Co je fat shaming a proč je špatně? Může člověka dovést i k myšlenkám na sebevraždu

Shutterstock
|
03. 12. 2023
|
Jsi tlustá, zhubni. S fat shamingem ses možná už setkala a ani o tom nevíš. Stejně jako plno dalších. Nevhodné poznámky o váze můžou přitom způsobit deprese nebo poruchy příjmu potravy.

Termín fat shaming označuje zesměšňování lidí s nadváhou. Jde o formu stigmatizace a šikany. Na skupinu lidí při těle ostatní útočí, aby se za své tělo začali stydět. Obezita je totiž v naší společnosti spojena s leností, neatraktivitou a nedostatkem vůle zhubnout. Útočníci jsou často hubení lidé, kteří se s problémy s váhou nikdy nemuseli potýkat. Myslí si, že po nějakých těch narážkách na váhu lidi při těle motivují k vhodnější stravě, cvičení a hubnutí. Opak je ale pravdou.

Náš tip: Pamatuj, že tvou hodnotu neurčuje číslo na váze, ale to, jaký jsi člověk. 

Opačný účinek

Možná by ses divila, ale po šikaně za vlastní váhu začnou lidi právě naopak přijímat více kalorií a cítí menší kontrolu nad tím, co jí. Stud navíc vyvolává neustálé myšlenky na to, co si o nich asi myslí ostatní. Šikanovaný člověk se chce obránit a tím upadá do pasivity a nečinnosti. Nakonec je tak stud hlavní příčinou, která brání v zotavení.

Deprese a poruchy příjmu potravy

Nevhodné poznámky ohledně váhy jsou často přehlíženy nebo nevědomě schvalovány s tím, že přece mohou daní lidé prostě zhubnout. Korpulentní lidi zažívají pocit, že nezapadají do představ o ideálním těle a celá situace má na jejich psychiku velmi negativní dopad.

Jedna ze studií například ukázala, že středoškoláci, kteří měli pocit, že mají nadváhu, často trpěli depresemi, nebo se dokonce pokoušeli o sebevraždu. Zesměšňování ostatních kvůli jejich váze útočí na jejich sebevědomí, sebehodnotu a sebeúctu. Snaha o dosažení nezdravého ideálu krásy může navíc vést až k poruchám příjmu potravy.

Dalším problémem, který celou situaci jen zhoršuje je, že zastoupení lidí s nadváhou v médiích je vzácné a téměř vždycky negativní. Ať už jde o filmy a seriály, modelingová mola, reklamy, nebo třeba postavičky v animácích, všichni v nich mají podobný typ postavy. Šikana se ale objevuje i na sociálních sítích, kde uštěpačné poznámky směřují hlavně proti ženám.

shutterstock_2302415055.jpg

Fat shaming je fenomén dnešní doby hojně podpořený stereotypy, které se objevují třeba v reklamách nebo filmech a seriálech.
Shutterstock
Hloupé narážky nic nespraví. Lidi s nadváhou nebo obezitou po nich vážně nezhubnou.

Všichni nejsme stejní

V reálu ale všechna těla nevypadají stejně. Důkazy z výzkumu ukazují, že obezitu si člověk nevybere. Jedná se o jev, který je následkem mnoha faktorů, včetně těch socioekonomických, psychologických a fyziologických.

Některá těla jsou prostě efektivnější ve spalování tuků než jiná. Taková schopnost se dědí a rodiče si nikdo vybrat nemůže. Existuje taky několik zdravotních problémů, kvůli kterým lidi nemůžou zhubnout, ať už jsou to hormonální změny u žen, inzulínová rezistence, potíže se štítnou žlázou, chronický stres, nebo deprese.

Pokud sis myslela, že se fat shaming děje jen minimálně, nejspíš tě překvapíme. Čísla vyplývající z různých výzkumů o fat shamingu jsou totiž minimálně zarážející. Jedna třetina Američanů (34 %) například uvedla, že byli sami šikanováni za svou váhu nebo aspoň znají někoho, kdo se fat shamingem potýkal.

Mezi lidmi s obezitou se číslo zvýšilo až na alarmujících 43 %. V jiné studii se zjistilo, že fat shaming zažilo přes 70 % adolescentů. Zároveň šikanu lidí při těle považuje 85 % Američanů, bez ohledu na jejich váhu, za závažný problém.

Podle expertů je klíčové zaměřit se na povzbuzování ke změně životního stylu s cílem být zdravá, ať už je to s jakoukoliv velikostí nebo postavou. Kromě zrušení nesmyslné myšlenky dokonalosti a nutnosti předefinování ideálů krásy je taky důležité znovuobjevení bezpečí a sounáležitosti.

Setkala ses někdy s fat shamingem nebo jsi byla jeho svědkem?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autor článku: redakce

Související články