Nejšílenější mýty, které se šíří okolo koronaviru

bigstockphoto.com
|
03. 03. 2020
|
Nejhorší smrt je z vyděšení. Známá hláška perfektně vyjadřuje současnou situaci okolo nového koronaviru, který se šíří světem. Problematiku nechceme zlehčovat, je ale dobré vyvrátit aspoň některé mýty, které kolem něj panují.

Mýtus č. 1: Koronavirus je cílená biologická zbraň

Milovníci konspiračních teorií jásají! Koronavirus prý splňuje všechny charakteristiky biologické zbraně stupně 4, tedy zbraně hromadného ničení. Navíc prý byl vyvinut v tajné čínské laboratoři.

Na obhajobu konspirátorů doplníme, že ve Wu-Chanu opravdu stojí laboratoř určená k výzkumu smrtících patogenů, odborníci ale teorii o biologické zbrani vyvracejí. Mnohem pravděpodobnější je to, že virus prostě „přeskočil“ na člověka z nakaženého zvířete na trzích Wu-chanu.

Mýtus č. 2: Roušky bezpečně ochrání

Už na začátku roku začaly z pultů prodejen mizet roušky, o nichž si spousta z nás myslí, že před přenosem viru bezpečně ochrání. Bohužel i v tomhle případě tě musíme zklamat. Obyčejné papírové roušky (tzv. ústenky) ochrání především okolí před nakaženým člověkem, který ústenku nosí.

Pro ochranu před nákazou koronavirem jsou nejúčinnější respirátory s označením FFP3. Sehnat je dneska je ale prakticky nemožné, pokud tedy nechceš nakupovat u překupníků, kde vyjde jeden respirátor třeba na pět táců.

Mýtus č. 3: S koronavirem zatočí antibiotika

Někteří jedinci šíří po internetu a sociálních sítích informaci, že před novým typem viru ochrání antibiotika. Ta ale působí jen na bakteriální infekce, a ne infekce virové, mezi které se koronavirus řadí. Zbytečné užívání těchto léků navíc může nepěkně ohrozit imunitu, což je dlouhodobě větší hrozba než epidemie koronaviru.

Mýtus č. 4: Gely a vysoušeče rukou virus zahubí

Češi kvůli epidemii koronaviru berou útokem nejen lékárny, ale i drogerie. Ve velkém nakupují antibakteriální gely a čisticí ubrousky. Ovšem není gel jako gel. Nejlepší jsou ty na alkoholové bázi, které je ale potřeba nanášet na suché ruce a nechat je působit aspoň třicet sekund. Někteří taky tvrdí, že koronavirus spolehlivě zabije běžný vysoušeč rukou namontovaný v restauracích a dalších zařízeních. Opět jde o mylnou informaci.

Mýtus č. 5: Balíčky a dopisy z Číny jsou nebezpečné

Taky sis před Vánoci objednala balíček z oblíbeného čínského aukčního portálu? Po nějaké době ti přišla upomínka k vyzvednutí? Teď stojíš před dilematem – vyzvednout a riskovat nákazu, nebo balík nechat svému osudu? Hoď obavy za hlavu! Odborníci a lékaři se svorně shodují, že virus není schopen přežívat mimo lidské tělo delší dobu, zejména v podmínkách neustálé proměny teplot a dalších extrémů, které panují při dálkové dopravě. Zásilky poslané z Číny a jiných ohnisek nákazy jsou bezpečné a nepředstavují v tomto ohledu žádnou hrozbu.

bigstock-a-hand-giving-small-packet-par-349531135.jpg

Koronavirus dohání Čechy třeba i k velkému nakupování.
bigstockphoto.com
Balíček z Číny si klidně vyzvedni. Viry by celý transport nepřežily.

Mýtus č. 6: Čaje a ovoce z Číny způsobují nákazu

Podobná situace jako u výše uvedených balíčků. Čaje objednané z Číny opravdu nákazu koronavirem nezapříčiní. Stejně tak jako exotické ovoce dovážené ze zasažených oblastí. Pokud je pro tebe jeho konzumace nepřekonatelnou překážkou, pro vlastní klid v duši kupuj jen to, které můžeš důkladně omýt nebo oloupat.

Mýtus č. 7: Na virus stačí česnek, sůl nebo alkohol

My Češi jsme vůbec vynalézavý národ. Například obávaný koronavirus „léčímečesnekem nebo douškem domácí slivovice. Česnek sice působí jako přírodní antibiotikum a má spoustu blahodárných účinků, koronavirus ale nezabije. Nedokáže to ani alkohol nebo solný roztok, případně červená řasa, kterou propagují zastánci „alternativy“. Některé biomatky dokonce doporučují popíjet CDS (roztok oxidu chloričitého). Uhozené? Rozhodně. A taky pekelně nebezpečné!

Mýtus č. 8: Virus přenášejí domácí zvířata

Nedávno médii proběhla informace o tom, že jistým druhem koronaviru trpí třeba i kočky nebo další domácí mazlíčci. Tato informace není smyšlená, kočky si ale většinou s virem poradí samy. Pokud je agresivní nebo jde o slabšího jedince, může u nich způsobit zánět pobřišnice (FIP), který bývá smrtelný. Na člověka ale přenosný v žádném případě není. Proto rozhodně není na místě se zvířecích miláčků zbavovat nebo trpět zbytečným strachem o jejich životy.

Mýtus č. 9: Koronavirus představuje závažné riziko smrti

Je zcela přirozené, že se bojíme neznámých a nových věcí. Když k tomu přičteme ještě pořádnou mediální masáž, nabízí se zvolání „zachovejte paniku!“. Ve skutečnosti je ale úmrtnost u nerizikových skupin obyvatel podobná sezónní chřipce. Rozhodnutí, zda žít strachem, je tak na každém z nás.

Jak vnímáš situaci okolo koronaviru ty? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem.

Související články