Jak ustát kocovinu? S mlékem, tučným jídlem a s cukry!

Bigstockphoto
|
31. 12. 2022
|
Bujarý večírek skončil nad ránem? Protáhlo se vínko s kamarádkou, ale jako omluvenku ti to v práci nevezmou? Někdy se to seběhne tak rychle, že ráno nechápeme. Zato chápeme, že tenhle den asi nebude z těch nejrůžovějších. Jak tedy kocovinu přežít?

Jestli jsi to večer nebo v noci více či méně přehnala, kocovině se nevyhneš, ani kdyby ses stavěla na hlavu (což v tomhle stavu není ani příliš žádoucí). Existuje ale spousta prověřených triků, jak zmírnit její příznaky, přežít náročný víkendový den nebo se ctí ustát celou pracovní dobu. Vyzkoušej některé z nich!

Chceš přežít? Tak pij!

Fakt, že musíš hodně pít, a to nejlépe vodu, má svou logiku. Alkohol dehydratuje, tekutiny z tebe přímo vysává. Proto je základem úspěchu voda. Bez ní tě bude ukrutně bolet hlava a všechno to, co jsi vypila, se bude dlouho a těžce vstřebávat.

Na žaludek pomáhá cola i mléko

Ledové osvěžení colou snad nemůže při kocovině vyvolat nelibé pocity. Tenhle nápoj pitý po doušcích zklidňuje žaludek a dodává cukry, o kterých ještě bude řeč.

Skvělým pomocníkem je i vychlazené mléko, ačkoli si ho mnoho z nás neumí a snad ani nechce při krušném ránu představit. Žaludek, který je množstvím alkoholu překyselený, ti za něj ale nejspíš poděkuje – dojde k jeho neutralizaci a tobě se uleví. Stejný efekt má údajně i smetanová zmrzlina.

Tučná jídla a cukry ti prospějí

Tedy prospějí ti v téhle situaci. Na tučné jídlo je spoleh především jako na preventivní opatření – tuk dokáže potáhnout stěny žaludku tak, že ho alkohol tolik nepřekyselí a vstřebá se v menší míře. Pokud máš po tahu chuť na smažený sýr a hranolky, dopřej si je – i když spíš pro pocit.

shutterstock_1940644135.jpg

Kocovina je záludná a každému pomáhá něco jiného.
Shutterstock
Smažák? Ale jo, dej si!

Spousta lidí má zase při kocovině chuť na sladké. Pokud k nim patříš, rozhodně si takové choutky nevyčítej. Játra se totiž v tuto chvíli snaží odbourat alkohol, takže nemají kapacitu na to, aby se podílela na tvorbě cukru. A ten ti logicky chybí. 

Mysli na vitamíny, nemáš je!

Čím víc nebo déle piješ, tím častěji chodíš na toaletu. Jenže právě tak se dostávají z těla důležité vitamíny, jejichž nedostatek ráno pocítíš jako celkovou slabost. Spolkni proto tabletku nebo si rozpusť multivitamín ve vodě a vypij ho, i kdybys ho měla kvůli žaludku usrkávat celý den. Mimochodem – s odbouráváním alkoholu pomáhá vitamín C, tak se neboj dát si ho pro jednou koňskou dávku.

Máš čas na prevenci? 

Jestliže víš, že tě čeká náročná společenská akce a že se alkoholu nevyhneš, určitě se vydatně najez (zeleninový salát se sem nepočítá) a už během konzumace alkoholu pij vodu. Před samým začátkem všeho pití si můžeš vzít i některou z moderních tabletek, která by měla příznaky blížící se kocoviny zmírnit. A hlavně to nemíchej!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články