Vitamín C je základ všeho. Proč ho potřebujeme a kde ho najít?

Bigstockphoto
|
06. 02. 2023
|
Vitamín C je alfou a omegou celé naší imunity, kondice a podporuje tolik procesů v těle, že bychom na jeho přísun všichni měli řádně hledět.

Lidské tělo si vitamín C nedokáže vytvořit samo. Proto je plně na nás, abychom ho do sebe pravidelně v dostatečném množství vpravovali. To můžeme do značné míry zvládnout stravou, aby ho ale nebyl nedostatek, je vhodné ho i suplementovat – pořídit si v lékárně tabletky nebo třeba šumák. Jen pozor na jeho množství, aby ho nebylo, co by se za nehet vešlo.

Vitamínem C se dá i předávkovat

Na druhou stranu pravidelné nadměrné baštění vitamínu C to může tělu pořádně zavařit. Ač by se chtělo věřit tomu, že nevyužitý vitamín odejde z těla přirozenou cestou a jede se dál, i vitamín C to umí roztočit – mezi příznaky předávkování patří průjem, křeče, bolesti hlavy a zvracení, ve vážnějších případech se tvoří ledvinové kameny.

bigstock-ripe-red-rose-hips-on-a-wooden-442580216.jpg

Šípky jsou vitamínem C nabité!
Bigstockphoto
Nenech šípky ležet ladem, až budou. Připrav si z nich třeba čaj.

Jaká je denní doporučená dávka vitamínu C?

Toho se ale moc děsit nemusíš, protože bys musela denně překračovat dávku 2 000 mg (pro mírnější příznaky), případně 3 000–4 000 mg pro vznik ledvinových kamenů. Doporučená denní dávka je 80–100 mg pro dospělého. U dětí se množství liší v závislosti na věku – ti nejmenší ho potřebují jen 50 mg, děti kolem 10 let už využijí asi 90 mg.

Potřeba vitamínu C v některých situacích stoupá – je to u kuřáků (ti by měli přijmout minimálně o 50 % denně víc), během těhotenství (+30 %) a kojení (+ 60 %), při užívání antibiotik a léků s kortizonem (+ 100 %), při úrazech, infekcích, výskytu nádoru, chladu a po operaci. Při nachlazení, stresu a větší fyzické námaze je ideální navýšit krátkodobě denní dávku na 500 mg.

bigstock-group-of-whole-and-cut-organic-411806464.jpg

V citrónech sice vitamín C najdeš, ale v porovnání s jinými zdroji ho moc není.
Bigstockphoto
Kdybys byla odkázaná jen na citróny, jen tak se vitamínem C nepředávkuješ.

Nedostatek vitamínu C? Tělo se ozve

Spíš než přebytek tohohle základního vitamínu nás běžně ohrožuje jeho nedostatek. Ten se projevuje hlavně únavou, bolestmi kloubů, řídnutím vlasů, krvácením dásní, vracejícími se virózami, lámavějšími kostmi, a dokonce ve finále i chudokrevností.

Absolutní nedostatek vitamínu C (neboli kyseliny askorbové) možná znáš z vyprávění o námořnících. Těm se ho totiž na dlouhých plavbách nedostávalo, a tak trpěli na kurděje – krvácení dásní nebo pod kůži byl jen začátek, jakmile došlo na krvácení vnitřních orgánů, bylo zle. Na kurděje dřív trpěla i chudina, a to hlavně v zimních měsících.

Co dokáže vitamín C v lidském těle?

Kyselina askorbová je pro organismus nesmírně důležitá. Tady jsou důvody:

  • Zajišťuje normální fungování imunitního systému.
  • Přispívá k tvorbě kolagenu. Ten potřebuje nejen tvoje pokožka a pleť, ale i chrupavky, klouby, kosti, cévy a zuby.
  • Díky němu probíhá látková výměna přesně tak, jak má.
  • Podporuje správnou činnost nervové soustavy a duševní činnosti.
  • Bojuje s únavou a vyčerpáním.
  • Chrání buňky před působením oxidačního stresu – působí tedy jako antioxidant.
  • Zlepšuje vstřebávání železa do krve.

Není toho málo, že? A mimochodem – vitamín C pomáhá odbourávat alkohol, tak měj nějaký doma pro případ, že by tě potkala kocovina!

Zdroje vitamínu C: citróny a pomeranče nepřeceňuj

Taky jsi dodneška věřila tomu, že nejvíc vitamínu C najdeš v citrusech – v citrónech a pomerančích? Teď tedy přišla řada na prozření. Nejvíc vitamínu C pravděpodobně obsahuje třešeň acerola a v závěsu je šípek, a to s až 10x větším množstvím než ve zmiňovaném citrónu. Pak následují tyhle plody: černý rybíz, růžičková kapusta, kiwi, brokolice, červený rybíz, papája, pomeranč, křen, zelí, květák, citrón, mrkev, česnek… A pak už to moc nestojí za řeč. Je taky škoda, že tepelnou úpravou se množství vitamínu C snižuje.

bigstock-two-glasses-of-healthy-vitamin-445367081.jpg

Rakytník obsahuje vitamín C, množství záleží na druhu.
Bigstockphoto
Rakytník může obsahovat až 850 mg vitamínu C na 100 g. Jen mít ten správný druh.

Zatímco acerola nabízí ve 100 gramech 1 678 mg vitamínu C, u šípku je to 1 500 mg, u černého rybízu 200 mg. Oproti tomu v pomerančích je ho 50 mg a v citrónech jen 40 mg. Miluješ rakytník? Některé druhy mají sice jen 150 mg/100 g, ale jiné můžou mít až 850 mg!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články