Jahody do pusy i na tělo. K čemu jsou užitečné?

Shuttertock
|
27. 07. 2023
|
Červené, krásné, šťavnaté, lahodné… Prostě jahody! Neumíme si představit, že by snad existoval někdo, komu by nechutnaly. A taky známe celou plejádu důvodů, proč bys je rozhodně měla baštit. Tak se na to společně podívejme.

Jahody tady nejsou jenom od toho, aby oblažovaly naše chuťové buňky. Jsou úžasně užitečné a o ledasčem jsi určitě ani nevěděla!

1. Rozpálí vás!

A začneme pěkně zostra. Jahody jsou hodně lahodné afrodiziakum, takže jestli oba toužíte po vášnivém večeru, neváhejte a pár si jich dejte. Fungují tak díky hromadě antioxidantů a zinku. Výsledek může být fenomenální.

2. Céčková bomba

Jahody jsou nabušené vitamínem C a údajně jsou v tomhle ohledu srovnatelné s citrusovými plody. Když sníš menší misku jahod, doplníš zásoby céčka doporučené na jeden den. Kromě toho jsou vhodné pro vegetariány, protože vitamín C napomáhá vstřebávání železa, což je u lidí, kteří nekonzumují maso, dost zásadní.

3. Pro bělejší zuby

Sice ti nechají pěkně červené prsty, když se do nich pustíš, ale na tvoje zuby působí úplně jinak – pomáhají je totiž bělit! Děje se tak díky přítomnost kyseliny jablečné. Když pár rozmačkaných jahod smícháš s trochou prášku do pečiva a vzniklou směsí si vyčistíš zuby, zpozoruješ po několika procedurách možná větší pokrok než při kupování bělících past a pásků. A samozřejmě ušetříš.

4. Pomáhají spalovat tuky

Jahody se hodí v omezené míře i do diety. Jde sice o ovoce, ale o takové, které obsahuje antokyany. Ty podporují spalování uloženého tuku. Tak hurá do nich!

bigstock-190154113_0.jpg

Jahody jsou vynikající i prospěšné!
Bigstockphoto
Chceš trošku podpořit spalování tukových zásob? Jahody můžou pomoct!

5. Balzám pro mozek a nervovou soustavu

Jahody obsahují kromě jiného taky jód a fotochemikálie, které podporují činnost mozku a omlazují nervový systém. Tak to už stojí za zamyšlení.

6. Super pleťová maska

Jestli pořád hledáš pleťovou masku, která by ti vyhovovala a tvou pleť omladila, rozmačkej jahody s medem a smetanou. Potom si směs natři obličej a nech působit aspoň 20 minut. Zázraky se nedostaví po první proceduře, ale po několikáté už rozdíl poznáš doslova na vlastní kůži.

7. Vlasy nepřijdou zkrátka

Suché a poškozené vlasy trápí pořádné množství žen. Chemické masky a šampóny žádná hitparáda nejsou, takže je nejspíš na čase spolehnout se na přírodu. Rozmačkané jahody smíchej s tea-tree olejem, během sprchování šampón vyměň právě za tuhle směs a uvidíš, co se bude dít.

8. Pomoc ledvinám

Jíst jahody se vyplatí i všem, kteří mají potíže s ledvinami. Jahody tvoří z 90 % voda a přírodní kyseliny v nich obsažené napomáhají proti tvorbě ledvinových a močových kamínků.

bigstock-143455301.jpg

Smíchej ve smoothie jahody s banánem a budeš se olizovat.
Bigstockphoto
Jahodové smoothie nebo mléčný jahodový koktejl, to je prostě dobrota!

9. Pomáhají při nachlazení

Jahody bys měla zařadit do jídelníčku při nachlazení, protože urychlují průběh rýmy a obsahují kyselinu salicylovou, která je obsažena třeba v acylpyrinu. Pozor, to ale znamená, že by se jahodám měli vyhýbat všichni, kteří jsou na tuhle látku alergičtí (což se většinou pozná právě při užívání acylpyrinu).

10. Jsou prostě vynikající!

Jahody chutnají samotné, s cukrem, v jogurtu, na palačinkách, v koláčích, dortech, v domácí marmeládě, ve smoothie… Záleží jenom na tobě, jak si je vychutnáš. Samotné představují zdravé mlsání, v mnoha variantách znamenají příjemné oživení jídla. Dopřej si tuhle lahůdku pravidelně, ať už je tvůj důvod jakýkoli!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články