Koronavirus vs. chřipka a nachlazení. Sleduj tyhle příznaky

bigstockphoto.com
|
06. 10. 2020
|
Ze všech stran se na nás valí informace o tom, co u nás nebo ve světě napáchal nový druh koronaviru. Přibývá pozitivně testovaných, stejně jako hospitalizovaných. Jak poznat, že je nejvyšší čas nechat se otestovat? Sleduj tyhle příznaky!

Nachlazení: kýchání, bolest a rýma

Nachlazení je neodmyslitelnou součástí podzimních plískanic a jarních rozmarů počasí. Zadělat si na něj klidně můžeš pobytem v klimatizované místnosti. Často začíná kýcháním, mírnou bolestí svalů a kloubů a rýmou nebo ucpaným nosem. Přidat se k němu může i bolest v krku. Naproti tomu zvýšená teplota nebo dokonce horečka či kašel nejsou pro nachlazení typické.

Jak nachlazení řešit?

Zalez si na pár dnů pod peřinu s horkým bylinkovým čajem a silným domácím vývarem. Nachlazení by tě nemělo trápit dlouho. Pokud se ho do týdne (maximálně deseti dnů) nezbavíš, nebo se tvůj stav začne zhoršovat, je na místě vyhledat ordinaci praktického lékaře.

Chřipka: bolesti svalů, kloubů, schvácenost a horečky

Chřipka často přichází doslova jako blesk z čistého nebe. Z plného zdraví tě totiž rázem uzemní v posteli s velkými bolestmi svalů, kloubů, horečkou a nesnesitelnou únavou. Mezi časté příznaky patří i bolesti hlavy a teplota nad 38 stupňů. Přidat se občas může i ucpaný nos a s ním související změna chutí nebo vůní. Naopak kýchání nebo dušnost nejsou pro chřipku typické.

bigstock-doctor-and-patient-medical-exa-377973469.jpg

Je to chřipka, nebo koronavirus?
bigstockphoto.com
Spousta z nás má pocit, že má chřipku, i když se jen nachladí. Rozeznat covid-19 od chřipky je o dost složitější.

Jak chřipku léčit?

Od vysokých teplot ti pomůžou běžné dostupné léky, klidový režim, dostatek tekutin a lehčí strava. Už naše babičky radily chřipku „vypotit“ a zabalit nohy nebo celé tělo do studených obkladů. Teplotu (pokud není dlouhodobá nebo příliš vysoká) není nutné hned srážet.

Tělo nám prostřednictvím ní totiž dává najevo, že o nemoci ví a bojuje s ní. Pomoc lékaře by měly ale vyhledat osoby trpící nějakou chronickou nemocí plic, srdce, ledvin nebo osoby se sníženou funkcí imunitního systému.

Covid-19: kašel, dušnost, únava a teplota

Na první pohled by se mohlo zdát, že koronavirus si je s chřipkou v mnohém velmi podobný. Nenech se ale mýlit. Podstatným rozdílem je čtyřicetkrát vyšší pravděpodobnost úmrtí při nákaze koronavirem, než je tomu u běžné chřipky. A jak covid-19 poznat?

Typická je pro něj vyšší teplota, ztráta chuti nebo čichu, suchý kašel, velká únava a celková schvácenost. Mezi méně obvyklé příznaky patří bolesti kloubů a svalů, bolesti hlavy a krku a dušnost. Naopak u covidu se takřka vůbec neobjevuje kýchání, rýma nebo ucpaný nos a zažívací obtíže.

Jak reagovat při podezření na nákazu koronavirem?

V první řadě je potřeba dodržovat domácí karanténu a omezit kontakt s okolím na minimum. Dalším krokem je informování praktického lékaře, který tvůj zdravotní stav (zpravidla po telefonu) posoudí a případně tě odešle na testy. V takovém případě je test zdarma.

Po odběru vzorku se ti ozve sám lékař nebo krajská hygienická stanice. Počítej ale s tím, že na výsledky můžeš čekat i několik dní. Pokud jsi testovaná v nařízené domácí karanténě, zůstaneš v ní až do té doby, než se dozvíš výsledek testu.

Máš ve svém okolí někoho nakaženého nemocí covid-19? Jak nemoc snáší? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem.

Související články