Na vlastní otvor: Reportáž z obávané kolonoskopie

Shutterstock
|
27. 12. 2023
|
Když před pacientem zmíní lékař slovo „kolonoskopie“, většinou se dočká vystrašené a často taky odmítavé reakce.

Tohle vyšetření přitom patří mezi ta, která zachraňují životy! V Česku je totiž každým rokem diagnostikováno přibližně 7,5 tisíce nových případů kolorektálního karcinomu (rakoviny tlustého střeva) a téměř 3,5 tisíce lidí na něj umírá.

A často bohužel úplně zbytečně. Na problém, který je jen velmi obtížně řešitelný, totiž pacienti přijdou většinou zcela náhodou. Návštěvu odborníka dlouhou dobu odkládají kvůli studu a obavám.

Jsou zmíněné obavy na místě? A opravdu je endoskopická prohlídka tlustého střeva bolestivá? Jedna z nás vyšetření absolvovala vyšetření „na vlastní otvor“. Proto ti přinášíme pěkně čerstvou reportáž!

Kolonoskopie: příprava je to nejdůležitější

Ti, kdo už kolonoskopii absolvovali, nám jistě dají za pravdu, že tou nejnepříjemnější částí je samotná příprava, která začíná zhruba týden před plánovaným vyšetřením. Ta spočívá v jistém dietním opatření, se kterým tě seznámí sestřička nebo lékař konkrétní kliniky.

S týdenním předstihem (někde je uváděno 5 dní) je potřeba držet bezezbytkovou dietu, což znamená, že musíš z jídelníčku vyřadit ovoce a zeleninu, která obsahuje slupky, zrníčka nebo pecky (například jahody, hroznové víno, rajčata, papriky, melouny, kiwi), celozrnné pečivo, kmín, skořici nebo mák.

Zhruba 2 dny před vyšetřením bys měla přijímat jen kašovitou stravu. V den vyšetření přejdi na tekutou stravu a pravidelně doplňuj tekutiny. Pít můžeš všechno kromě mléka, zrnkové kávy a alkoholu. V neomezeném množství si dopřej čiré přecezené vývary, čaje, šťávy, sirupy, rozpustnou kávu, světlé džusy bez dužiny a minerálky.

Mohlo by tě zajímat: Jak je to s alkoholem? Deci vína nebo jedno pivko si můžeš bez obav dát ještě zhruba 2 dny před plánovaným výkonem. Pokud tě od něj ale dělí míň než 24 hodin, vynech nejen alkohol, ale taky cigarety a další návykové látky.

Noc plná vášní

Nejdůležitější částí celého procesu je ale nepochybně samotná očista tlustého střeva, která začíná zhruba 17 hodin před plánovaným výkonem (časová dotace se může lišit v závislosti na přípravku, který ti pro očistu střeva předepíšou). Od sestřičky nebo praktického lékaře dostaneš recept na očistný roztok (projímadlo), který si vyzvedneš v lékárně.

Doma důkladně prostuduj příbalový leták a samotnou očistu mu bez výjimek podřiď. Zatímco u některých přípravků je potřeba rozpustit sáček granulátu nebo prášku v menším množství vody a následně pak každou hodinu popíjet sklenici tekutiny, jinde je potřeba prášek rozpustit v několika litrech vody a přípravek vypít v předepsaném množství.

Projímavý účinek se většinou dostaví do hodiny od požití tekutiny s projímadlem. Očistu proto prováděj ideálně v domácím prostředí a od toalety se příliš nevzdaluj. Finální počet návštěv toalety se liší nejen podle konkrétního přípravku, který budeš k očistě používat, ale záleží i na tvém aktuálním metabolismu a psychickém rozpoložení. Počítej nicméně s tím, že s mísou navážete opravdu vroucí a intenzivní citové pouto a během očistné kúry ji navštívíš 10–20x.

shutterstock_2319964419.jpg

Nejdůležitější je příprava. Tu dodrž bez výjimek.
Shutterstock
Pokud se extrémně bojíš a máš odvoz, můžeš si nechat pomoct analgosedací.

To nejhorší máš za sebou!

A teď vážně. Pokud jsi zvládla noc plnou vášní, nic horšího už tě nečeká. V ordinaci podepíšeš nezbytné dokumenty a oblečeš si jednorázové „sexy rajtky“ s dírou na zadku. Následně se položíš na levý bok, přitáhneš kolena k břichu a uděláš si pohodlí. Lékař použije lubrikant a do řitního otvoru zavede tenkou hadičku. Občas do střev vpustí vzduch, aby jednotlivé záhyby lépe viděl. Za případné „prdy“ se fakt nestyď!

Pokud se vyšetření opravdu bojíš nebo cítíš obrovský stud, najdi si v okolí ordinaci, kde podávají injekci navozující analgosedaci. Jde o farmakologicky vyvolaný stav, při kterém jsou zcela odstraněny pocity strachu a stres. Jakmile ti sestřička vpíchne mléčný roztok do žíly, okamžitě upadáš do říše snů. „Probouzíš se“ přitom za pár minut, ve chvíli, kdy je zcela po všem.

V tomhle případě ale počítej s tím, že bude potřeba, aby tě z ordinace někdo vyzvedl a dovezl domů. Ať tě ani nenapadne sedat za volant nebo přepisovat majetky! Ten nejsilnější utlumující účinek analgosedace bude trvat zhruba ještě 30–60 minut. Po zbytek dne ale budeš příjemně utlumená asi stejně, jako by sis na vánočních trzích objednala o jeden svařák víc, než je u tebe běžné.

Měla bys vědět: Analgosedaci považuje většina ordinací za nadstandard, za který je potřeba si připlatit. Částky se ale pohybují v řádu nižších stokorun, takže to není žádná hrůza.

Pokud máš pro strach uděláno, nemůžeš si dovolit zbytek dne „proflákat“ nebo zkrátka nemáš doprovod a musíš řídit zpátky do práce, samotné vyšetření zvládneš i bez zmíněné analgosedace. Lékaři už dneska používají moderní a tenké přístroje, kterými nahlédnou zhruba do 50 centimetrů tlustého střeva. Samotné vyšetření většinou nebolí, při průchodu střevními záhyby můžeš cítit menší tlak, který stačí rozdýchat.

Pokud lékař zhodnotí, že je potřeba odebrat vzorek (například, když objeví polyp), žádné bolesti se neboj! Odstranění polypů je zcela nebolestivé, protože tady neexistují žádná nervová vlákna. Polyp, případně další útvar, který se lékaři nezdá, je následně odeslán k histologickému vyšetření, o jehož výsledku se dozvíš zhruba do týdne.

Vyšetření, které zachraňuje životy

Výsledky kolonoskopického vyšetření se dozvíš hned po jeho provedení. Lékař ti obratem vystaví zprávu pro tvého praktika, případně jiného odborníka, který tě k vyšetření indikoval. Je proto zcela zbytečné a krajně rizikové se kolonoskopii vyhýbat.

Pokud máš přece jen strach, určitě si požádej o analgosedaci. V žádném případě se ale nenech ovládnout strachem nebo studem a pamatuj, že jde o jedno z důležitých vyšetření, které zachraňuje lidské životy!

Autorský text

Související články