitými složkami tohoto typu (mikronutrienty) jsou vitamíny skupiny B a kyselina listová.

2. Jsou nabité antioxidanty

Borůvky obsahují také antioxidanty ze skupiny polyfenolů, které pomáhají detoxikovat organismus, tedy zbavovat ho škodlivých látek.

3. Mají dobrý vliv na zrak

Je jedno, jestli nepotřebuješ brýle, nebo už si jdeš zase pro předpis na silnější skla. Pravidelná dávka borůvek tvým očím prospěje tak jako tak. Biolátky v borůvkách obsažené regenerují oční barvivo, také zlepšují vidění v šeru a obecně pozitivně působí na zrak.

4. Mírní menstruační bolesti

Kolikrát se bolestí během menstruace sotva hýbeme a už už saháme po prášcích. Ke zmírnění těchto bolestí mohou přispět borůvky díky obsahu tříslovin. Borůvky se starají o lepší regeneraci sliznic.

5. Pomáhají při hubnutí  

Borůvky díky nízkému glykemickému indexu snižují chuť k dalšímu jídlu, tím ti pomohou k tomu, že nebudeš půl hodiny po jídle šmejdit po kuchyni a hledat kde co. Dalším pozitivem je vysoký obsah vlákniny, která podporuje trávení.

6. Chrání mozek

Borůvky se vyznačují vysokým obsahem fenolů, což jsou látky příznivě působící na nervovou soustavu. Chrání mozek před degenerací a stařeckou demencí, údajně také zlepšují paměť.

Jak si borůvky vychutnat? Na mnoho způsobů!

Trhání borůvek do pusy má svoje kouzlo, ale když to vydržíš a přineseš si plnou misku domů, můžeš upéct třeba bezkonkurenční muffiny, dát je na nepečený dort nebo vytvořit borůvkový koláč, po kterém se každý olízne! A nakonec je tu populární borůvkový džem nebo smoothie. Mňam! Dobrot z borůvek můžeš udělat vážně hodně. Stačí jen se rozhodnout.

bigstock-pumpkin-cupcakes-decorated-wit-118508732.jpg

Borůvky se dají upravit na mnoho způsobů.
Bigstockphoto
Borůvky můžeš použít na spoustu dobrot. Pokud je doneseš domů, aniž bys je snědla.

Jak se zbavit fialových skvrn?

Jedinou nevýhodou borůvek je jejich barvivo, které nechává na kůži a nedej bože na oblečení fialové skvrny. Je ale docela jednoduché se jich zbavit. Z kůže barvivo pustí za pomoci citrónové šťávy, z bavlněného oblečení ho zase dostaneš díky kyselému mléku, do kterého flek na půl hodiny namočíš. Z vlny ho dostaneš dolů citrónem a z hedvábí alkoholem. Po jakémkoli čištění skvrn nezapomeň prádlo vymáchat v teplé vodě.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články