Jak na zdravé zuby: co jíst, čemu se vyhnout a jak čistit

Bigstockphoto
|
28. 03. 2017
|
Stejně jako oblečení, boty nebo účes, i zuby jsou naší vizitkou. Zvlášť když se rády usmíváme a chceme svým úsměvem okouzlit. Zatímco jedna kočka má od přírody zářivě bílé zoubky, jiná musí dennodenně bojovat, abych toho docílila.

Co tedy dělat pro zdravé a pěkné zuby? Na jakých aspektech záleží a co kvalitu a vzhled lidského chrupu ovlivňuje? Podívej se na to s námi v následujících řádcích a udělej si jasno. Možná přijdeš na to, že děláš nějakou chybu.

Kvalita zubů je zásadní. Čím ji vybojovat?

Asi se všechny shodneme na tom, že o něco důležitější než oslňovat okolí bělostným chrupem, je jeho kvalita. Krásné zuby jsou k ničemu, když je s nimi každou chvíli potíž. Stejně jako pro celé tělo, i pro zuby je důležité, co konzumujeme.

Z potravin, které našim zubům pomáhají a podporují je ve správné funkci, jmenujme třeba sýr obsahující kasein, žvýkačky bez cukru se sladidlem xylitolem (ale pozor, jinak jsou sladidla zlo!), celer, hrušky, sezamový olej, obecně vitamín C a z minerálů především vápník. Potraviny, které nutí tělo vytvářet větší množství slin, jsou vhodné, protože sliny odplavují ze zubů nežádoucí látky a dochází tak k jakémusi přirozenému čištění.

Co má naopak neblahý vliv? Předně jde o cukr, tedy cukrovinky, ale také o přemíru ovoce, dále pak o přemíru rýže, těstovin nebo pečiva. Toť ke kvalitě zubů.

shutterstock_572520520.jpg

Čistit zuby víckrát než 2x denně je zbytečné.
Shutterstock
Hygiena je základ. Čistit zuby ale opravdu stačí 2x denně.

Krásné zuby nejsou samozřejmost. Co udělat, abys je měla?

Pokud nepatříš k těm šťastným „majitelkám“ nádherných zářivých zubů, určitě tě pořád hlodá, co bys mohla udělat proto, abys měla zuby aspoň celkově pěkné na pohled, když už ne běloskvoucí. Co kráse zubů škodí?

  • černý čaj
  • káva
  • červené víno
  • některé druhy ovoce a zeleniny (maliny, borůvky a mrkev)
  • ovocné džusy
  • slazené nápoje

Co s tím? Než abys po každé konzumaci těchto věcí běžela pro kartáček a pastu, doporučují odborníci sníst neutralizující potravinu. Mohou to být mandle, banány, brambory nebo jakákoli zelenina. Čištěním zubů bys docílila jenom toho, že kyseliny obsažené v potravinách v seznamu výše by naleptaly sklovinu a tu bys potom čištěním pořádně poškrábala, což nechceš.

Čištění je základ. Jak ho ale provádět správně?

Taky jsi za život vystřídala několik zubařů a každý ti radil jinou techniku čištění? To asi my všechny. Jak se to tedy s čištěním má? Tady je několik pravidel, která ti dost možná pomůžou:

  • Tlačit neznamená čistit dobře. Čistit plošky zubů můžeš i jemně. Spousta odborníků radí nečistit zuby horizontálně, jak to vídáme v reklamách, ale spíš stíráním plaku od krčku k řezacím hranám a kousacím ploškám.
  • Čisti zuby i zezadu. Možná se ti to zdá jako naprosto zbytečná rada, ale věř, že jsou mezi námi tací, kteří na zadní stranu zubů zapomínají a pak se potýkají se zubním kamenem i kazy.
  • Vyber si správný kartáček. O tom by ses měla poradit se svým zubařem. Neplatí, že čím tvrdší, tím lepší. Pro někoho je nejlepší ten nejměkčí. Tvrdé kartáčky mohou nepříjemně poškodit měkkou tkáň v okolí zubů a nakonec mohou zapříčinit i ústup dásní.
  • Dbej na čistotu mezizubního prostoru. Ty mezírky mezi zuby se musí taky vyčistit, byť jsou droboulinké. Mezizubní kartáčky dnes stále patří k „nadstandardu“, ale být by to tak nemělo. O dentální niti nemluvě.
  • Čím víc, tím líp? Ne, to o počtu čištění zubů během dne neplatí. Zuby stačí čistit dvakrát denně – tak to má smysl a je to efektivní. Ráno po snídani a večer před spaním je to naprosto ideální.

Bělení zubů – kdy pomůže a kdy je na něj pozdě?

V dnešní době už není problém sehnat si hygienistku nebo někoho, kdo nabízí vybělení zubů. Z některé procedury můžeš být nadšená, někde ti však nemusí přiznat, že na některé skvrny bělení nefunguje. Pokud tě trápí fleky od kávy nebo čaje, většinou to není problém. Pokud je však flek už ve sklovině (z jakéhokoli důvodu – a že na to někteří lidé fakt trpí) nebo máš tmavší korunky, můžeš se s bílými zoubky rozloučit. Řešením pak mohou být asi jen keramické fasety.

Na křivé zuby strašák jménem rovnátka

Pokud se řadíš k nešťastnicím, které nemají od přírody rovné zuby ve vyhovující poloze, pravděpodobně tě neminou rovnátka. Vsadíme se, že minimálně 50 % čtenářek tohoto článku rovnátka dříve nosilo. Jinak se totiž křivě rostlé zuby vyřešit nedají. Na výběr jsou snímatelná i fixní. Ty druhé jsou fakt strašák. Ale tak děsivý život s nimi zase není.

 

Pyšníš se hollywoodským úsměvem, nebo musíš denně bojovat o to, aby tvůj úsměv neděsil lidi? Dej nám vědět na Facebooku nebo na Instagramu s hashtagem #jsmekocky!

Související články