Jak se zbavit kocoviny: co jíst a co doopravdy pomáhá?

Bigstockphoto
|
01. 01. 2023
|
Známe to asi všechny. Občas se zapomeneme na večírku, kamarádčině rozlučce se svobodou nebo jakékoli oslavě čehokoli. Pití teče proudem a najednou ztratíme ponětí o tom, kolik jsme toho vypily a co všechno jsme smíchaly.

Druhý den ráno bychom nejradši umřely, jak špatně nám je. Hlavu máme jak střep, žaludek na vodě, celé se třeseme, bolí nás snad úplně všechno. Co je nejlepší v takové situaci proti kocovině dělat? Máme přehledný manuál!

Co je kocovina, jaké jsou její příznaky a jak dlouho trvají

Kocovina nebo taky kočka je označení pro vedlejší účinky konzumace alkoholu. K těm patří zmíněné bolesti hlavy, citlivost na světlo a hluk, nevolnost, třes, slabost a neúprosná žízeň. Kocovinu způsobuje vysokou měrou dehydratace organismu. Nastupuje až poté, co z těla vyprchají příjemné účinky alkoholu. Kromě dehydratace je potíž také s nedostatkem vitamínů a minerálů.

Kocovina a její příznaky se u tebe zdrží pár hodin nebo jeden den, naprosto výjimečně déle. Záleží na tom, jak moc a co jsi pila, jestli jsi před pitím dostatečně jedla i na tom, jak obecně tvoje tělo alkohol snáší a v jaké fyzické formě jsi byla.

bigstock-139818380.jpg

Na kocovinu je ideální nepít kávu, ale čistou vodu.
Bigstockphoto
Kocovina dokáže být pěkně bolestivá. Nejlepší je se při pití hlídat.

Žaludek na vodě a zvracení

Pokud ti vypitý alkohol nesedne, zvracení tě dost možná nemine. Není to sice příjemné a taky je to faux pas, když tě u toho někdo spatří, ale stane se to i té největší dámě. V lepších případech se dostavuje nevolnost, při které nemáš ani pomyšlení na cokoli z jídla nebo pití.

Motání hlavy

Alkohol se během svého působení na organismus nevyhýbá ani motorickému centru v mozku, proto se obvykle dostavuje motání hlavy. Pokud je to opravdu vážné, je lepší zůstat ležet než riskovat úraz při pádu.  

Bolest břicha

Pokud tě při kocovině stihne i bolest břicha, je nejlepší dát si skleničku vody s čerstvou citrónovou šťávou.

Bolest svalů

Jestli tě při kocovině dokonce bolí i svaly, může ti od nich pomoct prášek, ale na druhou stranu – ten může pořádně podráždit žaludek a zhoršit tvůj stav v tomto ohledu. Lepší je to vydržet.

Bušení srdce a třes

Bušení srdce je po požití většího množství alkoholu docela normální. Srdeční rytmus po jeho pití stoupá a v některých případech může k bušení srdce dojít. Stejně tak může dojít ke svalovému třesu, který však s ostatními příznaky kocoviny tak jako tak odezní.

Jak se kocoviny zbavit: pravdy a fámy

Kolem kocoviny a toho, jak se jí zbavit, koluje spoust nepravd a mýtů, které je třeba vyvrátit. Pomáhá kafe, studená sprcha nebo vyprošťovák?

Co dělat s kocovinou?

Na to, co dělat s kocovinou, existuje hned několik rad. Pokud se můžeš hýbat a nejsi schopná jen ležet v posteli a dýchat, zkus tohle.

Sportovat

Sport se tak úplně nehodí, protože tělo je oslabené a asi bys žádný velký výkon nepodala. Ideální je ale jít na vzduch na procházku. Při té okysličíš mozek a bude ti líp.

walking-1149747_960_720.jpg

Na vzduchu si okysličíš mozek a bude líp.
Pixabay
Přebrala jsi? Pokud se může hýbat, vydej se na zdravotní procházku.

Dát si studenou sprchu

Někteří hodně odvážní jedinci si při kocovině dávají studenou až ledovou sprchu. Po té se dost možná budeš cítit svěžejší, ale k odbourávání alkoholu v krvi tahle procedura nepomáhá.

Sauna

S kocovinou ať tě ani nenapadne chodit do sauny! Sauna je sice příjemná, ale pro tělo znamená zátěž. Když je navíc oslabené alkoholem, může to být i docela nebezpečné. Dost na tom, že jsi i beztak dehydratovaná, ještě se tak potit v sauně.

Co jíst při kocovině?

Od příznaků kocoviny ti můžou trochu pomoct i některé pokrmy.

Česnečka a vývar

Česnečka je při kocovině výborná. Jestli nemáš natolik rozhozený žaludek, že bys ji nedokázala sníst, určitě si ji udělej. Česnek snižuje krevní tlak a to je obecně pro člověka příjemné. Dobře i udělá i to, že bude polévka teplá.

Masový vývar ti taky pomůže zmírnit příznaky kocoviny. S jeho přípravou také neotálej.

Jogurt

Průběh kocoviny mohou pozitivně ovlivnit mléčné výrobky, nejen jogurty. Především vsaď na ty kysané – na zakysanou smetanu, kefír a podobně.

raspberries-1925178_960_720.jpg

Mléčné výrobky mohou od příznaků kocoviny ulevit.
Pixabay
Jogurt může hodně pomoct. Zkus ho!

Co pít při kocovině?

O tom, co pít, se traduje spousta lží. Ne všechno přitom pomáhá, něco může naopak uškodit. Nejlepší je pít čistou vodu nebo minerálku.

Mléko

Mléko ano, jak jsme psaly výš, mléčné výrobky jsou dobrým způsobem, jak si od příznaků kocoviny ulevit. Takže i mléko může pomoct.

Káva a zelený čaj

S kávou a zeleným čajem opatrně. Obecně nápoje s obsahem kofeinu tě sice nabudí, ale také je tu negativní fakt, že při jejich konzumaci dochází k dehydrataci organismu. Proto bychom ji při kocovině tak úplně nezařazovaly.

Coca-cola

Cola je příjemná na žaludek, takže když si dáš pár doušků vychlazené oblíbené limonády, nejspíš ti udělá dobře. Nepřeháněj to s ní ale, stejně jako káva a další nápoje i ona obsahuje kofein.

Džus

Džus tě po ránu tak úplně nespasí. Vědci ale prý prokázali, že vypití aspoň skleničky hruškového džusu před konzumací alkoholu rapidně snižuje „bolestivost“ kocoviny po mejdanu.

Babské rady: co by ti poradila starší generace?

Podle babských rad pomáhá mátový nebo heřmánkový čaj, případně teplé mléko. Rozhodně neplatí, že nejlíp uděláš, když si dáš alkohol, který ti večer nebo v noci udělal nedobře. Dojde jenom k dalšímu nástupu příjemných účinků alkoholu a kocovina se oddálí. Troufáme si tvrdit, že to nechceš.

bigstock-glass-of-milk-on-a-table-on-th-83479067.jpg

Mléko a mléčné výrobky při kocovině pomáhají.
Pixabay
Zkus mléko. Ideálně teplé - podle babských rad to funguje.

Citáty o alkoholu

Kocovinu zná každý. Proto existuje spousta citátů o alkoholu. Ne že by ti od kocoviny pomohly, ale třeba ti udělá líp, když budeš vědět, že nejsi sama, kdo trpí.

„Dobré víno je dobrý přítel, když s ním dovedeme zacházet.“ – William Shakespeare

„Lepší pivo v žaludku nežli voda v plicích.“ Jára Cimrman

„Nechte nám víno a ženy, radost a smích. Kázání a sodovku pak na druhý den.“ G. G. Byron

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články